Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Förstår nu varför jag var så efter i skolan"

UNG PÅ NYTT. Mohammed Ali Khan har under hela sitt liv trott sig vara född 1986. I själva verket är hans födelsedatum 1 november 1988. Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Häckens lagkapten Mohammed Ali Khan var 27 år.

Nu har han blivit nästan tre år yngre - tack vare ett gammalt födelsebevis från Beirut.

- Nu förstår jag varför jag var så efter i skolan när jag var liten. Jag har alltid fått jobba lite hårdare än andra, säger "Mak" till GT-sporten.

BLEV 25 ÅR PÅ NYTT

Namn: Mohammed Ali Khan.

Ålder: 25 år (född den 1 november 1988 i Beirut, Libanon).

Längd och vikt: 179 centimeter och 86 kilo.

Position: Mittback.

Klubbar: Västra Frölunda (-2009), Häcken (2009-).

Allsvenska matcher: 71 (1 mål).

Landskamper: 5 A för Libanon.

Projekt utanför jobbet som mittback och lagkapten i Häcken:

Driver ett eget bemanningsföretag tillsammans med Erkan Saglik i Varbergs Bois.

Läser en Sports Management-utbildning i danska Ålborg på distans.

Ordförande i Göteborgs Downfamilj, en organisation han grundade för fyra år sedan.

Tidigare tränare och ordförande för FC Gole, fotbollsklubb i Västra Frölunda för unga killar med strulig uppväxt.

I går offentliggjordes det att Mohammed Ali Khan får fotbollsmagasinet Offsides pris "Allsvenskans stora hjärta" för sina insatser på och framför allt utanför planen.

- Det är inte som att bli utsedd till årets back. Detta handlar om mig som människa. Därför känns det ovärderligt att få detta pris.

Offside skriver på sin hemsida att han helt plötsligt fått ett nytt födelsedatum. 1 november 1988 i stället för 21 januari 1986. För GT-sporten berättar han hela historien.

- Samma dag som min mor dog i slutet av maj bestämde jag mig för att representera Libanons landslag. När jag skulle fixa ett libanesiskt pass var jag tvungen att ta fram mitt svenska personbevis, säger han.

Det fanns dock ett stort problem. I det var tyska Gelsenkirchen angivet som stad och Libanon som land.

- Det är ju omöjligt och jättefel. Skatteverket fattade ingenting. Jag ringde migrationsverket. De kollade i sina arkiv och hittade bara muntliga uppgifter. Vi hade inga handlingar med oss när vi kom till Sverige 1991 från Tyskland.

"Troligen har syskonen fel datum"

Där blev något fel. Antingen uppgav föräldrarna felaktiga uppgifter eller så blev det fel i översättningen, Häckenspelaren vet inte.

- Troligen har alla mina sju syskon också fått fel födelsedatum i sina svenska personbevis. Det händer ofta att flyktingar får det. De har ofta inga handlingar med sig och då går migrationsverket på muntliga uppgifter.

Till slut hittades ett gammalt födelsebevis i Libanons huvudstad Beirut.

- De ringde och sa att något var galet fel här. Det stod nämligen 1 november 1988 i födelsebeviset. De sa att jag måste fixa mitt svenska personbevis och att jag inte kunde få ett libanesiskt pass om jag inte fixade det.

Allt ordnade sig till slut. Han fick sitt libanesiska pass och har nu gjort fem landskamper för Libanon. Den nu 25-årige mittbacken är lite omtumlad.

- Det känns helt overkligt. Under uppväxten hade jag stora svårigheter i skolan. När alla andra lärde sig räkna och skriva var jag alltid väldigt efter. Flera trodde att det var nåt fel på mig. Det är först nu jag förstår varför det var så, säger Mohammed Ali Khan, som var nästan tre år yngre än sina klasskamrater.

"Känns sjukt att vara 25 igen..."

Han debuterade i superettan hösten 2004. Då hade han alltså inte ens fyllt 16 år.

- Det var först när jag kom till Häcken (2009) jag började utvecklas rejält. De två senaste åren har jag utvecklats väldigt mycket. Mer än vad man brukar vid "27 års ålder". Det känns sjukt att jag nu är 25 år igen.

Firade du din 25-årsdag på nytt för några veckor sen?

- Haha, nej. Det hade känts konstigt att fira två gånger samma år.

Vilket datum firar du din födelsedag nästa år, 21 januari eller 1 november?

- Det blir 1 november från och med nu.

Det uppges finnas utländskt intresse för dig. Stannar du i Häcken?

- Jag har kontrakt med Häcken och för mycket som håller mig kvar här. Planen är ju att ta över efter Sonny när han kliver åt sidan, haha. Den dagen en Gulfklubb slänger upp ett kontrakt på 1,5 miljoner dollar kanske jag börjar fundera.

Han kommer att få uppleva mycket under slutet av året. På lördag drar han till Thailand med familjen. Sedan väntar en resa med två barndomskompisar till USA. Dagen före julafton bär det av till Qatar för spel i en turnering med Libanons landslag.

- Jag har sett till så familjen får följa med och bo på våningen över spelarna, säger "Mak".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!