Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allsvenska doldisen jagas – av Man City

Se senaste avsnittet av ”Allsvenska juryn” med Expressens Philip Gadd, Anel Avdic och Noa Bachner.
Matthew Garbett.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
...och Garbett uppges alltså vara aktuell för Manchester City.Foto: JAMES BOARDMAN / EPA / TT

I måndags kväll gjorde Matthew Garbett allsvensk debut för Falkenberg.

Inte hört talas om honom?

Han beskrivs i utländsk media som ”en av Europas mest jagade tonåringar” – och både Manchester City och Everton uppges vara intresserade.

– Om City skulle ringa… då får jag väl såna här brittiska pundtecken i ögonen, säger Falkenbergs sportchef Håkan Nilsson.

I januari skrev Matthew Garbett, 18, på för Falkenbergs FF och i måndags kväll fick supertalangen från Nya Zeeland äntligen göra allsvensk debut. Sju minuter blev det hemma mot BK Häcken (1-1).

Samtidigt kommer det alltså uppgifter om att han redan kan vara på väg bort.

Football Insider skriver att Garbett jagas av både Manchester City och Everton. Dessutom ska klubbar i Tyskland, Frankrike, Holland och Belgien ha visat intresse för den unge anfallaren.

”Han är en av Europas mest jagade tonåringar”, skriver sajten.

Garbett in action mot Halmstad i cupen.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Falkenbergs sportchef Håkan Nilsson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Gjorde succé i U17-VM

Hur mycket sanning som ligger i det här? Falkenbergs sportchef Håkan Nilsson antyder att det kan vara en smula överdrivet.

– Nu har jag bara fått höra från dig vad som skrivs och det jag kan säga är att Matthew är en ung och mycket utvecklingsbar spelare. Helt klart. Men det finns inte något som helst konkret intresse för honom i dagsläget, säger Nilsson.

Det är alltså bara sex månader sen Matthew Garbett kom till Falkenberg och kritade på ett treårskontrakt. Han hade då precis gjort succé för Nya Zeeland i U17-VM.

– Jag har bra kontakt med en tidigare fotbollsspelare från Nya Zeeland som heter Dan Keat, som har spelat för oss. Han har i sin tur bra kontakt med en akademi i Nya Zeeland som heter Olé Academy. Vi har pratat om att vi borde ta hit någon spelare, för det finns många talanger där som är sugna på att flytta till Europa. Och så dök Matthew Garbett upp, säger Håkan Nilsson.

Vad var det du fastnade för?

– Vi såg flera matcher med honom och man såg i hans spel att han har en stor potential. Bra teknik, bra spelförståelse och han vill hela tiden komma till avslut.

Rio Ferdinand är mentor på Garbetts nya agentfirma.Foto: VANTAGE NEWS / STELLA PICTURES VANTAGE NEWS

Får råd av Rio Ferdinand

Och hur har det sett ut efter att han kommit till Falkenberg?

– Intrycket motsvarar det vi sett innan. Matthew kommer att bli bra. Han har en bra skalle och han vill utvecklas. Sen så är han ung och allsvensk fotboll är kanske lite annorlunda mot det han är van vid. Ibland ser man lite för mycket ungdomsfotboll hos honom. Men han lär sig hela tiden.

– Han gjorde allsvensk debut i går kväll och kommer säkert starta allsvenska matcher också, framöver.

Men du… vad säger du om Manchester City ringer senare i veckan?

– Nu har jag en väldigt god vän som jobbar i Manchester Citys akademi, Fergal Harkin, så jag är ganska säker på att Manchester City inte ringer mig senare i veckan. Men om de skulle ringa… då får jag väl såna här brittiska pundtecken i ögonen.

En förklaring till att Matthew Garbett just nu kopplas ihop med storklubbar ute i Europa kan vara att han precis skrivit på för agentfirman New Era Global Sports. Där arbetar Rio Ferdinand som mentor och legendaren har skickat en hälsning till Garbett på Instagram: ”Välkommen hit, kompis. Kör hårt nu!”

https://www.instagram.com/p/CBDuuWcnQ42/?hidecaption=true