Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

AIK:s dystra trend mot IFK Göteborg

Oscar Linnér. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
IFK Göteborgs Patrik Karlsson Lagemyr omfamnas av lagkamrater. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Efter derbysegern mot Hammarby väntar en tuff bortamatch mot IFK Göteborg för AIK. Gnaget har inte vunnit borta mot Blåvitt sedan säsongen 2014.

Nu är serieledarna angelägna om att bryta trenden.

– Vi kommer spela för allt vi har, säger Oscar Linnér.

– Det krävs utan tvekan en toppinsats av oss, säger Blåvitt-tränaren Alf Westerberg.

Efter AIK:s betydelsefulla derbyseger mot Hammarby i söndags väntar nu en svår match borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

AIK befinner sig i en tuff fas av säsongen med tre matcher (Hammarby, IFK Göteborg och Dalkurd) på drygt sju dagar. Oscar Linnér berättar att laget lagt derbyt bakom sig och mobiliserat om inför den tuffa matchen mot Blåvitt.

”Välkommet att IFK står på schemat”

– Jag tror det är bra för oss att det är en match mot IFK Göteborg som kommer så här tätt inpå derbymatchen. Det ska inte vara svårt att motivera sig till de matcherna som är kvar men efter derbyn när vi mött lite sämre lag har vi haft lite svårt kanske att studsa tillbaka och hitta motivationen. Det är väldigt välkommet att det IFK Göteborg som står på schemat, säger AIK-målvakten.

Linnér fortsätter:

– Det är en extremt inspirerande match att få ta sig an som grupp, dels med tanke på hur tabelläget ser ut men också att det handlar om ett historiskt klassiskt möte som har derbykaraktär, konstaterar han.

AIK har inte vunnit borta mot IFK Göteborg sedan 2014. Här firar Nabil Bahoui sitt mål mot Blåvitt i en match som slutade 2-0 till AIK. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Kämpa för att hålla hedern uppe”

AIK har inte vunnit borta mot IFK Göteborg i allsvenskan sedan 2014, då Gnaget vann på Gamla Ullevi med 2–0 efter mål av Kennedy Igboananike och Nabil Bahoui. Linnér vet att det kommer bli en svår match, även om IFK Göteborg har det jobbigt just nu.

– Vi kommer spela för allt vi har, om man uttrycker det så. Vi förbereder oss på en match mot ett lag som kommer kämpa hårt för att ta poäng. Vi måste vara väldigt fokuserade och komma upp på hundratioprocent för att få ut det resultat vi vill. 

Hur ser du på IFK Göteborg och deras situation? De förlorade stort mot BK Häcken i derbyt. 

– IFK Göteborg är en stor allsvensk klubb som kanske inte haft resultaten med sig i år, det går inte att säga något om. Det är inte ett lag som fallerar fullständigt. De kommer hitta kraft för att lyckas vända på steken. Vi ska göra allt vi kan så att de inte kan göra det mot oss. Vi är förberedda på en riktigt tuff match mot ett lag som kommer kämpa hårt för att hålla hedern uppe. De ligger där nere och poängen är väldigt viktiga för Blåvitt också.

Blåvitts assisterande tränare Alf Westerberg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Stor match i alla avseenden”

IFK Göteborg är revanschsuget efter 1–4-förlusten i derbyt mot Häcken och ska göra allt för att sätta käppar i hjulen för AIK.

– Det är ett lag och en motståndare som i dag har hög kvalitet på samtliga positioner och de har väl bara förlorat en allsvensk match (mot Norrköping häromveckan) sedan vi slog dem hemma förra sommaren (2–1), säger Blåvitts assiterande tränare Alf Westerberg till klubbens hemsida och fortsätter:

– För oss är det positivt att så snart efter derbyt senast få en ny match som är stor i alla avseenden. Det handlar för vår del om att inte ge bort bollen så enkelt som mot Häcken.

Även Blåvitt är inne i ett intensivt spelschema. Efter förlusten mot Häcken i måndags väntar först AIK i kväll och därefter ett annat topplag, Hammarby, på bortaplan på måndag.

Erik Dahlin, som var sjuk och missade derbyt i måndags, är tillbaka i IFK Göteborgs trupp till kvällens match. Det är dock osäkert om han eller 20-årige Tom Amos, som vikarierade för Dahlin senast, vaktar målet. Yttern Sebastian Ohlsson är avstängd.

Fem senaste mötena mellan Blåvitt och AIK i Göteborg

2017-08-10: IFK Göteborg–AIK 2–1 (0–1)

2016-10-24: IFK Göteborg–AIK 1–0 (1–0)

2015-05-21: IFK Göteborg–AIK 3–0 (1–0)

2014-08-04: IFK Göteborg–AIK 0–2 (0–1)

2013-09-23: IFK Göteborg–AIK 3–1 (1–0)