Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvandlingen: ”Det blev en storm direkt”

Emma Igelström.Foto: ROBIN ARON
Emma Igelström visade i dagarna upp sin fysiska förvandling på Instagram.Foto: PRIVAT
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Efter långa behandlingar och två tunga operationer av tumörer inom åtta månader känner sig Emma Igelström, 40, frisk och stark igen.

För att komma tillbaka i fysisk form bestämde sig den förra simstjärnan för det stenhårda träningsprogrammet ”16 weeks of hell”.

Men när Emma la ut bilder från sin träning på Instagram blev det en mindre storm i kommentarsfältet.

– Killar som kör programmet hyllas, men en vältränad tjej väcker andra reaktioner. Det är kvinnor i alla åldrar som dömer mig och ifrågasätter mitt tränande, säger Igelström.

Emma Igelström var den som åkte ut först i just nu pågående Superstars på Kanal 5.

När programmet spelades in i oktober förra året trodde hon att hennes trötthet bara var en reaktion på att det jobbigt fysiskt och psykiskt att tävla mot de andra före detta elitidrottarna.

Men det kan även ha funnits en annan anledning.

– I oktober hade jag haft några månaders återhämtning efter beskedet om tumören i livmodern och operationen. När vi spelade in trodde jag att det var över och att jag var frisk. Men det var det inte, säger hon.

Svåra smärtor i magen

I mars för ett år sedan fick Emma Igelströms diagnosen tumör i livmodern. 

Den förra simstjärnan, med bland annat fyra VM- och 13 EM-guld, hade tidigare berättat om sina problem med ätstörningar under karriären och alkoholproblem och självmordsförsök efteråt. Emma Igelström fick en ny smäll. 

Under flera år månader hade hon då haft svåra smärtor i magen och förstått att något var fel.

Tumören visade sig vara godartad, men krävde strålning och annan behandling innan det även blev operation.

– Jag opererades 9 maj och det kändes skönt att jag äntligen skulle kunna bli av med smärtan och problemen runt tumören, säger hon.

Hon gillar utmaningar och kände sig pigg och tillräckligt återställd för att vara med i Superstars.

”Fick fruktansvärt ont i magen”

Men efter tv-inspelningen på Cypern var symptomen tillbaka.

– När jag trodde att jag var frisk hade det kommit tillbaka. Jag fick återigen fruktansvärt ont i magen och fick gå på smärtstillande och jag blödde sjukt mycket när jag hade mens, berättar 

Det blev en ny operation i december. 

https://www.instagram.com/p/B9pLitpHJCZ/

I förra veckan kom beskedet hon hoppats på: Tumören är borta.

– Jag har ju haft tur med att det var en godartad tumör, men eftersom den suttit så dumt i livmodern har det ju varit jobbiga behandlingar med mycket oro och två operationer. Jag har ju egentligen varit sjuk i ett år, säger hon.

Och nu är du frisk?

– Ja, jag är frisk just nu. Det har varit så mycket sjukt... Jag gillar ordet frisk. Men vi lever ju i en värld vi inte vet hur det blir framöver. Men just nu är jag frisk.

Emma Igelström har även efter karriären tränat en del. Inte som när hon var elitsimmare, men hon har sprungit långlopp och hållit på med triathlon och annat som krävt sin kvinna.

”Värsta utmaningen av alla”

Men efter operationen i december var hennes kropp inte i det skick hon önskade.

– Jag var jättesvag i magen efteråt. Och jag kände mig överhuvudtaget alldeles för svag för att kunna göra allt som jag vill och är van vid att kunna göra, säger hon.

Emma letade efter något program att följa, något som skulle passa henne för att komma tillbaka.

Det blev ”16 weeks av hell”.

– För att göra allt i vardagen måste jag först bygga upp styrkan. Och då hoppade jag på den värsta utmaningen av alla, berättar hon.

Dottern Olivia, 13, som själv tävlingssimmar, gillade mammas beslut.

– Träning har ju alltid varit en viktig del av mitt liv. Olivia sa till mig att det var skönt att jag började träna igen. Hon tycker att jag blir så mycket lugnare när jag gör det, berättar Emma Igelström.

Hållit på i sju veckor

Vi har tidigare kunnat följa hur idrottskändisar som VM-hjältarna från 1994, fotbollsspelarna Pontus Kåmark och Stefan Schwarz, med hjälp av metoden byggt upp vad som kallas superkroppar.

I slutet av januari drog Emma Igelström i gång. Nu har hon hållit på i sju veckor, har nio kvar.

– Jag har precis gjort en så kallad mellanvägning. Men för mig handlar det egentligen inte om vikten utan att under 16 veckor bygga fysiken, säger hon.

Hur tränar du?

– Det är mycket fokus på att träna för att bygga fysiken. Men det är också lågintensiv träning med promenader och jogging. Och så äter jag bra mat och tar tillskott efter ett kostschema, berättar Igelström.

– Det är skönt att ökar successivt, i början var det inte lika tufft som nu. Nu tränar jag styrka fyra dagar och är ledig en. Men jag tar promenader varje dag, ska göra så i 112 dagar. Och då handlar det inte om lugna promenader utan riktiga powerwalks. Men jämfört med när jag var elitidrottare och och tränade 30 timmar i veckan är det inte så hårt.

Igelström under inspelningarna av ”Mästarnas mästare” i Grekland 2017.Foto: OLLE SPORRONG

Har varit öppen på Instagram

Den förra simmerskan har länge varit öppen mot sina drygt 50 000 följare på Instagram. Hon har berättat om sjukdomen och hur det har påverkat henne.

Men när hon la ut bilden på sin vältränade superkropp blev inte reaktionen bara den vanliga, stöttande.

– Det blev en storm direkt i sociala medier. Kvinnor i alla åldrar dömer och ifrågasätter. En del undrar varför jag ska gå ner i vikt och tycker att jag triggar i gång ätstörningar. Andra tycker inte att sådan här träning är något för tjejer och kvinnor, säger Emma Igelström.

På Instagram skrev hon bland annat till bilden:

”Jag har en SUPERKROPP. Den har klarat av att elitidrotta, föda barn, gå igenom sjukdomar, utföra galna äventyr och fixa vad jag vill i vardagen. Så kan vi bara släppa dömandet, hylla varandras kroppar och peppa varandra till våra drömmar och utmaningar oavsett vad de är?”

”Besviken på många reaktioner”

– När fotbollsspelarna som kör det här programmet visar hur det går för dom blir dom hyllade, men en vältränad tjej ska plockas ner. Jag är besviken på många reaktioner från tjejer och kvinnor, vi borde ju stötta varandra i stället. Men samtidigt är jag också lite fascinerad av att folk orkar, säger hon.

Blir du även sågad killar och män?

– Nej, därifrån blir det hyllningar och pepp.

Tar du åt dig av kritiken?

– Nej, inte personligen, för jag vet vad jag står för. Jag är inte kroppsfixerad och utseendet har aldrig varit en drivkraft för mig, för mig handlar det om välbefinnande. Men mycket handlar om utseende i dag, det ser man överallt. Där bidrar även ni i media, säger Emma Igelström.

Hon var dock lite förberedd på att det skulle bli en storm.

– Det roliga var att jag pratade med programledaren Jessica Almenäs om att jag skulle börja med ”16 weeks of hell”. Hon sa att jag skulle få skit, för så fort en tjej gör något sådant blir det skit. Så jag var beredd, men trodde inte att det skulle bli en sådan storm, säger hon.

Vill förmedla sunda ideal

Men det finns stöd också.

– Några gånger har jag brytt mig om att svara själv på angrepp, men det bästa är när andra svarar. Och det har en del gjort, säger den förra simstjärnan.

Men det är ändå viktigt för Emma Igelström hur hon uppfattas av andra.

– Som mamma tycker jag att jag ska förmedla sunda ideal. För mig är det viktigt att vara en bra förebild. Jag har en möjlighet att påverka åt ett bra håll, säger hon.

Som simmerska har Emma varit van vid uppmärksamheten runt hennes kropp sedan de tidigare tonåren.

– Jag slog igenom som 14-åring och redan då började folk tycka och tänka om mig. Nu tar jag inte åt mig, men jag tänker på min dotter och hennes kompisar. Hur mycket ska dom behöva utstå, säger hon.

”Orolig för OS”

Emma Igelström är alltså i full gång med sin egen träning. Hon har också andra aktiviteter inplanerade, som att vara med att leda en wellnessweekend i norska Hemsedal i maj.

Med tanke på coronoviruset kan man förmoda att det arrangemanget hänger i luften.

– Jag skulle åkt till Hemsedal i nästa vecka för att åka skidor, men det är ju stängt i Norge nu. Det är tråkigt att så mycket måste stängas nu. Min dotter är i ungdoms-SM-åldern och hennes tävlingar ställs in. Och så är jag orolig för OS, säger hon.

– Det är många tuffa beslut som måste tas. Men det är bättre att agera nu. För det viktigaste är ju att få stopp på viruset.

Är du orolig för coronaviruset för din egen del?

– Nej. Men jag har en mamma med cancer och diabetes och min pappa har en hjärnskada som gör att han också tillhör riskgruppen. Det gör mig orolig, säger Emma Igelström.