Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

24-åring dömd för att ha utnyttjat profilens namn

Viktor Prodell.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Viktor Prodell, 31, är Sveriges första fotbollsproffs i Vietnam. 

Samtidigt har det nyligen kommit en dom i en bedrägerihärva där en 24-åring man använde anfallarens namn för att få ut fyra mobiltelefoner. 

– Det var inte så kul och det tog lite tid att reda ut det, säger han. 

Viktor Prodell lämnade nyligen Örebro och skrev på ett ettårskontrakt med hårdsatsande Ho Chi Minh City FC i Vietnam. 

Tvåa i ligan i fjol, nu är målet att ta hem titeln och att kvala in till asiatiska Champions League, ett kval som inleds inom kort. 

– Det har gått rätt fort. De hörde av sig runt jul och berättade om sina planer. Det var för bra för att tacka nej och det är bara att testa och köra. Jag har haft en del bud som jag tackat nej till, men nu kändes allt rätt och man får passa på när man får chansen, säger han när GT når honom. 

– Allt känns jättebra så här långt och jag har precis fått en lägenhet. Staden (Ho Chi Minh, cirka sju miljoner invånare) är jättehäftig och det finns mycket att se och göra. Och det är varmt, haha. Nästa vecka kommer min fru hit med våra söner och att de kunde följa med och ha det bra var det det viktigaste för mig. 

Prodell – här i Elfsborgströjan.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Viktor Prodell slog i genom i Åtvidaberg där han öste in mål under flera säsonger. 2013 skrev han på för belgiska Mechelen där det inte blev någon större succé. I mars 2014 lånades han ut till Elfsborg och skrev sedan på ett permanent kontrakt med Boråsklubben. Anfallaren stannade fram till och med 2018 innan karriären fortsatte i Örebro SK. 

Men nu väntar alltså något helt annat än allsvenskan. 

”Ett spännande äventyr”

Hur är nivån på fotbollen i Vietnam? 

– Det rullar på bra med träningarna och nivån är ganska bra, men det är svårt att jämföra eftersom jag ännu inte har spelat någon match. 

Ingen svensk har tidigare varit fotbollsproffs i Vietnam, enligt Eskilstuna-Kuriren

– Det är lite kul, jag får försöka göra det bra då helt enkelt. 

Är det bättre betalt än i allsvenskan? 

– Ja, det är det. 

Hur går det med språket? 

– Det finns en tolk som hjälper till när man inte förstår, men på planen funkar det bra ändå. Annars är det ju dåligt med engelska, inte många kan det. Vi är ett par utländska spelare. Nu kom det någon spelare från Portugal och det finns någon från Chile och så. Det känns som ett väldigt spännande äventyr, säger Viktor Prodell.  

Viktor Prodell lämnar nu Sverige för spel i Vietnam.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Vid sidan av planen var 31-åringen för några år sedan med om en obehaglig händelse som i bakgrunden pågått ända fram till december 2019. Under 2016, när Prodell spelade i Elfsborg, började det plötsligt komma fakturor på mobiltelefonabonnemang han inte tecknat.

”Det var inte kul”

– Någon hade tagit ut telefoner i mitt namn (fyra stycken, sammanlagt värda närmare 20 000 kronor). Det var inte kul och det tog tid att ringa runt och säga att det inte var jag som hade gjort det. Men jag fick verkligen bra hjälp och slapp betala något. Sedan vet jag inte vad som hänt i ärendet faktiskt, säger Viktor Prodell. 

För drygt en månad sedan blev en 24-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten mot sitt nekande dömd för flera fall av bedrägeri. 

Han fick villkorlig dom och dagsböter. 

Prodells cykelspark: ”Det där är ju ett konstmål”

Viktor Prodell cykelsparkade in ett mål för Örebro i matchen mot Hammarby i september.