Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre Frölunda-basen vill jobba med nya arenorna

Frölundas Goa Gubbar i Scandinavium – arenan som är både gammal och sliten.
Foto: LENNART REHNMAN
Mats Ahdrian jobbade inte bara i Frölunda – han satt också i IFK Göteborgs styrelse i fyra år.
Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Under sammanlagt elva år var han ordförande och klubbdirektör i Frölunda.

Det blev även fyra i år i IFK Göteborgs styrelse.

Nu lämnar Mats Ahdrian (KD), 57, ordförandeposten i Got Event för att kunna koncentrera sig mer på uppdraget som ordförande i Fastighetsnämnden.

Där vill han vara med och jobba för att den låsta arenafrågan i Göteborg äntligen får en lösning.

– Många har blivit rädda för att göra fel. Nu måste vi bryta mönstren och tänka om. Vi behöver bryta isär de olika delarna och börja med Valhalla, säger Mats Ahdrian.

Mats Ahdrian, 57, avslutade 2003 sina två år som ordförande i Frölunda med klubbens första SM-guld på 38 år.

När klubben vann även 2005 hade han varit klubbdirektör i två av de sammanlagt nio år han basade på Frölundas kansli.

För drygt ett år sedan avslutade han fyra år i IFK Göteborgs styrelse, där han den sista perioden var vice ordförande.

En av anledningarna till avhoppet

Mats Ahdrian tog med sig 15 års erfarenhet från Göteborgs två största klubbar när han som representant för Kristdemokraterna blev ordförande i kommunala evenemangsbolaget Got Event.

– Jag gick in i det uppdraget bland annat för att jag tyckte att det var roligt med arenafrågorna och att jag kunde idrottsvärlden. Jag hade en förhoppning om att få jobba med frågor om hur de nya eller ombyggda arenorna ska drivas, säger Mats Ahdrian.

Men någon utredning har ännu inte blivit klar, några framtida driftsfrågor finns inte att jobba vidare med. Arenafrågan är just nu stängd.

Det är en av anledningarna till Ahdrians avhopp från Got Event.

Vill bygga bostäder

Den andra är hans andra förtroendeuppdrag. I september förra året blev Mats Ahdrian, som till vardags är regionchef på försäkringsbolaget Skandia, ordförande i Fastighetsnämnden när David Lega bytte rollen som kommunalråd mot en plats i EU-parlamentet.

– Jag vill vara med och se till att vi bygger fler bostäder i Göteborg. Bostäder anpassade för barnfamiljer, sådana som vill bo i Göteborg långsiktigt. Det är ett väldigt konkret uppdrag som jag brinner för, säger han.

Men i Fastighetsnämnden finns också möjligheten att vara med och påverka den fråga om arenor som funnits i Göteborg i väldigt många år. 

– Jag tror att vi i Frölunda började prata om det redan 2006, för 14 år sen. Men då tänkte jag bara på Scandinavium och ishockey. Redan då började Scandinavium åldras och vi i Frölunda saknade ytor där vi kunde ta hand om våra gäster och tjäna pengar på den verksamhet som bedrivs utanför isen, säger Ahdrian.

”Vågar inte göra det man tror på”

Som idrottsledare var Got Event en samtals- och förhandlingspartner. Sedan intåget på ordförandeposten där har Mats Ahdrian lärt sig hur det är på andra sidan.

– Det har varit väldigt kul, jag har blivit väl mottagen av de andra i Got Event och Fastighetsnämnden. De har ju en annan politisk erfarenhet, men har varit väldigt välkomnande – oavsett partibeteckning, säger han.

Som klubbdirektör i Frölunda fanns Mats Ahdrian ofta i närheten av isen.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Men intåget bland politiker och chefer på olika nivåer inom den kommunala förvaltningen har inte bara gett bra erfarenheter. Den förre idrottsledaren har också stött på ett klimat han inte gillar.

– Jag tycker att staden präglas av många rädda chefer. Det finns ett system någonstans... Jag tror att politiken har skapat det, säger Mats Ahdrian och tänker efter innan han fortsätter.

– Vi har fått en kultur där man inte vågar fatta beslut för att man är så rädd för att göra fel att man inte vågar göra det man tror på. Vi har inte ett system där man uppmuntrar till att hjälpa varandra utan till att var och en sköter sitt. Då hamnar man till slut i att någon ovanför måste bestämma allting och så går politiken in och detaljstyr. Det är förödande.

Vill ha mer samarbete 

Han drar arenafrågan som ett exempel.

– Ibland verkar det som man jobbar i slutna rum och inte bjuder in till dialog och förankring, slutresultatet blir prestige, låsningar och ingen framdrift, det är förödande för staden och näringen, säger Mats Ahdrian.

Men han anser också att media bidrar till att skapa ett klimat där ingen vill ta ansvar.

– Ni gör en stor artikel om att över 200 ekonomer från Göteborg åker till Stenungsbaden på konferens och så låter det som att det är en lyxresort. Jag tycker det är en intressantare fråga varför det behövs över 200 ekonomer i Göteborg. När det framställs på det här sättet kan frågan om var konferensen hölls kanske skymma de verkliga problemen, säger han.

– Det finns väldigt mycket bra ledarskap i staden, men de blir kuvade. Jag tror att Göteborgs stad behöver organiseras om över tid. Vi behöver få en förnyad syn på ett ledarskap som är mycket mer öppet i sinnet, där man inte är rädd för att det blir fel. Där man vågar samarbeta över förvaltnings- och politiska gränser.

Ett nytt Valhalla-bad behöver byggas direkt, enligt Mats Ahdrian.
Foto: ÅKE THIM

Det är på det sättet Mats Ahdrian önskar att Göteborg går vidare med den infekterade arenafrågan.

– Det började för många år sedan som ett Scandinavium-projekt. Sen tillkom ett Valhalla-projekt och sen blev det det där alltihop-projektet. Och sedan sex sju år tillbaka är det ett stadsdelsprojekt där bostadsbyggande ska kopplas ihop med arenorna – och så har det inte blivit någonting. Det landar på detaljfrågor som bara blir pinsamma för hela projektet, säger han.

Vill börja med Valhalla

Vad är din lösning på låsningen?

– Det finns ett beslutat program för stadens besöksnäring, ta fasta på den. Dela upp hela projektet. Bostäder kan vi bygga ändå, tomträtterna finns oavsett vad som händer med arenorna. Sen gäller det att lösa ett nytt Valhalla – nu. Det borde ha varit klart för tio år sedan, svarar han.

Varför är det viktigast att börja med Valhallabadet?

– Det kan behöva stängas akut vid risk för incident eller i värsta fall skada på tredje man, då finns inget centralt bad. Det är en gammal byggnad som borde varit utrangerad för länge sen. Nu gäller det att hitta ett bra ställe och lägga Valhalla där, säger Ahdrian.

Det behöver alltså inte ligga på samma plats som nu?

– Absolut inte. Det behövs ett centralt bad. Centrala stan kan ju inte bara vara det som är närmast Mölndalsån eller Vallgraven. Vi kan behöva rucka lite på begreppet centrala stan. Badet kan ligga på olika platser bara det finns bra kollektivtrafik och annat där, svarar han.

Alla är överens om att Scandinavium är en sliten arena som nästa år fyller 50.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Punkt två på Mats Ahdrians arenalista är Scandinavium, där kan han tänka sig olika lösningar.

– Scandinavium är fantastiskt bra i många delar, men också ett bekymmer. Den är gammal. Och vi behöver en modern arena som kan locka moderna artister och så behöver vi få till kommersiella möjligheter, inte minst för hockeyn, säger han.

– Men man kanske lika gärna kan totalrenovera i stället för att bygga nytt. Madison Square Garden kunde byggas om utan avbrott i verksamheten. Det tog visserligen fem år då man tog en våning i taget och jobbade mellan hockeysäsongerna. Det gick – mitt på Manhattan. Sen kanske det är dyrt att göra så, det är en annan aspekt. Men vi behöver komma i gång med samtal där många är delaktiga om de alternativ som kan finnas. Scandinavium är viktig för staden i många år framåt.

Har synpunkter på Ullevi

Mats Ahdrian har även synpunkter på hur Gamla Ullevi och nya Ullevi skulle kunna förändras och utvecklas på andra sätt.

Men viktigast i hans arenavärld är just nu, i tur och ordning, Valhalla och Scandinavium.

– Jag hoppas att jag även i rollen som ordförande i Fastighetsnämnden kan bidra till en prestigelös framdrift av stadens utveckling av framtida arenor även om det inte blir mitt huvudfokus, säger Mats Ahdrian.

Under tisdagen kom uppgifter om att Got Event har stora ekonomiska problem i och med att intäkter försvunnit när så många evenemang har ställts in. 

Hur ser du på det?
– Got Event påverkas här och nu negativt om vi ej kan ha evenemang. Men avgörande är när vi kan rulla i gång samt i vilken omfattning. Som stad är vår utmaning att fokusera på de som blir sjuka och behöver vård samt att de äldre skyddas. I det ljuset kommer Got Event lite längre ner i prioritet, svarar Mats Ahdrian.