Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ralf: ”Det är allvar – jag skojar inte”

Christian Olsson och Ralf Edström kommenterade fotboll ihop för Radiosporten. Foto: BOBBO LAUHAGE / ALL OVER PRESS KAMERAPRESS
Ralf Edström firar 1–0-målet mot Västtyskland i VM 1974. Foto: JAN DÜSING
Ralf Edström stod vi grillen vid kändisfotbollen under förra årets kulturkalas i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Ralf Edström och hustrun Carina. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Edström och Conny Torstensson – svenska mästare tillsammans i Åtvidaberg 1972 och lagkompisar i VM 1974 och 1978. Foto: THOMAS LÖFQVIST / BILDBYRÅN
Här avslutade Ralf Edström sin karriär på Radiosporten genom att kommentera IFK Göteborg mot Djurgården 1 juni 2015 i Göteborg. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Pierre och Ralf Edström. Foto: ROBIN ARON
Zlatan Ibrahimovic. Foto: MICHAEL JANOSZ/ISI/REX/SHUTTERST / MICHAEL JANOSZ/ISI/REX/SHUTTERST REX FEATURES
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
1 / 11

GÖTEBORG. Fotbolls-VM har börjat.

Med Ralf Edström, 65, hemma i Göteborg.

Den förre fotbollsstjärnan gjorde två VM som spelare och åtta som radiokommentator på plats – men nu blir det tv-soffan.

Edström ska följa Janne Andersson och hans landslag direkt efter den senaste av flera svåra infektioner.

– Det gjorde svinont, det gick inte att bita ihop bara, säger han efter nio dagar på sjukhus.

Vi träffas hemma hos Ralf Edström i lägenheten några stenkast från Frölunda Torg.

Det går en liten stund från trycket på ringklockan tills dörren öppnas. 70-talets största svenska fotbollsstjärna har kryckor i händerna när han öppnar dörren.

Han är nyss hemkommen efter nio dagar på sjukhus.

– Foten är inte lika svullen längre, säger han och visar den av fotbollsförsvarare en gång så fruktade vänsterfoten.

Född samma dag som Putin

Han lutar sig tillbaka i fåtöljen på den glasrutetäcka uteplatsen och drar upp benet på träningsoverallsbyxorna och håller om sitt knä där massor av stygn vittnar om korsbandsskadan från december 1982.

– Här har jag en protes nu. Jag vet inte riktigt vad den består av, men det är väl metall och plast eller något, säger han.

Ralf Edström har levt med fotbollen sedan han var väldigt ung. 

Han föddes 7 oktober 1952 (”samma dag som Vladimir Putin, det är inget jag är stolt över”) och slog igenom i landslaget 1972, innan han fyllt 20 år.

Svenska landslaget i VM 1978 i Argentina. Edström står som tvåa från höger i mellersta raden. Till höger om sig har han förbundskapten George ”Åby” Ericson, till vänster står de blåvita lagkamraterna Olle Nordin och Torbjörn Nilsson. Foto: SÖREN KARLSSON

Året efter blev han VM-kvalhjälte och 1974 blev han hela svenska folkets hjälte när han tryckte in fyra mål i VM, däribland det klassiska 1–0-målet mot blivande världsmästarna Västtyskland.

Men slutet på karriären blev inte det han hade önskat. Korsbandsskadan i en ligamatch med Monaco mot Lens 1983 gjorde slut på Edströms lysande fotbollskarriär. 

Han skrev på för Öis och kämpade ett par år för att komma tillbaka. Men det gick inte. 

– Det hade ju varit kul om jag hade kommit tillbaka till 1985. Då hade jag haft ett SM-guld till efter finalerna mot Blåvitt, säger han och drar på munnen.

”Läkarna vet inte varför”

16 april i år sattes protesen in, en följd av korsbandsskadan för 35 år sedan.

Men det var inte den som tvingade honom till nio dagar ytterligare på sjukhus och gör att han måste gå runt med kryckor när det är 30 grader varmt utanför husväggarna.

– Läkarna vet inte varför jag åker på nya infektioner så fort en läkare sätter kniven i mig. Inför knäoperationen käkade jag penicillin i förebyggande syfte, men det hjälpte inte. Det small till i foten. Den svullnade upp och jag fick åka till sjukhus igen.

Ett samtal med Ralf Edström är fullt av historier och anekdoter. 

Det kan handla om någon virrpanna till mittback, något kompisen Benno Magnusson sagt eller en detaljerad beskrivning av något mål han själv eller någon annan prickat in.

Gillar Magnus Wislander

Han kan också plötsligt kasta in en historia om när bollandslagen skulle spela i Prins Bertil cup i golf utanför Halmstad 1990. Bland handbollsspelarna fanns legendaren Magnus ”Slangen” Wislander, som nyligen gjorde ny succé som vinnare i ”Mästarnas mästare”.

– ”Slangen” är som han är. Han är en sån vinnarskalle, men han smyger med det. Bland andra Tomas Brolin och Jocke Nilsson skulle möta ”Slangen” och dom i handbollslandslaget. Jocke skulle putta för vinst på 18:e hålet, bollen låg väl tre meter från hålet. Precis när han lyfter klubban och ska slå till säger ”Slangen”: ”Slår du i den vinner ni.” Han missade naturligtvis och vi i fotbollslaget fick stryk. Typiskt ”Slangen”, han är för jävlig, ha-ha. Jag gillar honom mycket.

Men mitt bland all fotboll och alla historier återvänder Ralf Edström gång på gång till sjukjournalen som i tid matchar hans fotbollskarriär på elitnivå.

Skrapade armbågen i Portugal

Och då räknar vi inte in den ödesdigra korsbandsskadan eller när han slog armbågen ur led vid en bicykleta mot AIK strax före VM 1978. Den skada som gjorde att han kom sist in i VM-truppen, mer eller mindre som en chansning.

– Första gången jag åkte på en riktig infektion var när Sverige precis åkt ut mot Holland vid EM i Holland 2004. Då skrapade jag armbågen och fick en stor varböld som läkarna i Portugal fick skära upp.

Ett år senare hade Edström fått ont i nacken, axlarna och bröstet. När han skulle flyga upp till Stockholm för att kommentera Djurgården mot Åtvidaberg i cupfinalen tvingades han kliva av planet innan det startade för att smärtan var för svår.

Den förre fotbollstjärnan hamnade på akuten.

– Läkarna testade alla penicillinsorter som finns, men inget hjälpte. En läkare sa att de var tvungna att operera. Jag sa ”gör det bara”, jag hade så jävla ont, berättar han.

Ralf Edström efter operationen. Foto: JAN WIRIDEN

Ralf låg nedsövd i åtta timmar. Läkarna var rädda för att infektionen skulle gå ner mot hjärtat, då skulle hans liv ha hotats.

– Dom fick bryta av revben för att kunna gräva ut allt var, säger han. 

Innan han fick åka hem syddes såret ihop med 107 stygn.

– Läkarna pratade om att det kunde ha berott på armbågen i Portugal, men det gick inte att fastställa, säger han.

 

LÄS MER: Ralf Edström om den svåra operationen 

Fick ha kateter i sju veckor

För fem år sedan upptäcktes prostatacancer hos den förre expertkommentatorn. Operationen gick bra, ett år senare var han friskförklarad från cancern. 

Men i samband med operationen kom en ny infektion. 

– Jag skulle ha kateter i tio dagar, men dom fick skära upp mig igen. Det blev kateter i sju veckor i stället, berättar han.

Nästa infektion kom 2015.

– Då fick dom plocka bort varkulor bakom struphuvudet, så här stora, säger Edström och kupar händerna runt fiktiva bollar.

Och nu infektionen efter knäoperationen.

– Det gjorde svinont, det gick inte att bita ihop bara. Jag fick morfin, men det kan man inte ta länge, det är ju knark. Nu tar jag alvedon och sådant, säger han.

 

LÄS MER: Ralf Edström vårdas på sjukhus: ”En jävla smäll”

Stafetthjälten från Lahtis i telefonen

Hur är det att få de här utbrotten gång på gång?

– Det är lite tråkigt, men det ska väl gå vägen.

Mobilen ringer. Ralf tittar på displayen.

– Det är Thomas Magnuson, säger han och trycker på mobilens gröna knapp.

– Stafetthjälten från VM i Lahtis 1978, frågar jag.

Ralf nickar.

– Tjenare Thomas. Jag sitter med en journalist. Jag ringer dig sen. Ta hand om dig gubben, säger Ralf och avslutar samtalet.

– Vi tjötar ibland. Han gillar fotboll. Du vet att han är från Motala, va, säger Ralf som också bodde i Östergötland när han spelade i Åtvidaberg.

Klarar inte värmen

Edström har suttit i samma ställning en stund, behöver flytta vänsterbenet som är utsträckt i en stol.

Hustrun Carina kommer med en tablett och kall saft.

– Jag klarar inte värmen. Det räcker med 22 grader, suckar han.

Hur länge blir du sjukskriven?

– Till 16 juni har dom sagt. Vi får väl se hur det blir.

Ralf Edström har i drygt 30 år jobbat för att dra in pengar till handikappidrotten, det som i dag kallas parasport.

Men du är ju 65, fyller 66 i höst. Hur mycket jobbar du?

– Jag jobbar nästan varje dag, oftast mellan tio och halv fyra. Det är rätt fritt, jag jobbar mycket hemifrån.

Har inte råd att sluta jobba

Hur länge ska du jobba?

– Jag räknar med att jobba i några år till. Det finns ju en social bit, det är skönt att ha något att göra. Sen har jag heller inte råd att sluta, svarar 70-talets svenske fotbollshjälte.

Han ser min tveksamma min när jag tänker på åren i PSV Eindhoven, Standard Liège, och Monaco och volleykanonen mot Västtyskland.

– Det är allvar, jag skojar inte. Det är den krassa verkligheten, säger han bestämt. 

Men du måste väl ha tjänat en del pengar?

– Det jag tjänade på åtta år utomlands har dom i veckan nu för tiden.

Hur mycket tjänade du?

– Jag kanske fick in mellan två och en halv och tre miljoner på de åtta åren. Hade jag spelat i två år nu hade jag varit hemma. Sen har jag skilt mig också en gång, då delade vi allt. Det var helt korrekt.

”Hade för stor respekt för Zlatan”

Är du bitter för det är så mycket större pengar i fotbollen i dag?

– Nej. Jag tycker att det är helt okej att Zlatan, Messi, Ronaldo och dom tjänar stora pengar, för det är dom som drar publiken. Men när spelare som inte ens är med i landslaget tjänar en massa pengar, då kan man tycka att det finns för mycket pengar.

På tal om Zlatan. Hur mycket saknas han i det svenska landslaget?

– För tillfället tycker jag inte att han saknas alls. Det är ju den bäste fotbollsspelare vi har haft. Det finns ingen tvekan om det. Men dom andra hade för stor respekt för Zlatan. Även om en annan kille var i ett bättre läge slog dom bollen till Zlatan i stället om dom såg honom. Det hämmade många av våra spelare att han var så dominant.

Zlatan Ibrahimovic. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det finns de som tror att du tycker illa om Zlatan. 

– Nej. Så är det inte. Men jag kritiserade honom när han inte skötte sig, när han vevade med händerna och inte sprang och inte gjorde nånting. Som mot Ungern när han stod och pekade och grejade. Henke Larsson var i bra form och gjorde två mål, som tur var. Alla ska göra sitt jobb, man behöver inte visa publiken att den här killen slog en dålig passning. Jag klarar inte att se sånt, det gäller för alla att göra sitt jobb, det gjorde han inte i vissa matcher. Då måste jag som kommentator säga vad jag tycker.

– Men som fotbollsspelare är Zlatan fantastisk. Springer du rätt får du bollen, har jag alltid sagt om honom. Han har sån otrolig blick för spelet. Och vilka mål han har gjort. Som klacken mot Italien, bicykletan mot England – det finns ju många fantastiska mål.

Första matchen är viktig

Men nu förbereder sig det svenska landslaget för ett VM utan Zlatan. 

Och utan Ralf Edströms närvaro.

– Jag kommer att sitta framför tv:n och se allt. VM är otroligt stort, säger han.

Vad ska vi förvänta oss av det svenska laget?

– Bara att dom tog sig vidare från kvalet och slog ut både Holland och Italien var stort. Ett bevis för att Janne Andersson har fått ihop det här laget och har fått alla att dra åt samma håll. I VM tror jag att mycket handlar om första matchen mot Sydkorea. Blir det vinst där tror jag att dom kan gå vidare från gruppen, svarar Edström.

Vilka spelare blir viktigast?

– Robin Olsen är en bra målvakt, Andreas Granqvist styr upp backlinjen bra. Albin Ekdal är gjuten bara han är frisk och framåt finns de två värmlänningarna Ola Toivonen och Marcus Berg, som känner varandra väl. Men vem är egentligen playmakern i laget? Emil Forsberg är kreatören, men han finns på kanten. Vi har nog aldrig haft ett svenskt VM-lag med så få profiler.

Och vilka vinner VM?

– Jag tror det är dags för Argentina, det är dags för Messi att ta även en VM-titel.

Ralf Edströms tio VM

1974, Västtyskland

Västtyskland världsmästare, Sverige missade semifinalen efter förlust mot Polen.

”VM 1974 var en dröm för alla. Kvalet dit var oerhört dramatiskt, själva turneringen likaså. Vi hade ett bra lag, bara synd att det inte blev någon semifinal. Många minns mitt mål mot Västtyskland, men det jag gjorde mot Uruguay var snyggare.”

 

1978, Argentina

Argentina världsmästare, Sverige kom sist i gruppen.

”Vi bodde centralt i Buenos Aires, det var inte bra. När Argentina vann sina matcher blev det ett jävla liv i hela stan. Jag hade en nick som räddades på mållinjen i sista matchen mot Spanien, om den gått in kunde vi ha gått vidare från gruppen. I den matchen var vi tre blåvita som startade: Torbjörn Nilsson, Olle Nordin och jag.” 

 

1986, Mexiko

Argentina världsmästare, Sverige inte med.

”Mitt första VM som radiokommentator. Många minns VM:et för Maradonas handsmål mot England i kvartsfinalen. Jag såg det innan den gick i mål. Hur kunde Maradona, som bara är 1,68, annars nå högre än Peter Shilton i målet? Tyskarna gjorde 2-2 i finalen och hade Argentina i gungning inför förlängningen, men istället gick de för 3–2 direkt och förlorade på ett misstag.”

 

1990, Italien

Västtyskland världsmästare, Sverige kom sist i gruppen.

”Den svenska insatsen var så bedrövlig så det finns inte. Vi hade många profiler, men förlorade tre matcher med 1–2. Finalen mellan tyskarna och Argentina var ingen höjdare. Vänsterfotade Andreas Brehme slog in enda målet på straff – med högern.”

 

1994, USA

Brasilien världsmästare, Sverige tog brons.

”Ett fantastiskt VM för Sverige. Dramatiken var oerhörd med Kennet Anderssons kvitteringsnick och Ravellis straffräddning mot Rumänien och bronsmatchen mot Bulgarien. Det var sådan glädje. Sen vann Brasilien en skitfinal på straffar mot Italien.”

 

1998, Frankrike

Frankrike världsmästare, Sverige var inte med.

”Så tråkigt att inte Sverige kvalade in, ett VM utan Sverige är inte samma sak. Förhandssnacket till finalen mellan Frankrike och Brasilien handlade om ifall Ronaldo skulle spela eller inte. Zinedine Zidane, som inte var någon nickspecialist precis, avgjorde med två nickmål.”

 

2002, Japan och Sydkorea

Brasilien världsmästare, Sverige åkte ut mot Senegal i åttondelen.

”Sverige gjorde ett fantastiskt VM, gick vidare från 'Dödens grupp' och var ett stolpskott från en kvartsfinal. Inför finalen hade tyske målvakten Oliver Kahn utsetts till VM:s bäste spelare i kamp med Ronaldo. I finalen gjorde Kahn en riktig tavla och släppte in två mål av Ronaldo när Brasilien vann med 2–0. ”

 

2006, Tyskland

Italien världsmästare, Sverige åkte ut mot Tyskland i åttondelen.

”Sverige var chanslöst mot Tyskland. I gruppmatchen mot Paraguay, då Fredrik Ljungberg nickade in enda målet, fanns en gul väg både på läktarna och inne i Berlin. Så många supportrar kommer ett svenskt lag aldrig mer att ha på en VM-match. Annars minns man ju Zidanes skallning av Materazzi i finalen, som Italien vann på straffar.”

 

2010, Sydafrika

Spanien världsmästare, Sverige var inte med.

”Ett konstigt VM med skitkonstiga bollar som duktiga frisparksskyttar sköt 20 meter över. Den ende som behärskade bollen var Uruguays Diego Forlan. Och så fanns där vuvuzelorna med sitt oväsen. Holland är mitt andralag sedan jag bodde där. Men efter att Nigel de Jong stämplat Xabi Alonso i brösthöjd vände Spanien och vann finalen rättvist.” 

 

2014, Brasilien

Tyskland världsmästare, Sverige var inte med.

”Återigen tråkigt att Sverige inte kvalade in. Jag fick inte kommentera finalen mellan Tyskland och Argentina i radio, men kommenterade matchen som blev den största snackisen, 7–1 till Tyskland mot Brasilien i semifinalen.

Med Thiago Silva avstängd hade Brasilien två virrpannor som mittbackar, det var det sämsta försvarsspel jag har sett. Rena hönsgården. Så pinsamt.”

 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler

LÄS MER: VM 2018 – allt du behöver veta

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i VM

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 2018

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!