Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla trodde att Blåvitt skulle sprängas inifrån”

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborg slutade sjua i allsvenskan i fjol.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LAGOS. IFK Göteborg har genomgått en smärre förvandling på kort tid. 

Men någon toksatsning mot toppen 2020 är det inte tal om. 

GT tog pulsen på klubbdirektören Max Markusson, 40. 

– Vi har slitit som svin. För bara ett år sedan trodde alla att Blåvitt skulle sprängas inifrån. Det är viktigt att komma ihåg det, säger han. 

IFK Göteborgs delegation – med klubbdirektör Max Markusson, assisterande sportchef Pontus Farnerud, ordförande Mats Engström, presschef Marcus Modéer och sportchef Kennet Andersson, i Lagos, Portugal.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Förra säsongen var det ett stukat IFK Göteborg som åkte till Lagos i Portugal på träningsläger. 

I år är delegationen klart större, självförtroendet bättre och både Max Markusson och ordföranden Mats Engström har kostat på sig att följa laget på plats under några dagar. 

Klubbdirektören slår sig ner i en soffa på en terrass och på frågan vad som står högst upp på agendan är svaret självklart. 

– Det är alltid vår plan som vi satt och som vi tänker följa. 

Den viker ni inte en tum ifrån? 

– Vi gör utvärderingar och har precis haft revisorerna på plats och vi har ju årsmöte alldeles strax, så rent strukturellt står det högst upp på agendan att berätta för våra medlemmar hur det gick förra året. 

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Spelarbudgeten ökar något

Planen är byggd på två plus tre år där de två första är en tuffare omställningsfas. 

Det första året är precis avklarat och både sportsligt och ekonomiskt gick det bättre än väntat. När det gäller spelarbudgeten ökar den något nu, men några större utsvävningar är det inte tal om. 

– Pontus och Kennet har snart gjort sitt första år (som sportchefer) så det blir intressanta diskussioner med dem när transferfönstret har stängt. Då får vi se var vi står, säger Max Markusson. 

Undrar du var den där mittbacken är? 

– Haha, alla pratar om det. Rent numerärt är vi undertaliga på den positionen om man tittar på helheten, men jag vet vilket jobb som görs när det gäller truppbygget så generellt sett är jag inte orolig. 

Hur mycket är du inblandad där? 

– Vi har en jättebra dialog hela tiden. Vi pratar varje dag, sedan händer saker sjukt fort i den här världen, det har jag sett. Jag har bra koll och så bollar vi rätt mycket. 

Är du med och förhandlar spelarkontrakten? 

– De är ansvariga för det. Sedan har vi en avstämning och det finns en budget att förhålla sig. Sedan får de prioritera och förhandla, men när man vet mer hjälps man åt med att göra avvägningarna. Jag tycker att vi har skapat en platt och behaglig organisation där det finns tillfällen då andra delar av organisationen behöver hjälp och då gör vi det på ett bra sätt. Det är inte så att Kennet kommer in och visar ett signat papper, utan de är duktiga på att involvera oss i det dagliga arbetet. 

IFK Göteborg slutade sjua i allsvenskan i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Den var i det närmaste anorektisk”

På Kamratgården har det hänt mycket sedan Max Markusson stämplade in sommaren 2018. Några anställda har slutat och ersatts, och det har tillkommit fler tjänster. 

– Men det är inte så många fler huvuden, för det är många som var där tidigare som antingen var där på konsultbasis eller deltid. På vissa delar har vi effektiviserat, på andra har vi slagit ihop tjänster och sedan har vi märkt i andra avseenden att vi behöver förstärka på vissa håll. Det är en professionalisering. Att driva en klubb av IFK Göteborgs dignitet handlar inte bara om att spela boll på planen, det är kärnverksamheten, men för att de ska kunna få så bra förutsättningar som möjligt behöver de understöd. Det är allt från kommunikation, ekonomi och marknadsföring. Vi har hamnat i ett läge där vi känner oss väldigt nöjda med bemanningen. 

Blir inte sporten lidande när ni anställer fler på kansliet? 

– Analysen vi gjorde var att vi hade en väldigt god kunskapsnivå i grunden på den administrativa sidan, men den var i det närmaste anorektisk i förhållande till förväntningar och vad som skulle göras. Om sporten i slutändan ska få det bättre har vi behövt förstärka där. Det är ett medvetet val och lyckas vi i de här delarna kan vi putta i gång andra delar. Under omställningsperioden på två år behöver vi bygga kompetens på ett sätt på den administrativa sidan och på ett annat sätt på den sportsliga sidan. Nu har vi hamnat i en ganska bra balans.

Hur mycket större är spelarbudgeten i år i procent? 

– Det kommenterar jag inte, men den har ökat planenligt, så kan man säga. Om man backar 1,5 år till den ekonomiska situationen vi hade då så ska vi vara noggranna och samla kraft när vår strategi säger att vi ska göra det.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: HENRIK ISAKSSON / TT

Då ska Blåvitt utmana i toppen

IFK Göteborg kom sjua i fjol. Väldigt bra med tanke på hur det såg ut inför säsongen, men dåligt ur ett historiskt perspektiv. 

Markusson berättar att det troligen inte blir något uttalad tabellplaceringsmål i år och heller inte nästa. 

Men 2022 och 2023 ska klubben vara redo att utmana i toppen på allvar. 

– Då ska vi vara kittade och klara. Men sedan vet man ju aldrig. Många tippade oss tvärsist i fjol och vi överraskade. 

Är spelarlönerna sänkta väsentligt jämfört med för några år sedan? 

– Hur fan ska jag svara på den frågan... vi har väl under de här åren fått rätta mun efter matsäck och varit väldigt tydlig mot spelarna som kommit hit att ska du spela i Göteborg så är det främst inte för din ekonomiska vinning på kort sikt, däremot så kan vi konkurrera på andra sätt och vara duktiga på att utveckla spelare och göra dem redo för att ta nästa steg. 

– Men sedan... vill du ha hit vissa spelare måste du vara beredd att gå till en viss gräns, men vi har den gränsen väldigt tydligt definierad för oss. 

En tydlig summa? 

– Det är en tydlig summa. 

IFK Göteborg på träningslägret i Portugal.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi har sjukt bra kostnadskontroll”

Är det någon spelare som har nått den gränsen? 

– No comments, haha. Nä, men det är inte min sak att kommentera det. Jag tror inte att spelarna hade uppskattat om jag pratar om deras löner. Vi har en struktur för vad truppen får kosta och hur den ska vara strukturerad. Både medellön, medianlön och topplöner. Det är för att vi ska ha en god kostnadskontroll. Det är till för att ha ett ramverk att hålla sig i, sedan kan man alltid göra avsteg, men då vet du att du gör det och då ska det vara förankrat i alla längder och bredder och allting. 

Har ni god kostnadskontroll? 

– Den är extremt god. Sedan ska man inte vara dumsnål för det hjälper heller inte i längden, men man ska vara tydlig med att saker och ting går att göra på andra sätt. Vi har sjukt bra kostnadskontroll, men framför allt har vi mängder med effektiviseringsprocesser i gång i organisationen i stort. 

Kan du ge något konkret exempel? 

– Allt från ekonomisystem, att effektivisera det, till CRM-system (kundvård) och IT-plattformar. Den typ av system som gör att du kan göra samma arbetsuppgifter på kortare tid till en lägre kostnad på andra plattformar. Vi har också samarbeten med partners och sponsorer som ger oss fördelar på andra sätt. Vi har ägnat sjukt mycket tid åt professionalisering. Det här är en professionell fotbollsklubb och då ska vi vara professionella i alla delar av klubben. 

Har det varit jobbigt? 

– Det var ett spännande första år, det måste jag säga. Jag har bytt jobb några gånger och det tar ett år innan man fattar grejen typ, man måste gå varvet runt för att förstå mekanismerna. IFK Göteborg är ett levande ting på något sätt och påverkas av massa saker du inte har kontroll över. Du kan förbereda dig hur bra som helst men ändå komma trea i allsvenskan även om du satsar 250 miljoner på din spelartrupp. Det kan finnas saker du inte styr över. 

Dåvarande sportchefen Mats Gren fick sparken av IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Första året var jäkligt påfrestande”

Under Markussons första halvår var det mer eller mindre kaotiskt. 

Laget höll faktiskt på att åka ur allsvenskan och sportchefen Mats Gren fick sparken. Lite senare inträffade raketskandalen på Bravida Arena när Blåvitt mötte Gais i cupen. 

– Första året var jäkligt påfrestande. Jag tycker ändå att vi lyckades trampa rätt i de flesta situationerna. Efter sommaren förra året kände jag att ”shit, nu börjar vi få koll på grejerna”. Vi kommer inte åka ur, vi har kontroll på ekonomin. Man fick bevis på att vi gjorde rätt saker. Det har gett hela organisationen självförtroende. 

Hur mycket jobbar du?

– Jämt. Men den största skillnaden nu är att det finns en struktur där jag kan delegera. Jag har chefer som rapporterar till mig som jag har jätteförtroende för. Jag är en väldigt delegerande chef själv. Jag behöver inte leka sportchef, för jag har två stycken som är tusen gånger bättre än mig på det. Jag vet att jag får den informationen jag behöver. Jag känner mig extremt trygg med vår ledningsgrupp och att cheferna under mig har en bra dialog och relation med sina medarbetare. Man jobbar mycket på IFK Göteborg, men jag tror att jag jobbar på att annat sätt i dag än för ett år sedan. Nu är det normalmycket, vad det nu är. Jag har varit chef i över 15 år, man väljer den livsstilen. 

IFK Göteborg är en förening som engagerar väldigt många människor runtom i landet och lika många har sannolikt en åsikt om sakernas tillstånd i klubben. 

– Jobbar du i Blåvitt får du acceptera 80-20-regeln, det kommer alltid att finnas minst 20 procent som tycker att du är en idiot och gör fel. Men kan du inte leva med det ska du nog inte jobba i Blåvitt. 

Max Markusson på en presskonferens efter raketskandalen på Bravida arena.
Foto: HENRIK JANSSON

Betonar vikten av långsiktighet

Även om det har vänt för IFK Göteborg påminner klubbdirektören om vikten av ödmjukhet och långsiktighet. Bara för att kurvan pekar uppåt nu så behöver den inte göra det hela tiden under femårsplanen. 

– Det är bara ett år sedan alla trodde att Blåvitt i princip skulle sprängas inifrån i form av återkommande dåliga sportsliga resultat eller nedåtgående ekonomisk spiral. Vi har slitit som svin. Det viktiga är förstå tidsperspektivet som krävs för att vända den här oljetankern som Blåvitt är. Alla vi som jobbar här vill ju vinna SM-guld och komma ut i Europa, men förståelsen om hur och att det kan ta tid är sjukt viktigt att ha med sig. 

Max Markusson fortsätter: 

– Vi har en fantastisk spelargrupp och ett ödmjukt tränarteam och sportchefer som tittar så långt bort i horisonten man bara kan. Det handlar om att få alla delar i synk och när vi känner att vi har det är vi beredda att göra satsningen som krävs, men det ska inte vara på bekostnad av allt det goda vi har gjort. Vi har bara börjat den här resan. Jag känner att det är viktigt att förmedla det.  

TV: Blåvitts ordförande Mats Engström om läget