Peter Gerhardsson ersätter Pia Sundhage som förbundskapten. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅNPeter Gerhardsson ersätter Pia Sundhage som förbundskapten. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson ersätter Pia Sundhage som förbundskapten. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson inför sin första allsvenska säsong med Häcken. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSENPeter Gerhardsson inför sin första allsvenska säsong med Häcken. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Peter Gerhardsson inför sin första allsvenska säsong med Häcken. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Förbundskaptenen: "Jag vill att alla ska fortsätta"

Publicerad

För åtta år sedan tog han över en allsvensk nykomling – som han ifjol ledde till sin första stora titel.

Nu har Peter Gerhardsson gett sig i kast med ett nytt lagbygge. 

Och han förväntar sig att det ska bli annorlunda.

– Du kan jobba mer långsiktigt i ett klubblag än vad du gör i ett landslag. Den stora skillnaden för mig är att jag inte kommer att ha spelarna varje dag, säger han.

På hösten 2008 slutade Häcken tvåa i superettan – och klubben hade därmed säkrat en plats i Sveriges högsta serie. Under vintern presenterade klubben också en ny tränare: Peter Gerhardsson. Den då 49-årige uppsalasonen skulle under kommande åtta år etablera Hisingsklubben i allsvenskan, vinna klubbens första titel – och bli den tränaren i allsvenskan som suttit längst på sin post.

När han nu – 57 år gammal – tar över det svenska landslaget, tror han på en helt annan framtid.

– När det kommer till matcherna är det ingen skillnad. Du utgår från sättet du vill spela på, och sen tittar du lite på motståndaren också. Men när vi samlas i Kroatien om några veckor för den första matchen, då är det som att gå in i första omgången av allsvenskan utan tre månaders förberedelsetid. Utan en enda träningsmatch. Det är den stora skillnaden, säger han.

Finns det fler skillnader?

– Relationen med spelarna. I ett klubblag träffar du dem varje dag, här har du tio dagar på dig. Dessutom har de olika input med sig, de kommer från olika lag som spelar på olika sätt. För mig gäller det att vara väldigt tydlig. Jag måste ha klart för mig exakt hur mycket information jag kan ge spelarna. 

Går det överhuvudtaget att vara långsiktig som förbundskapten?

– De som känner mig vet att jag vill vinna fotbollsmatcher. Och de spelas i nuet. Då måste jag plocka de bästa spelarna. Man kan aldrig veta var spelare ska ta vägen i framtiden, utan det är vid ett tillfälle de ska vara med eller inte.

Du jobbade din första dag i dag, vad började du med?

– Det finns ingen början, bara massa trådar som ska rycka och dra i. I dag har vi pratar fotboll. Vi i ledarstaben försöker förstå varandra, vad vi tycker, vad vi tror på. Det är viktigt att vi är överens. Så småningom ska det leda fram till saker som spelarna kan ta åt sig, ett sätt som damlandslaget ska spela på. Och då måste det som sagt vara väldigt tydligt.

Kommer det att bli en generationsväxling i landslaget?

– Jag vet inte. Utgångsläget är att jag vill att alla spelare ska fortsätta, då får jag ett bättre urval. Sedan får vi välja de som vi tror är bäst. Min första uttagning kommer att signalera: "De här 23 spelarna tror jag på!"

Vad kommer att känneteckna det nya landslaget?

– Det är för tidigt att säga exakt hur vi kommer att spela. Dessutom är de första som kommer att få reda på det spelarna själva.

Sverige blev utslagna av Holland i sommarens EM-slutspelt.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Uppställningen i andra hand

Under sin tid som allsvensk tränare spelade Gerhardssons lag ofta en offensiv och passningsorienterad fotboll. Men tiden i Häcken kantades också av viss irritation kring hur omgivningen – och i synnerhet medierna – förenklade spelet fotboll. Till exempel ville Gerhardsson inte gå med på att Häcken spelade enligt ett visst spelsystem, som 4-4-2 eller 4-3-3. Återigen kommer han att ställas inför utmaningen att förklara något komplicerat för någon som vill ha ett enkelt svar.

– När vi satt och pratade i dag, så pratade vi över huvudtaget inte om sifferkombinationer. Vi pratar om spelarnas egenskaper, roller på planen, hur vi ska anfalla och hur vi ska försvara. Det är ofta svårt för mig att komma fram till en specifik sifferkombination, säger Gerhardsson.

Om vi inte kan komma överens om en uppställning, finns det något annat vi kan komma överens om?

– Ja, till exempel så kan nog alla i hela världen vara överens om att när man försvarar så är det motståndaren som har bollen. Men sedan finns det väldigt många olika sätt att agera på. Från om man ska stänga motståndarens insparkar och pressa högt, till om man ska markera eller ha positionsförsvar. För landslaget kommer mycket också att handla om motståndarna. När vi mötte Sparta Prag med BK Häcken hade vi en matchplan som var långt ifrån den mot Brommapojkarna hemma. Både när det gäller vilka spelartyper vi tog ut, balansen i laget och hur vi skulle anfalla.

Blir du mer av en matchcoach som förbundskapten?

– Jag tycker att jag var väldigt mycket matchcoach i Häcken. Vi testade man-man-markering, vi flyttade om spelare, vi vann med 4-0 och bytte ut fem spelare till nästa match för det passade bättre. Däremot tror jag att det är större skillnad på motståndet nu. Att möta ett lågt rankat lag på hemmaplan kommer att vara en helt annan match än att möta ett högt rankat lag på bortaplan. Som landslag måste vi kunna anpassa oss.

Sverige spelar VM-kvalmatch mot Kroatien på bortaplan den 19 september.

Häcken slog ut Sparta Prag ur Europa League-kvalet 2013, med en matchplan som låg långt från lagets ordinarie spelsätt.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag