”Allt styrs från det här huvudkontoret”

Soccer Services kontor i Barcelona.
Foto: MARKUS WULCAN
En klassisk gammal whiteboard funkar fortfarande.
Foto: MARKUS WULCAN
Ferran Sibila och Poya Asbaghi under en träning med IFK Göteborg.
Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN
Ferran Sibilia gjorde var i Sundsvall i två år innan han i januari anslöt till Blåvitt.
Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi och Ferran Sibila.
Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN
1 / 7

BARCELONA. Soccer Services ska hjälpa IFK Göteborg tillbaka till toppen. 

Verksamheten styrs från Barcelona – och GT har besökt det hajpade konsultföretaget. 

– Det jobbet vi gör i IFK ska bestå även när vi lämnar klubben och är något som är större än enskilda spelare och tränare, säger vd:n Miquel Farrerons, 30. 

Fran Querol och Miquel Farrerons
Foto: MARKUS WULCAN
Soccer Services kontor i Barcelona.
Foto: MARKUS WULCAN
Härifrån konferereras det med utsända konsulter.
Foto: MARKUS WULCAN
Analysavdelningen.
Foto: MARKUS WULCAN
Det var tomt på kontoret när GT besökte företaget sent en fredagseftermiddag.
Foto: MARKUS WULCAN

Soccer Services håller till några våningar upp i ett vanligt lägenhetshus mitt i centrala Barcelona. Ett par rum med datorer för analytikerna, ett konferensrum med en stor tv med touchskärm för bland annat videosamtal med konsulterna ute på fältet, samt en mindre kontorsavdelning. 

Det är sen fredag eftermiddag och affärsutvecklaren Fran Querol, 29 – som var med  när Blåvitts nya assisterande tränare Ferran Sibila kom till Göteborg – och vd:n och partnern Miquel Farrerons är de enda som är kvar. 

– Ibland är vi sex personer här, ibland det dubbla. Totalt med våra anställda runtom i världen är vi 25-30 stycken, säger Miquel Farrerons. 

Soccer Services koncentrerar sig på tjänster som ska förbättra den fotbollsmässiga biten hos klubbar och förbund. 

– Vi hjälper till med att implementera en metodavdelning för utveckling, säger Miquel Farrerons. 

Och vad betyder det? 

– En metodavdelning för utveckling är väldigt populärt här i Spanien. De flesta klubbar har redan en, som FC Barcelona sedan fem-sex år. Även PSG och Manchester City har en. Under tre års tid har vi utvecklat den i PSG:s akademi, vilket är vår ”flagga”. 

– Man kan jämföra en metodavdelning för utveckling med klubbens kök. Beställer du en hamburgare får du hamburgare, beställer du sallad så får du sallad. Vi arbetar för att klubben ska bli mer professionell och starkare än klubbens spelare och tränare. Steg för steg. Oftast i fotboll, även i stora klubbar, ändras spelstil och scoutingprocess och annat bara för att nya tränare och nya spelare kommer in, eller för att laget degraderas eller liknande. För oss är det väldigt, väldigt viktigt att klubben fokuserar på utveckling och högprofessionella processer som stärker klubbens identitet och tekniska strategi när det kommer till fotbollen. Det är alltså något som är större än tränare och spelare. 

IFK Göteborg befinner sig just nu på träningsläger i Portugal.
Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN

Miquel Farrerons gör en jämförelse med FC Barcelona. 

– Du kan inte föreställa dig att La Masía (akademin) anställer en tränare som förespråkar långbollar, och inte heller i A-laget. Visst, sedan kanske Luis Enrique förespråkar ett rakare spel än Pep Guardiolas kombinationsdynamik. Men i grund och botten har klubben en modell och filosofi som är väldigt svår att bygga på kort sikt, det gör du inte på två månader. Det är sådana processer vi utvecklar, säger han och fortsätter: 

”Kommer inte med en manual”

– Men det här är viktigt: Vi kommer inte till en klubb med en manual och säger ”så här måste ni göra”. Det som funkar i FC Barcelona behöver inte funka i PSG eller IFK Göteborg. Man måste anpassa sig. Vi har våra riktlinjer med mera som vi alltid följer, men varje klubb är unik och man måste göra justeringar efter det. 

Företaget kallar sitt tränings- och utvecklingsprogram för Ekkono-metoden vars syfte i korthet är att med tekniska hjälpmedel förbättra spelarnas spelförståelse, vilket även ska bidra till ökade taktiska kunskaper. 

– Alla våra konsulter behärskar Ekkono. Det är ingen manual du läser igenom på två dagar utan det tar lång tid. Ekkono är vår motor och allt styrs ifrån det här huvudkontoret. Vi har kontakt med våra konsulter varje vecka och hjälper till med allt. Vi analyserar matcher och spelare och det förmedlas sedan till konsulten som är på plats hos klubben. Det är skräddarsydda lösningar beroende på vad klubben behöver, säger Miquel Farrerons. 

IFK Göteborgs avtal med Soccer Services löper över tre år. Förutom Ferran Sibila som är på plats hos klubben på daglig basis hjälper två-tre personer i Barcelona till med analyser, träningsprogram med mera samtidigt som de parallellt jobbar med andra uppdrag. 

Fran Querol och Miquel Farrerons.
Foto: MARKUS WULCAN

Vad exakt ska ni göra för IFK Göteborg? 

–  Vi börjar med att fokusera på scouting. Vi ska hjälpa klubben att hitta spelarna som behövs just nu. Ligan startar väldigt snart så det handlar om morgondagens prestation. Vi ska se till att de har bra spelare så att laget är redo att tävla i morgon. Vi scoutar främst i Europa och naturligtvis även här i Spanien. Först och främst är det alltså kortsiktig scouting som gäller. 

Och sen? 

– Då fokuserar vi på att bygga upp en riktig scoutingorganisation ihop med klubben.  Sedan tittar vi på spelmodellen, hur laget spelar och hur det tränar för att uppnå önskade resultat. Vi stöttar huvudtränaren och fokuserar på att utveckla en liten grupp spelare som tränaren valt ut. Vi gör analyser på några av spelarna i A-laget och akademin, precis som vi gjorde med spelare som Romain Gall, Linus Hallenius, David Batanero och Juanjo Ciércoles i Gif Sundsvall. Vi gör individuella planer och kommer med råd så att man når uppsatta mål och höjer spelarens marknadsvärde. 

”Jobbar för klubben – inte spelaren”

– Men vi jobbar alltid med klubbens bästa för ögonen. Vi jobbar för klubben, inte spelaren. 

Varför inte alla spelare i laget? Är det en kostnadsfråga? 

Ibland är det på grund av priset, ibland vill tränaren att vi fokuserar på en anfallare som inte gör mål. Då gör vi ett specialprogram för honom och kanske även yttermittfältarna så att de förstår varandra bättre. Eller så hjälper vi de unga killarna att anpassa sig till A-laget. Det beror på vad som behövs. 

Ur ett ekonomiskt perspektiv hade det varit billigare för IFK Göteborg att anställa en vanlig assisterande tränare, men klubben ser ett mervärde i att anlita ett externt bolag med expertkunskaper. 

– Vi är inget billigt företag, det är vi inte. Men det jobbet vi gör består även när konsulten lämnar. Efter tre till fem år ser vi till att metodavdelningen för utveckling är där för alltid. Det är inte så att en framgångsrik coach bara tar med sig allt och drar. Det finns många fördelar när man jobbar med en organisation så här, fortsätter Miquel Farrerons. 

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi och Ferran Sibila.
Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN

Han är noga med ett poängtera att det är IFK Göteborg och ingen annan som fattar de stora besluten. 

– Egentligen är det konstigt att ett spanskt företag är i PSG och utvecklar deras verksamhet. Det ska ju rimligtvis göras av fransmän, men vi hjälper dem att implementera processer och sedan fyller de i luckorna och tar det därifrån. Det är bra att vi hjälper en klubb som Göteborg under en period, men besluten fattas av svenskar.

”Amerikanerna kommer som lejon” 

Miquel Farrerons tror att branschen kommer att växa framöver. Klubbar som PSG och Manchester City har alltså redan en metodavdelning för utveckling, och det kan ge ringar på vattnet. 

– Inom fem-tio år kommer vi att se fler sådana här företag som konkurrerar med oss. Andra länder följer efter... och sen kommer amerikanerna som lejon, haha. Fördelen för oss är att vi har en lång historik med många framgångsrika ”case” och stora klubbar som gett oss förtroende. 

Han lyfter gärna fram Gif Sundsvall, där Ferran Sibila jobbade i två år, som exempel. Norrlänningarna var tippade i botten i fjol, men överraskade alla och slutade på en fin åttondeplats. Tränaren Joel Cedergren har tidigare hyllat Soccer Services och Ekkono-metoden. För Aftonbladet berättade han om sin första träff med Carles Romagosa på företaget. 

– Det mötet förändrade allt för mig. Han var fantastisk. Han imponerade. Han var världsklass. Jag kände mig avklädd när jag gick därifrån. Naken. Sånt kan ju vara obehagligt, men jag visslade faktiskt på väg hem till hotellet. För det var en sån fantastiskt härlig upplevelse att få möta någon som kan skapa nya tankar hos dig som du aldrig tänkt förut, sa Cedergren till tidningen. 

Miquel Farrerons: 

– Sundsvall hade lägst budget i allsvenskan i fjol och det var ett riskabelt uppdrag för oss. Men Joel är en fantastisk person som varit väldigt öppen i vår relation. Han har tagit chansen, jobbat stenhårt och uppnått otroliga resultat. 

Jobbat med stora stjärnor 

Soccer Services arbetar också på uppdrag av enskilda spelare. Tidigare har man gjort individuella program för Jordi Alba och Cesc Fábregas och numera jobbar man med Christian Pulisic, som Chelsea nyligen köpte loss från Borussia Dortmund för 700 miljoner kronor, samt Espanyols mittback David López. 

– Vi har även 20-25 topptalanger från FC Barcelonas och Espanyols akademier. Vi tar förstås betalt för våra tjänster, men de jobben gör vi mest för att det ger oss ”kredd”. Det är metodavdelning för utveckling som ger oss mat på bordet, men om vi besöker en klubb i Sverige är det klart att det blir enklare om vi kan hänvisa till spelare som Fábregas och Jordi Alba. 

Sundsvalls mittfältsstjärna David Batanero, 30, som IFK Göteborg försökte köpa loss i somras, har ett blygsamt cv i Spanien. Han har representerat Espanyols B-lag, men annars spelat i klubbar som Terrassa och Sabadell, fjärran från de stora arenorna. 

– Han är förstås inte Messi, men här i Katalonien känner folk till honom. Som ung var Batanero en väldigt, väldigt bra spelare och många frågar var han spelar nu. En supervärvning av Sundsvall, säger Miquel Farrerons. 

Förespråkar stort bollinnehav 

Hur ser din personliga fotbollsfilosofi ut? 

– Vi är stora, stora anhängare av kombinationsfotbollen, som FC Barcelona, PSG, Manchester City, Bayern München och numera även Gif Sundsvall spelar, även om de sistnämnda förstås är på en lägre nivå. Bygga upp spelet bakifrån och dominera matcherna med bollen, det reflekterar vårt sätt att tänka. Ett lågbudgetlag kan med rätt spelare och rätt träning spela den typen av fotboll. Folk säger att man inte kan göra det utan Messi och Iniesta. Visst, det är riskfyllt och du kommer att förlora matcher, men i längden lönar det sig enligt vår filosofi. Vi är från Barcelona och kan inte säga något annat, haha, säger Miquel Farrerons. 

GT:s Markus Wulcan på plats i Barcelona.
Foto: ISAK ERIKSSON