Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allsvenska sensationen scoutas – av Barcelona

Alhassan Yusuf.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Alhassan Yusuf, 18, har tagit allsvenskan med storm.

Nu följs Blåvitt-löftet av bland annat Ajax och Barcelona, uppger sajten Score Nigeria.

– Vi har inget bud på honom, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.

Alhassan Yusuf jublar efter Giorgi Kharaishvilis 1–0-mål mot AIK den 29 april.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Benjamin Nygren, 17, har kanske fått flest rubriker.

Men en annan spelare som stått för ett sensationellt genombrott i IFK Göteborg 2019 är 18-årige Alhassan Yusuf.

”Hasse”, som han kallas i blåvita kretsar, har blommat ut till en nyckelspelare i det Blåvitt som överraskande finns med i toppstriden av allsvenskan efter tolv omgångar.

Scoutade Yusuf mot AIK

Den nigerianske talangens succé har knappast gått obemärkt förbi och på läktarna har scouter följt hans utveckling med stort intresse.

Nu skriver sajten Score Nigeria att två av klubbarna som följer Alhassan Yusuf är Ajax och Barcelona – och att scouter från de bägge storklubbarna såg IFK Göteborgs 3–0-seger mot AIK på Ullevi där Yusuf gjorde en jättematch.

Enligt den nigerianska sajten fanns även representanter från Watford, Genk, Feyenoord, Genoa, Anderlecht och Bayer Leverkusen på plats på matchen.

Enligt Blåvitts klubbdirektör Max Markusson har klubben inte fått något bud på Yusuf.

https://twitter.com/ScoreNigeria1/status/1135967499495837703

Imponerade i Gothia cup

GT har tidigare berättat historien om hur Blåvitt hittade Alhassan Yusuf. IFK Göteborgs chefsscout Olle Sultan blev tipsad om en intressant träningsmatch inför Gothia Cup sommaren 2017. Den nigerianska fotbollsakademin Tiki Taka mötte Hovås/Billdal och Sultan tog på sig scoutingglasögonen och åkte dit.

– Sedan följde jag dem hela vägen i Gothia och jag drog med mig Mats (Gren, dåvarande sportchefen) till finalen. Alhassan var fenomenalt bra, helt enorm, och då blev det ett stort intresse från vår sida, har Olle Sultan berättat.

Sommaren 2018 skrev Yusuf på ett 2+2-årskontrakt med IFK Göteborg.

– Hans utveckling hos oss är rätt fantastisk. Jag har trott på honom väldigt mycket hela tiden. Han har fått lära sig på vägen att bli mindre naiv. Touchen är väldigt fin och han är alltid så orienterad och har sådan kontroll på bollen. Presspelet är bra och han är aggressiv. När han på sikt får lite mer kraft kommer han att bli en bra bollvinnare också. Dessutom är han en jättebra kille som flyter in fint i gruppen, sa Blåvitts chefsscout i slutet av april.

Alhassan Yusuf

Ålder: 18 år.

Född: Kano, Nigeria.

Längd: 175 centimeter.

Vikt: 66 kilo.

Position: Mittfältare.

Klubbar: FC Hearts Abuja, IFK Göteborg.