Alm: ”För mig är snack om förtroende trams”

Andreas Alm.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Utmanare till Malmö FF inför säsongen.

Noll poäng och sist i tabellen efter tre omgångar.

– Den frustration vi känner ger oss energi som vi kan ha nytta av för att vända det här, säger tränaren Andreas Alm.

Tre poängnollor är svåra att snacka bort. Och det gör inte heller Andreas Alm.

– Vi har ingenting att skylla på, vi har fått de resultat vi förtjänar, säger Häcken-tränaren.

Däremot förvarnade han under hela våren om att det kunde bli en tuff säsongsöppning. Flera gånger beskrev han årets trupp som spetsig – och sårbar. 

– Utifrån hur försäsongen såg ut med skador och sjukdomar upplever jag att detta är en av de mest sårbara trupper jag har haft. Men utifrån spets är det en av de häftigaste trupper jag har haft. Men det är ju inte kul att sårbarheten har märkts mest, säger Andreas Alm.

När lag inte presterar som förväntat drar snacket i gång om att tränaren hänger löst.

Har du fått några synpunkter på inledningen från klubbchefen Marcus Jodin eller styrelsen?

– Marcus är engagerad i alla delar av klubbar och vi pratar naturligtvis om att vi har förlorat tre matcher, det är en extrem inledning. Men vi hade även pratat om vi hade vunnit tre matcher. Vi har jobbat och haft möte i veckan, som vi brukar ha. Nästa vecka har vi månadsmöte, säger han.

”Förtroendefrågan kastas fram i motgång och gör att det låter som att mina chefer ska gå omkring och känna efter om de har förtroende eller inte”, säger Andreas Alm.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

”Snack om förtroende är trams”

Oftast går någon i en klubbledning ut och säger att den har fullt förtroende för sin tränare – och sen kan det ändå bli sparken dagen efter.

Andreas Alm vänder sig mot pratet om förtroende.

– Det är lätt att klubbledare dras med i medialogiken och lockas till att säga att de har fullt förtroende för en tränare. Men för mig är snack om förtroende trams. Jag är inte förtroendevald, jag är anställd. Förtroendefrågan kastas fram i motgång och gör att det låter som att mina chefer ska gå omkring och känna efter om de har förtroende eller inte, att det är ett tyckande från dag till dag som avgör. Samma när jag eller spelarna får frågan om vi har förtroende för varandra. Vi har ett arbete och uppgifter att sköta, alltså anställningar som avgör vår ställning i klubben, säger han.

Men efter tre förluster känner du väl en viss press?

– Ja, under säsong är press alltid närvarande. Från mig själv och den press som klubben och våra supportrar har på oss, det är en spännande del av jobbet och krydda i med- och motgång, säger Andreas Alm.

BK Häcken har fått en tung start på säsongen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Fått de resultat vi förtjänar”

Förlusten mot Halmstad i premiären var en smäll. Nästa kom mot Malmö i hemmapremiären – men efter den matchen fick Häcken beröm för insatsen.

Kan det ha invaggat er i något slags känsla av att ni var bättre än ni var?

– Jag har inte hört det berömmet, men det var väl lite samma efter senaste matchen mot Sirius, där vi vann statistiken över målchanser. Men vilket lag tycker att dom är bra med noll poäng? Vi har fått de resultat vi förtjänar. Det är en stor motgång, rätt i ansiktet redan i april, säger Häcken-tränaren.

Förluster skapar ofta frustration. Är du mest frustrerad eller kallt analyserande?

– Jag är inte varje sekund frustrerad eller kallt analyserande. Det är en mix. Resultat styr till viss del tanken, om det blir vinst eller förlust påverka både spelarna och mig under de kommande träningarna. Och då kan frustrationen ge energi som vi har nytta av. 

Andreas Alms Häcken möter Hammarby under lördagen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Möter Hammarby i dag

I dag ska Häcken till Stockholm och spela mot Hammarby, ett annat topptippat lag som har börjat lite knackigt med en seger på tre matcher.

– Jag ser alltid fram mot nästa match. Men det är ett skarpare läge nu än när vi gick ut till premiär mot Halmstad. Det finns mycket intressant i den här matchen, säger Andreas Alm.

I takt med att matcherna spelats har flera av de tidigare skadade spelarna kommit tillbaka, sårbarheten borde alltså ha minskat.

– Effekter finns kvar. Men vi har fått i gång fler. Patrik Wålemark har varit inne och spelat, Martin Olsson har gjort sina första minuter även om ingen blir fulltränad på ett par veckor, säger Andreas Alm.