Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsätter jobba – trots stroken: 'Är en livsstil'

Foto: Carl Sandin
Foto: Carl Sandin
<p>Falkenbergstalangen Gustaf Nilsson.</p>Foto: Robert Boman

När han tog över 1991 stod Falkenberg på randen till konkurs.

Nu basar Lars-Eric Nilsson, 72, över en ekonomiskt stabil allsvensk klubb efter ett målmedvetet arbete.

Inte ens den stroke som drabbade FFF:s starke man för knappt en månad sedan kan stoppa honom.

– Det här är en livsstil. Jag vill göra det jag älskar, säger Lars-Eric Nilsson.

FFF får en ny arena

■ Falkenbergs nya hemmaarena – med det synnerligen speciella namnet Falcon Alkoholfri Arena – ska stå klar till hösten och slutbesiktigas den 15 oktober.

■ Säsongen 2017 kliver Falkenbergs FF in på sin nya arena. Underlaget? Naturgräs.

■ Medan konstgräset sprider sig över svensk fotboll har FFF valt att satsa på vanligt gräs.

– Vi har sett det som strategiskt viktigt att det är naturgräs och inte konstgräs på vår arena, säger ordföranden Lars-Eric Nilsson.

■ Han tror att arenan kommer innebära ytterligare ett lyft för klubben.

– Oh ja, oh ja! Den kommer ge oss större möjligheter att bli ännu bättre.

När Falkenbergs FF tidigare i veckan redovisade sitt ekonomiska läge på årsmötet var det muntra miner i lokalen.

Resultatet visade 949 472 kronor.

Imponerande för en klubb med en omsättning på 30 miljoner – inte minst med tanke på att försäljningen av supertalangen Gustaf Nilsson till Bröndby inte är inräknad i 2015 års bokslut.

– Den kommer finnas med i 2016 års redovisning, myser Lars-Eric Nilsson.

Han är ordföranden som tog över en klubb i kris 1991. Skulderna uppgick till 2,4 miljoner och något behövde göras.

– Då var det verkligen illa. Vi har gjort en resa, konstaterar han.

Det viktigaste, som Lars-Eric Nilsson poängterar gång på gång, är att FFF sedan dess inte har levt över sina tillgångar.

– Det är framgångsreceptet. Vi tar inte på oss några kostnader om vi inte har intäkterna. Vi har aldrig varit laget som har försökt göra saker som vi inte har råd med.

Klarade sig kvar

Falkenberg hade elva säsonger i superettan innan laget gick upp i allsvenskan till säsongen 2014. I fjol klarade sig laget kvar med ett nödrop via kval mot Sirius.

– Det betyder otroligt mycket. Vi visste att det skulle bli ett svårt år och vi fixade det med nöd och näppe. Samtidigt fick vi ett ekonomiskt överskott, vilket var väldigt starkt gjort, säger Lars-Eric Nilsson och fortsätter:

– I år försöker vi bygga vidare. Vi har gjort en del förnuftiga värvningar och vi får upp några unga killar från de egna leden.

Ni är inte kända för att värva stora namn...

– Nej, precis. Vi försöker få fram egna produkter och förra året hade vi fem landslagsmän: Gustaf Nilsson i U21 och fyra i ungdomslandslag. Det är fantastiskt.

– Vi jobbar stenhårt med vår talangutveckling. Det är ett medvetet tänk.

Så tro inte att FFF kommer spendera pengarna från Gustaf Nilsson-affären (enligt GT:s uppgifter omkring sex miljoner kronor) på ett tungt nyförvärv.

– Många klubbar hade säkert gjort det, men vi jobbar inte så. Vi vill bygga en träningshall och pengarna vi får in ska vi satsa i den – för att bli ännu bättre på sikt.

"Helt otroligt"

Samtidigt som Falkenberg verkar ha hittat en modell som fungerar dras flera allsvenska klubbar med stora ekonomiska problem. IFK Göteborg gick back på driften med närmare 30 miljoner kronor i fjol.

– Det är nästan så att man skäms för svensk fotboll. Så får man inte sköta saker! Det är helt otroligt, säger Lars-Eric Nilsson.

Har du något råd till Blåvitt?

– Det skulle vara att göra som vi gör: Lev aldrig över dina tillgångar. Det är egentligen ganska självklart, men jag vet klubbar som till exempel budgeterar för försäljningar. Det gör aldrig vi, det är något man får ta om man får fatt i pengarna – först då kan man köpa något. Annars får man rätta sig efter de pengar som man är säker på att få in.

För Falkenbergs ordförande har den senaste tiden annars varit omtumlande. Den 9 februari drabbades FFF:s starke man av en stroke.

– Den kom som en blixt från klar himmel, helt utan förvarning, berättar 72-årige Lars-Eric. Jag fick ligga inne i några dagar och läkarna gick igenom allting, men de hittade inget. Men jag har fått en liten smäll, det har jag fått.

Nu, en knapp månad senare, är han på väg tillbaka.

– Jag känner mig redan väldigt stark, så det är inga större problem.

Blev du orolig?

– Ja, man vet ju inte vad det kan vara. Jag har alltid jobbat otroligt mycket med mina egna företag och med fotbollen och det kan vara en rekyl av det. Det kan vara lite stressrelaterat.

Öppen med sitt hälsoläge

Tar du det lugnare nu?

– Ja, det måste man göra, vila ett tag... Vi har ju medvetet byggt en organisation som är värdig sitt namn med både klubbchef, sportchef och marknadschef. Förut hade vi inte det utan då fick styrelsen och jag arbeta med de flesta frågorna. Nu är hela klubben mycket proffsigare.

Falkenbergs ordförande berättade om sin situation inför årsmötet i tidigare i veckan.

– Det är lika bra att säga det i stället för att dölja det.

Har personer i din närhet blivit oroliga för din hälsa?

– Ja, lite grann. Och det blir man själv också, så klart. Man får vara medveten och kanske tänka sig för lite extra nu.

Nu går Lars-Eric Nilsson in på sitt 25:e år som ordförande i Falkenbergs FF.

– Jag kommer att fortsätta jobba. Det är en livsstil att hålla på med det här. Jag vill göra det jag älskar.