Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundskaptenen: "Jag vill att alla ska fortsätta"

Peter Gerhardsson ersätter Pia Sundhage som förbundskapten.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson inför sin första allsvenska säsong med Häcken.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

För åtta år sedan tog han över en allsvensk nykomling – som han ifjol ledde till sin första stora titel.

Nu har Peter Gerhardsson gett sig i kast med ett nytt lagbygge. 

Och han förväntar sig att det ska bli annorlunda.

– Du kan jobba mer långsiktigt i ett klubblag än vad du gör i ett landslag. Den stora skillnaden för mig är att jag inte kommer att ha spelarna varje dag, säger han.

På hösten 2008 slutade Häcken tvåa i superettan – och klubben hade därmed säkrat en plats i Sveriges högsta serie. Under vintern presenterade klubben också en ny tränare: Peter Gerhardsson. Den då 49-årige uppsalasonen skulle under kommande åtta år etablera Hisingsklubben i allsvenskan, vinna klubbens första titel – och bli den tränaren i allsvenskan som suttit längst på sin post.

När han nu – 57 år gammal – tar över det svenska landslaget, tror han på en helt annan framtid.

– När det kommer till matcherna är det ingen skillnad. Du utgår från sättet du vill spela på, och sen tittar du lite på motståndaren också. Men när vi samlas i Kroatien om några veckor för den första matchen, då är det som att gå in i första omgången av allsvenskan utan tre månaders förberedelsetid. Utan en enda träningsmatch. Det är den stora skillnaden, säger han.

Finns det fler skillnader?

– Relationen med spelarna. I ett klubblag träffar du dem varje dag, här har du tio dagar på dig. Dessutom har de olika input med sig, de kommer från olika lag som spelar på olika sätt. För mig gäller det att vara väldigt tydlig. Jag måste ha klart för mig exakt hur mycket information jag kan ge spelarna. 

Går det överhuvudtaget att vara långsiktig som förbundskapten?

– De som känner mig vet att jag vill vinna fotbollsmatcher. Och de spelas i nuet. Då måste jag plocka de bästa spelarna. Man kan aldrig veta var spelare ska ta vägen i framtiden, utan det är vid ett tillfälle de ska vara med eller inte.

Du jobbade din första dag i dag, vad började du med?

– Det finns ingen början, bara massa trådar som ska rycka och dra i. I dag har vi pratar fotboll. Vi i ledarstaben försöker förstå varandra, vad vi tycker, vad vi tror på. Det är viktigt att vi är överens. Så småningom ska det leda fram till saker som spelarna kan ta åt sig, ett sätt som damlandslaget ska spela på. Och då måste det som sagt vara väldigt tydligt.

Kommer det att bli en generationsväxling i landslaget?

– Jag vet inte. Utgångsläget är att jag vill att alla spelare ska fortsätta, då får jag ett bättre urval. Sedan får vi välja de som vi tror är bäst. Min första uttagning kommer att signalera: "De här 23 spelarna tror jag på!"

Vad kommer att känneteckna det nya landslaget?

– Det är för tidigt att säga exakt hur vi kommer att spela. Dessutom är de första som kommer att få reda på det spelarna själva.

Sverige blev utslagna av Holland i sommarens EM-slutspelt.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Uppställningen i andra hand

Under sin tid som allsvensk tränare spelade Gerhardssons lag ofta en offensiv och passningsorienterad fotboll. Men tiden i Häcken kantades också av viss irritation kring hur omgivningen – och i synnerhet medierna – förenklade spelet fotboll. Till exempel ville Gerhardsson inte gå med på att Häcken spelade enligt ett visst spelsystem, som 4-4-2 eller 4-3-3. Återigen kommer han att ställas inför utmaningen att förklara något komplicerat för någon som vill ha ett enkelt svar.

– När vi satt och pratade i dag, så pratade vi över huvudtaget inte om sifferkombinationer. Vi pratar om spelarnas egenskaper, roller på planen, hur vi ska anfalla och hur vi ska försvara. Det är ofta svårt för mig att komma fram till en specifik sifferkombination, säger Gerhardsson.

Om vi inte kan komma överens om en uppställning, finns det något annat vi kan komma överens om?

– Ja, till exempel så kan nog alla i hela världen vara överens om att när man försvarar så är det motståndaren som har bollen. Men sedan finns det väldigt många olika sätt att agera på. Från om man ska stänga motståndarens insparkar och pressa högt, till om man ska markera eller ha positionsförsvar. För landslaget kommer mycket också att handla om motståndarna. När vi mötte Sparta Prag med BK Häcken hade vi en matchplan som var långt ifrån den mot Brommapojkarna hemma. Både när det gäller vilka spelartyper vi tog ut, balansen i laget och hur vi skulle anfalla.

Blir du mer av en matchcoach som förbundskapten?

– Jag tycker att jag var väldigt mycket matchcoach i Häcken. Vi testade man-man-markering, vi flyttade om spelare, vi vann med 4-0 och bytte ut fem spelare till nästa match för det passade bättre. Däremot tror jag att det är större skillnad på motståndet nu. Att möta ett lågt rankat lag på hemmaplan kommer att vara en helt annan match än att möta ett högt rankat lag på bortaplan. Som landslag måste vi kunna anpassa oss.

Sverige spelar VM-kvalmatch mot Kroatien på bortaplan den 19 september.

Häcken slog ut Sparta Prag ur Europa League-kvalet 2013, med en matchplan som låg långt från lagets ordinarie spelsätt.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN