Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är amatörmässigt – jag är chockad”

Fotbollsagenten Denis Celebic stängs av i ett år.Foto: PRIVAT
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Riksidrottsnämnden beviljar inte prövningstillstånd för Denis Celebic som stängts av i ett år efter Benjamin Nygren-affären.

Även IFK Göteborgs straff står fast. 

Nu riktar fotbollsagenten skarp kritik mot förbundet.

– Jag är chockad – detta är så amatörmässigt det kan vara, säger Celebic.

IFK Göteborgs supertalang Benjamin Nygren fyllde 18 år några veckor efter att övergången från Blåvitt till belgiska Genk i somras var klar. Det är skälet till att IFK straffades för att ha använt en agent i samband med försäljningen som blev klubbens största genom tiderna och inbringade minst 40 miljoner kronor brutto.

IFK Göteborg bötfälldes med 350 000 kronor och den Malmöbaserade agenten Denis Celebic, som agerade mellanhand mellan klubbarna, stängdes av i ett år.

Sedan i fjol är det i svensk fotboll förbjudet i att använda förmedlare vid förhandlingar om övergångar när spelare är under 18 år, men regelverket kan ge utrymme för tolkningar och Disciplinnämndens beslut var inte enhälligt (fem mot två i röster). 

Ett nyckelord i sammanhanget har varit förhandling. IFK Göteborg och Celebic betonade att affären registrerades i Fifas övergångssystem TMS drygt en vecka efter Benjamin Nygrens 18-årsdag medan förbundets jurist Tobias Tibell, som anmälde parterna, tryckte på att förhandlingar skedde tidigare då affären presenterades i juni när Nygren var 17 år.

Benjamin Nygren blev IFK Göteborgs största försäljning genom tiderna när han såldes till belgiska Genk i somras.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Beviljar inte prövningstillstånd

IFK Göteborg fälldes även för att inte ha lämnat in det så kallade förmedlaravtalet mellan klubben och Denis Celebic till förbundet i tid (inom 30 dagar efter ingåendet av avtalet). Blåvitt hävdade också att Celebic, som fick tre miljoner kronor för sin insats, inte har förhandlat utan enbart agerat kontaktförmedlare och tycker att regelverket är otydligt och att ”det ska vara lätt att göra rätt”. 

Både klubben och Celebic överklagade Disciplinnämndens beslut till nästa instans och har sedan dess väntat på beslut från Riksidrottsnämnden.

– Har jag gjort fel ska jag fällas, men jag tycker inte att jag har gjort det och det tycker inte IFK heller, sa Denis Celebic när GT träffade honom i Göteborg för en vecka sedan.

Nu har både IFK Göteborg och fotbollsagenten fått beskedet att Riksidrottsnämnden, som är idrottens egen ”högsta domstol”, inte beviljar prövningstillstånd utan låter Disciplinnämndens beslut stå fast.

Denis Celebic intervjuas av GT:s Markus Wulcan.Foto: PRIVAT

Denis Celebic: ”Väntar på att hitta fel”

Celebic tog emot beslutet med förvåning i dag.

– Jag är chockad. Förbundet och nämnden verkar inte ha någon som helst verklighetsuppfattning. Detta är så amatörmässigt det kan vara, säger han när GT når honom på det han kallar en ”ofrivillig semester”.

Han utvecklar:

– Att de (Rin) inte ens beviljar prövningstillstånd efter att ha sett att Disciplinnämndens beslut inte var enigt bevisar för mig än mer var deras tankar ligger. Efter att ha hämtat in över 40 miljoner kronor till svensk fotboll så håller de på på det här viset... I stället för att alla ska vara glada och stolta över att Sverige exporterar spelare av det värdet så väntar de på att hitta fel i stället. Det är mer fokus på hur mycket jag tjänat än själva bedriften som IFK Göteborg och vi lyckades med.

Beslutet innebär att Denis Celebic alltså blir avstängd i ett år.

– Det är uppenbart att de har velat statuera ett exempel med mig. Jag respekterar lagar och regler om man gör fel, men SvFF kan inte sitta och tolka samma regler som de skrivit hur de än vill när det passar. Det är fel och förbundet har en lång väg att gå för att komma ikapp de ledande förbunden i Europa, anser han.

Förbundets jurist Tobias Tibell var den som anmälde parterna.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Tobias Tibell, förbundets jurist, är nöjd med utfallet. 

– Riksidrottsnämnden fastställer beslutet i båda ärendena. Jag hade gjort gällande att det var ett tillvägagångssätt som inte var förenligt med reglementet och det är bra att Riksidrottsnämnden tydliggjort hur det ska tolkas och tillkämpas. Det skapar en förutsägbarhet hur man ska förhålla sig till regelverket, säger han. 

Agenten hävdar att ni bara vill statuera exempel. 

– Det får stå för honom, säger Tobias Tibell. 

Riksidrottsnämndens beslut kan inte överklagas.