David Boo Wiklander jublar efter AIK-matchen. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
David Boo Wiklander jublar efter AIK-matchen. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

"Han är lite eldigare..."

Publicerad

GÖTEBORG. Han var lagkapten som ung i moderklubben Qviding.

Och i en match mot Malmö FF var han kapten även i Norrköping.

Med en avstängd Sebastian Eriksson på läktaren får David Boo Wiklander, 32, dra på sig kaptensbindeln även i Blåvitt.

– Vi är väl samma typ av spelare, även om han är lite eldigare, säger mittbacken inför västderbyt mot Elfsborg.

David Boo Wiklander har väntat på sin chans.

Först när Mattias Bjärsmyr under sommaren lämnade för Turkiet och Alf Westerberg tog över som tränare efter sparkade Jörgen Lennartsson tog Boo Wiklander en plats i Blåvitts mittförsvar.

– Jag visste redan när jag skrev på inför den här säsongen att jag var tredjealternativet efter Bjärsmyr och Thomas Rogne. Det kunde jag läsa mellan raderna. Men mitt mål har hela tiden varit självklart. Jag vill spela. Den striden ska man ta, det utvecklar både mig själv och laget, säger han.

Har startat fem matcher i rad

Bjärsmyr lämnade inte bara mittbackplatsen efter sig. Även lagkaptenens bindel var plötsligt tillgänglig. Den gick till Sebastian Eriksson, som drog på sig ett tredje gult kort mot AIK i torsdags.

Efter fem starter i rad som mittback bredvid Rogne är det därför David Boo Wiklanders tur att leda laget på planen.

– Jag är så gammal nu att jag kör på som vanligt, det påverkar inte mitt sätt att spela. Mina starkaste egenskaper är att styra och ställa och kommunicera. Och det gör jag alltid ändå, säger han.

Är det ingen skillnad?

– Det är mer att jag får vara en symbol för det vi står för. Och det är jätteroligt att jag har fått det förtroendet, säger han.

Imponerad av Sebastian Eriksson

Till nästa match är Sebastian Eriksson sannolikt tillbaka och mittbacken återgår till att vara assisterande.

– ”Seb” har gjort det skitbra när han har tagit över med tanke på situationen. Han har visat hela laget och alla göteborgare hur vi ska vända på det här, säger han.

Eftersom du nu har gått in i startelvan borde du ju välkomna tränarbytet?

– Det är inte så det fungerar. Det handlade mer om att bara få in lite mer syre i gruppen. Det är fortfarande spelarna som ska göra jobbet där ute. Alf Westerberg har inte doppat oss i någon DNA-fabrik för att få till en förändring, svarar han.

Men hur har ni berörts av turbulensen runt laget och klubben?

– Det som det surras mest om är inget som vi spelare berörs av. Och med all respekt, vi läser inte allt som ni i media skriver mycket om, säger Boo Wiklander.

Jobbar som finansiell rådgivare

Han har kontrakt med Blåvitt även över nästa säsong, men är redan förberedd för livet efter fotbollen.

Som en av få elitspelare jobbar han vid sidan av fotbollen. Men arbetstiden som finansiell rådgivare varierar.

– Jag jobbar oftast 25–50 procent. Men sådana här veckor, när vi har tre matcher på nio dagar, blir det naturligtvis inte lika mycket, säger Boo Wiklander.

Hade du inte varit en ännu bättre fotbollsspelare om du tränat den tiden istället?

– Ha-ha, nej. Det är tvärtom. Att jag jobbar vid sidan av har gjort mig till en bättre spelare. Och med tanke på vad jag har gått igenom har det varit något att falla tillbaka på även i tyngre perioder.

Sonens tillstånd är stabilt

Som när det upptäcktes att sonen Gustaf, nu drygt ett år, har ett hjärtproblem som krävde sjukhusvård i Göteborg. Det var det som gjorde att David Boo Wiklander fick bryta kontraktet med Hammarby i slutet av förra året  och istället skriva på för Blåvitt och flytta till Göteborg, där sonen vårdades under en period.

Hjärtproblemet finns kvar, det kan behövas en operation i framtiden.

– Just nu är det stabilt. Men det är en speciell situation, vi tar en dag i taget, säger han.

Men finansrådgivningen ger också en trygghet.

– Det är ju ett sätt att förbereda sig. Jag kan skada mig i morgon, blir det ingen mer fotboll har jag själv valt och jobbat för vad jag ska göra istället, säger han.

Förberedda för maxprestation

Efter turbulensen under sommaren och den tunga segern mot AIK senast ser David Boo Wiklander fram emot att springa ut med kaptensbindeln på armen mot Elfsborg i Borås Arena på måndagskvällen.

– Vi är förberedda för en maxprestation, säger Blåvitts vikarierande lagkapten.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag