Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förra guldhjälten slutar spela fotboll

Maria Karlsson lägger fotbollsskorna på hyllan. Foto: Ronny Johannesson
– Framförallt handlar det om nya prioriteringar i livet, berättar Karlsson. Foto: Privat

Maria Karlsson lägger skorna på hyllan.

Under karriären har hon bland annat vunnit SM-guld och varit utlandsproffs i England, Italien och Frankrike.

– Jag tror inte att något universitet skulle kunna ge mer ovärderliga erfarenheter än de som mina år som fotbollsspelare gett mig, säger 31-åringen.

Mellan 2002 och 2008 spelade Maria Karlsson för Göteborg FC där hon under en period var lagkapten. Flyttlasset gick därefter till Linköping där hon vann både SM-guld och cupguld. 2011 blev hon pionjär när hon som första svenska skrev på för ett lag i engelska ligan FA WSL. Det blev en säsong i Doncaster. Efter en kort sejour i Jitex väntade tre och ett halvt år i Serie A. Först spelade hon för Verona och sedan för Brescia. Senaste säsongen lirade hon i franska St-Etienne.

Obetalda löner och cupvinster i Italien

– Verona och Brescia innebar många vunna fotbollsmatcher och spel i Champions League. I Verona innebar det även obetalda löner och stor frustration. Jag fick lönerna efter ett tag... Tiden i Brescia innehöll cupvinster och pendlande mellan huset i Verona och träningarna i Brescia, säger Maria Karlsson och fortsätter:

– Mina tre universitetsår känns som en vecka i jämförelse med allt jag lärt mig under mina år som elitfotbollsspelare utomlands. Jag har fått helt ovärderliga erfarenheter.

Under åren i Italien jobbade hon också som programledare och tolk. I Verona träffade hon den man som blir hennes äkta make nästa år.

St-Etienne ser ut att bli hennes sista klubb i karriären. För nu har hon bestämt sig för att lägga av.

– Jag är väldigt glad över året i Frankrike. Livsbagaget är påfyllt. Skönt med ett bagage som inte har en maxvikt på 23 kilo.

"Slut på att ge sig i väg på egen hand"

Beslutet att sluta spela fotboll har vuxit fram.

– Framförallt handlar det om nya prioriteringar i livet. Jag har haft världens bästa jobb. Det blir en utmaning att se till att nästa sysselsättning ger mig samma tillfredsställelse och ännu mer meningsfullhet.

Sedan drygt ett år tillbaka driver hon ett företag som importerar vin, designar personliga vinflaskor och anordnar sightseeingresor till Italien. Hon arbetar också som fotbollsagent.

– Jag ser fram emot att ha mitt och sambons basläger i huset utanför Udine. Nu är det slut på att ge sig i väg på egen hand. Jag har tagit mina beslut utifrån mig själv de senaste åren. Nu ska det bli skönt att ta besluten tillsammans, utifrån oss två.

Rörande möte med flykting

När hon ser tillbaka på sina 15 år som fotbollsspelare på elitnivå är det inte medaljerna hon tänker på i första hand - utan alla människor hon fått lära känna.

– De som har en personlighet lik min egen, men även de som inte har värderingar som liknar mina och som gett oss anledning till att ha många och långa intressanta diskussioner. De har gett mig en möjlighet till att värdera och omvärdera mina egna åsikter och normer.

Ett möte har etsat sig fast på näthinnan lite extra.

– Jag träffade en eritreansk flykting på tåget mellan Rom och Verona. Han hade tagit sig från sitt hemland, via Sudan och Libyen. Han bortsåg från sin förstaklassbiljett som smugglarna köpt och satt bredvid mig under hela resan och berättade om ett livsöde och en resa som är långt ifrån min egen. Ett annat livsbagage, ett tungt sådant. Jag hoppas att han kommit fram till sin familj, säger Karlsson.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!