Andreas Alm: ”Vi är både spetsiga och sårbara”

Andreas Alm – Häckens tränare.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Massor av skador har stört försäsongen.

Men där har också funnits ett framgångsrikt cupspel där final väntar för topptippade Häcken.

– Vi är på samma gång både spetsiga och sårbara, säger tränaren Andreas Alm inför den allsvenska premiären mot Halmstads BK.

Häcken visade upp en tänkbar startelva på lördagsträningen, den sista före premiären.

Där fanns tidigare skadade nyckelspelarna Erik Friberg och Godswill Ekpolo med.

Innebär det att de är färdiga att spela 90 minuter?

– Dom är tillgängliga för spel, men det är osäkert med 90 minuter. Det räcker inte att träna i en vecka för att bli fulltränad, svarar Andreas Alm.

Martin Olsson fortfarande borta

Utöver de två nämnda är det många andra som också är och har varit skadade. Exempelvis är det fortfarande osäkert när mångfaldige landslagsmannen Martin Olsson är med och konkurrerar på vänsterbacken.

– Vi får dras med det som har hänt under försäsongen ända fram till sommaren. Men vi får lösa det. Så länge inte fler blir skadade och faller i från får vi lösa det, säger tränaren.

En del tränare tycker att det kan vara en belastning med svenska cupen. Att det blir tävlingsmatcher för tidigt, när de vill känna sig för och spela ihop ett lag.

– Jag tycker att konceptet med svenska cupen är det bästa svensk fotboll kan göra. Jag är väldigt med nöjd med att cupen ligger där den ligger. Annars blir det bara träningsmatcher från januari och in i april. Och det är inte bra, säger Andreas Alm.

Målsättningen blir en mix

Inför den allsvenska starten nämns Häcken, trea förra säsongen, som en utmanare till Malmö FF om guldet.

Vad har du som tränare för målsättning?

– Jag försöker förhålla mig till det som klubben säger, topp tre. Målsättningen blir ofta en mix av det klubben säger, det folk tippar och där vi i laget själva känner att vi är, säger Andreas Alm.

I första matchen ställs ni mot Halmstads BK. Är det bra eller dåligt att möta en nykomling?

– Halmstad känns absolut inte som någon nykomling. Det är en anrik klubb med SM-pokaler i sitt klubbhus och laget leds av Magnus Haglund, Torbjörn Arvidsson och Pelle Olsson. Rakt igenom erfaret folk. Det känns väldigt lite som en nykomling, säger Häcken-tränaren.