Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendarens golfgliring till Parnevik – efter råden

Foto: NIKLAS LARSSON
Foto: PETER KRÜGER

GÖTEBORG. Stefan Pettersson, 54, är en av många stora spelare i den blåvita historien.

Men när svågern Jesper Parnevik, 52, skulle hjälpa honom att bli en bättre golfspelare gick det så där.

– Jesper försökte ge mig goda råd. Men det gick inte så bra. Jag blev bara sämre, säger Stefan Pettersson, som snart blir aktuell i en ny bok.

Stefan Pettersson är en av de riktigt tunga pjäserna i den blåvita historieboken.

Fem SM-guld på sammanlagt åtta säsonger.

Ett Uefacup-guld (1987).

Han lämnade Blåvitt året efter Uefacup-segern och återkom sex säsonger senare och var en av stöttepelarna under den senaste storhetstiden på 90-talet när Blåvitt fajtades med Barcelona, Bayern München och andra internationella storheter.

– Det är svårt att säga när jag var som bäst. Jag hade sex bra år i Ajax, men också i Göteborg både före och efter tiden i Holland. Jag tycker egentligen att jag blev bättre och bättre ju äldre jag blev, säger han.

Samma förlag som Zlatan

Pettersson gjorde starkt avtryck i holländska Ajax, en av de europeiska toppklubbarna på 90-talet. Legendariske Ajax-spelaren (senare Arsenal-stjärnan) Dennis Bergkamp, som bildade anfallsduo med Stefan Pettersson i Ajax, har sagt att han är den bäste han har spelat med.

Den holländske journalisten Mike van Damme tog fasta på Petterssons status i Holland.

– Jag blev lite förvånad när han tog kontakt och ville skriva en bok om mig. Jag hade inte tänkt på det överhuvudtaget, säger Stefan Pettersson.

Behövde han övertala dig?

– Nej. Jag har ett halvtaskigt minne, insåg att det här var ett sätt att pigga upp mitt eget minne. Det var väl största anledningen till att det blir en bok, säger den förre fotbollsstjärnan.

Där finns en parallell till en annan bok om en svensk fotbollsspelare.

– Den kommer ut på samma holländska förlag som gav ut Zlatans. Men det återstår att se hur många som är intresserade att läsa boken om mig...

Boken kommer bara ut på holländska. Åtminstone till att börja med.

Åtta säsonger i Blåvitt

Men Stefan Pettersson och Mike van Damme har varit runt i både Sverige (givetvis på Kamratgården) och Holland.

Där finns många av spår av Petterssons åtta säsonger i Blåvitt (1984–1988 och 1994–1998) och sex säsonger i Ajax däremellan.

– Jag hade två bra perioder i Blåvitt. Och i Ajax hade vi också ett väldigt bra lag. På den tiden fanns inte så många utlänningar, därför blev väl jag extra uppmärksammad. När vi vann Uefa-cupfinalen var jag den ende utlänningen i matchtruppen för bortamatchen, hemma hade vi en dansk på bänken, berättar Stefan Pettersson.

Stefan Pettersson (till höger) tillsammans med Tord Holmgren och tränaren Gunder Bengtsson med Uefacup-pokalen 1987.Foto: ARNE FORSELL

Han har ett grymt cv. 

Något som inte syns i statistik eller annan dokumentation är Stefan Petterssons inblandning i vad som kan vara allsvensk fotbolls mest kända fint genom tiderna.

Det var Stefan Pettersson som i bortamatchen mot Helsingborg spelade fram Let's Dance-vinnaren Jesper Blomqvist, som grundlurade dåvarande Helsingborgs-målvakten (numera målvaktstränaren i Blåvitt) Sven Andersson. Pettersson friställde Blomqvist som lät bli bollen och istället sprang förbi målvakten och tog bollen efter att den passerat den förvånade målvakten.

– Jag såg hur han sprang och men kunde inte räkna ut att han skulle göra så. Ingen såg det komma, det var en fantastisk fint, säger Stefan Pettersson.

 

Här spelar Stefan Pettersson fram Jesper Blomqvist till drömmålet

De förstod inte i Holland

Utöver framgångarna i Blåvitt vann han den holländska ligan två gånger, holländska cupen en gång och Uefacupen med Ajax en gång.

– Jag fick vinna mycket, var med och tog tio titlar. Det är inte så många som fått vara med och vinna så mycket, säger han. Det var det som var min stora drivkraft.

I sitt nuvarande arbete som agent stöter han ibland på en annan attityd.

– Tyvärr är det många som inte är inställda på att jaga titlar, för många spelare i dag går pengarna i första hand, säger han.

Där tar han fram Zlatan Ibrahimovic som ett lysande exempel.

– Zlatan pratar alltid i första hand om att vinna titlar, det är det som driver honom. Och han vinner ju också och tjänar stora pengar på det, säger Pettersson.   

I Holland kunde folk inte förstå hur de svenska förbundskaptenerna kunde undgå att ha med Stefan Pettersson i startelvan under hans storhetstid.

– Ja, de var lite förvånade i Holland för att jag inte spelade så mycket i landslaget. Jag gjorde ju en del landskamper (31, fyra mål), men spelade inte så mycket. Och visst blev jag lite besviken när jag inte kom med i truppen till VM 1994. Jag hade det på känn, men visst var det trist, säger Stefan Pettersson.

Knäskada stoppade 

Stefan Petterssons karriär tog slut med en knäskada.

1999 meddelade han, som 36-åring, att karriären var över.

– Jag kan inte spela fotboll eller göra sådant som kräver tvära vändningar. Men jag kan springa lite grann och leva ett normalt liv. Testade förresten att spela lite tennis. Det gick hyfsat bra, frånsett att jag är kass på tennis, säger han.

Stefan Pettersson i den blåvita tröjan.Foto: Bildbyrån.

Att fembarnspappan Stefan Pettersson spelat golf är inget överraskande, lite förvånande är det kanske att han inte spelar längre.

Är man gift med Jesper Parneviks syster Jennie borde det väl vara obligatoriskt.

– Jag har spelat, men jag la av. Jag slog för långt och för brett, det tog för mycket tid när jag var ute och letade efter bollen halva dagar, säger han. Jag var nere på tio i handikapp, men sen tappade jag sugen och la av.

Fick du ingen hjälp av Jesper?

– Jo, vi har väl stått på nån driving range då har han försökt att hjälpa mig med goda råd. Men jag blev bara sämre, säger Stefan Pettersson med ett skratt.

Gott om kändisar på familjemiddagarna

På träffarna med Parnevik-familjen finns massor av kändisar från olika håll.

Bosse Parnevik, som närmar sig 80 år, var under flera decennier Sveriges mest kände imitatör och var en ständig gäst i tv.

Jesper var en skicklig golfspelare. Tillsammans med hustrun Mia och barnen Peg, Penny, Poenix och Philippa var han också huvudperson i tv-serien Parneviks.

Jespers tidigare konkurrent på den stora golfscenen, Per-Ulrik Johansson, är gift med hans ena syster Jill.

Stefan Pettersson som Ajax-spelare.Foto: Bildbyrån.

Och så den tidigare fotbollsstjärnan Stefan Pettersson, som är gift med den andra systern, Jennie.

Det borde bli en del berättelser när ni träffas på släktmiddagar och jular?

– Det händer att det blir en del historier. För mig är det mest till att sitta och lyssna. Framförallt när Bosse pratar. Han var ju så stor, honom såg jag mycket när han höll på, säger Stefan Pettersson.

Jesper och Mia har ju ett gigantiskt hus i Florida. Har det varit aktuellt för dig att köpa något liknande?

– Nej, nej. Dom pengarna tjänade jag aldrig. Jag var i Ajax i sex år, men de pengarna jag tjänade där räckte inte för resten av livet. Jag var tvungen att jobba efter karriären. Men om det hade varit i dag med de pengar som finns nu hade jag inte behövt jobba mer efter sex år i Ajax, säger han.

Sonen spelar i Djurgården

Jesper Parnevik spelar numera seniorgolf. Stefan Pettersson håller sig i bakgrunden som fotbollsagent.

Nästa generation för familjetraditionerna vidare.

Peg Parnevik har etablerat sig som sångerska.

Stefan Petterssons yngste son Linus kan också vara på väg mot rampljuset.

– Han är med i Djurgårdens U19-trupp. Vi får se hur det går för honom, säger Stefan Pettersson.

Stefan Pettersson

Ålder: 54, född 22 mars 1963.

Yrke: Fotbollsagent.

Klubbar under karriären: IFK Västerås (1980–1981), IFK Norrköping (1982–1984), IFK Göteborg (1984–1988, 1994–1998), Ajax (1988–1994).

Titlar: Fem SM-guld (1984, 1987, 1994, 1995, 1996), två holländska guld (1990, 1994), två Uefacup-guld (1987, 1992) och holländska cupen (1993). 

Landskamper: 31, fyra mål. Var med i VM 1990.

Övrigt: Fick GT:s Kristallkulan 1988 och 1996. Röstades 1997 fram som Folkets lirare vid Fotbollsgalan 1997.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.