Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är ju inte hans fel att spelarna missade mål”

Junes Barny.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi.Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

VARBERG. Junes Barny lämnade IFK Göteborg hastigt förra sommaren. Sedan en månad tillbaka är han åter i allsvenskan, denna gång hos nykomlingen Varberg. 30-åringen har följt kaoset i Blåvitt och är säker på en sak: Poya Asbaghi borde inte fått sparken. 

– De kontrollerade varje match och hade stolpe ut. Det var inte hans fel att spelarna missade öppet mål liksom, säger  Barny. 

Sommaren 2018 lämnade Junes Barny Gais för spel i Hammarby. Väl i Bajen fick han mycket speltid på Stefan Billborns mittfält.

Stockholmslaget ville förlänga med Barny – men som halvåret efter ankomsten till Hammarby valde att skriva på för IFK Göteborg i stället.

Blåvitt flög oväntat starkt under vårsäsongen. Därför kom det som en stor överraskning att avtalet bröts under VM-uppehållet. Sportchefen Kennet Andersson uttalande sig på följande sätt då: 

– Förfrågan kommer från Junes själv och vi har i samtal kommit överens om att detta är en bra lösning för både spelaren och klubben. Vi har trivts oerhört bra med Junes och han har verkligen bidragit i en tid då vi behövde honom. Det är en oerhört bra person och en duktig fotbollsspelare som känner att han behöver mer speltid och därför har vi varit villiga att gå Junes till mötes. 

”Jag mådde inte bra” 

Men det blev ingen ny klubb för Barny förrän han nu i augusti skrev på ett korttidskontrakt med Varberg. Därmed var han borta från fotbollen i över ett år. Varför? Det berättar Barny nu. 

– Det var ju i samband med min skada. Jag var inne i en sämre period och jag mådde inte bra. Jag tänkte att jag behövde ta en paus. Sedan blev den pausen längre än väntat i och med coronan, men det var välbehövligt för mig och jag känner mig stark nu. 

Lämnade Marocko i förtid 

Det är inte första gången som karriären tagit en oväntad vändning för Barny. Sommaren 2016 lämnade han Halmstad för spel i marockanska Difaâ Hassani El Jadidi. Barny med rötter i just Marocko skrev på ett treårskontrakt, men det blev bara 15 månader.

”Fotbollen var fantastiskt bra, men det var lite småproblem vid sidan om. Utbetalningar som inte kom och så vidare, något som jag inte vill gå in hundra procent på. Det var lite saker i kontraktet...”, sa han i intervju med FotbollDirekt i februari 2018.  

När Marockoäventyret nu på nytt tas upp konstaterar Barny att han haft en del oflyt under delar av fotbollskarriären.

– Så har det varit för mig. Det har varit upp och ner. Men jag ska inte klaga, jag spelar ju nu igen! 

”Det är mycket press i IFK Göteborg – den pressen är bara dålig” 

Du som tidigare Blåvittspelare, hur ser du på kaoset i klubben? 

– Jag gillar Poya (Asbaghi). Vi kom bra överens och jag tycker det är synd att han fick kicken. Jag hade gärna sett honom kvar. De kontrollerade varje match och hade stolpe ut. Det var inte hans fel att spelarna missade öppet mål liksom, det kunde ju inte han hjälpa, säger Barny och går sedan in på hoten och rasismen riktat till spelare efter förlusten mot Kalmar.

– Jag läste om det och det är hemskt. Det tillhör inte fotbollen. Det är mycket press att spela i IFK Göteborg och den pressen vill man inte ha, den är bara dålig. Vad ska jag säga, de kräver resultat... 

Vill att både HIF och Blåvitt klarar sig kvar 

Med nio omgångar kvar ligger Varberg på säker mark med sex poäng ner till kvalplats. Efter två raka förluster vägrar Barny att slappna av.

– Det är sex poäng nu, men helt plötsligt är det tre pinnar och sedan noll... Man kan inte hålla på att tänka så. Först när vi har 30-34 poäng kan vi börja slappna av, men det finns inte tid för det nu, säger han som är uppvuxen i Helsingborg och han hoppas att så väl HIF som Blåvitt klarar sig kvar i allsvenskan.

– Ja det gör jag. Sedan på vilket lags bekostnad... det kvittar så länge det inte är vi som åker i stället, utbrister Barny med ett leende.