Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förlorar respekt för pengar – är läskigt”

Kim Ganevik är gäst i nystartade SSL-podden Frislag.Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Innebandyspelaren Kim Ganevik har tidigare berättat om sina problem med spelmissbruk.

I första avsnittet av Expressens nya podd Frislag öppnar Ganevik upp om den tunga tiden och berättar att han fortfarande dras med ekonomiska skulder och skam över det som hänt.

– Man ser hela den perioden som väldigt mörk, säger 27-åringen.

Det var 2018 som Kim Ganevik gick ut på sociala medier och berättade om sitt spelmissbruk.

I första avsnittet av den nya SSL-podden Frislag minns Ganevik tillbaka.

– Man ser hela den perioden som väldigt mörk. Fri från det där blir man väl aldrig, men när man ser tillbaka känns det ibland som man pratar om en annan person, säger han i podden.

Spelmissbruket har satt spår både i ekonomin och påverkat relationer.

– Relationer testas och vissa av dem kan man inte reparera, och vissa kan man reparera men det krävs en insats. Sedan är det så klart den ekonomiska biten också. Ställer man den mot relationer är det klart att ekonomin blir sekundär, men bara grejen att man förlorar respekt för pengar och inte förstår värdet. Det är något som är läskigt och som kommer att ta år att bygga upp, säger Mullsjöspelaren.

Han berättar att han lyckats sluta spela – men att han ekonomiskt fortfarande bär med sig skulder.

– Hundra procent, det kommer jag nog göra i tre år till i alla fall. Någonstans får jag leva med det, jag får stå för det jag gjorde och försöka blicka framåt och göra det bästa av situationen. Jag får hjälp med de bitarna och det är inget jag behöver gå och tänka på hela tiden, även som det så klart ligger där.

Det känns som man pratar om en annan person när det är en själv man pratar om. Hjärnan var så skadad att man tappar kontrollen över allt. Även om jag själv visste hur fel det var kunde jag liksom inte göra något åt det.

Kim Ganevik fortsätter:

– Det kunde gått så sjukt mycket värre, man får vara glad över att man överhuvudtaget är vid liv. Och att man ändå har många människor kvar som finns där trots att det blev som det blev.

Har du lyckats reparera relationerna som testades då?

– De flesta. Sedan är det lite som med ekonomin, det tar tid att bygga upp det. Allt från lögner till att man verkligen är övertydlig med folk runtomkring sig. Att man är öppen och inte döljer någonting utan är övertydlig och kan bevisa saker svart på vitt att så här är det. 

Det viktigaste för mig är att bevisa att jag inte spelar. Det är typ den jobbigaste känslan, om någon skulle tro att jag fortfarande gör det.

Kim Ganevik har kommit ut själva spelandet, något som han berättar gick förvånansvärt lätt, men säger att vissa beteenden finns kvar.

– Det blev någonstans att man satte i system att ljuga och komma med undanflykter, det är något jag fortfarande får jobba med, säger han i poddintervjun.

Hur mår du i dag?

– Tre-fyra gånger per år för jag en rejäl dipp, annars skulle jag säga att jag mår bra. Och när jag inte gör det skäms jag inte över att säga det heller. Jag är väldigt öppen mot folk runtomkring för jag tycker det är en viktig del av det hela.

 

Lyssna på hela avsnittet med Kim Ganevik i Expressens podcast Frislag. I spelaren ovan eller i valfri poddapp.

I poddintervjun berättar Kim Ganevik även om varför han tackat nej till landslaget och på vilka punkter han tycker svensk innebandy är på väg åt fel håll.