Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fjolårets vinnare: "Lite tomt här utan honom"

Fjolårets vinnare Emma Emanuelsson, 29, på hästen Titan. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

GÖTEBORG. I kväll avgörs prestigefyllda Gothenburg Trophy.

Fjolårets vinnare Emma Emanuelsson, 29, finns då plats på i Scandinavium – men inte för att försvara sin titel.

Efter försäljningen av stjärnhästen Titan i somras har hon en lång väg tillbaka.

– Det känns lite tomt att vara här utan honom – det är en helt annan situation nu, säger hon.

Emma Emanuelsson om…

…Obelix

– En 10-årig hingst som trivs klart bäst utomhus. Är skadad nu och kunde i och med det inte tävla i SM – men han är helt klart en framtidshäst. Jag hoppas att han kan bli aktuell för OS och EM. Vi får se hur han utvecklas.

…Benedetto

– En 8-åring som nästa år säkert ligger bra till för Gothenburg Trophy. Trivs bättre inomhus än Obelix och jag tror jättemycket på ”Benny”. Behöver få mer rutin, men han känns verkligen het inför framtiden.

…Coralle

– En go 7-åring som är den jag har med till Gothenburg Horse Show. Har totalt tre tävlingsdagar (torsdag, fredag och söndag) här och mycket handlar om att få rutin, göra det här till en nyttig erfarenhet. En av många unghästar jag tror på.

…saknaden av Titan

– Till en början var det riktigt tufft, det gick så fort när han såldes och det var inte direkt planerat. Titan var verkligen speciell för mig och det känns konstigt att vara tillbaka i Scandinavium – där vi vann förra året – utan honom.

…kommande åren

– Jag ser ljust på framtiden. I och med försäljningen av Titan har vi goda förutsättningar för att utveckla de fina unghästar vi har i flera olika årskullar. Det känns verkligen spännande – och trots att man lägger ner enormt mycket energi så är det verkligen det här jag vill göra.

…årets Gothenburg Horse Show

– Hur kul som helst att vara här. Publiken är alltid lika fantastisk i Scandinavium och många fina minnen väcks till liv. Det här känns som min hemmaplan på något sätt. Extra kul nu med tanke på hur bra det gick i fjol.

Gothenburg Trophy anordnas i år för 39:e gången i ordningen – och när tävlingen i kväll ska avgöras i Scandinavium är det som vanligt enorma prispengar som står på spel.

Förra året blev Emma Emanuelsson från Stenkullen i Lerum efter stor dramatik den andra svensken någonsin, efter Rolf-Göran Bengtsson, att vinna den så prestigefyllda titeln.

– Det var en otrolig kväll. Jag får rysningar när jag tänker tillbaka på det. Allt var så fantastiskt med publiken och hela inramningen, säger Emanuelsson.

Den 29-åriga ryttarinnan kommer i år dock inte ha möjligheten att försvara sin titel. Efter att hon i juni förra året valde att sälja sin stjärnhäst Titan gick hon miste om sin givna VM-plats – och försäljningen, som gav bra klirr i kassan, har inneburit en rejäl omstart.

– Lite som att vara tillbaka på ruta ett. Att vi valde att sälja Titan ger mig dock möjligheten att kunna satsa på en större bredd framöver – och inte bara på en häst för de bättre klasserna, menar Emanuelsson.

Mer nyttigt

Hon finns nu på plats på Gothenburg Horse Show med sin sjuåring Coralle, efter att i fjol kommit hit med hela fyra hästar.

– Ja, så det blir ganska lugnt på tävlingsfronten här i år. Det är bra för Coralle att få känna på det här, så det är nog mer nyttigt än något annat, säger den 29-åriga göteborgskan.

Hon menar dock att det känns tomt att vara tillbaka på Gothenburg Horse Show utan Titan.

– Det är en konstig känsla – och man saknar honom. Han var speciell för mig. Det är lite frustrerande att inte kunna vara med och försöka försvara titeln, tycker Emanuelsson.

"Det ser ljust ut"

Efter omstarten i somras är siktet nu främst inställt på OS i Rio 2016 – och EM på hemmaplan i Göteborg 2017.

Då hon för tillfället inte har någon häst för de större klasserna ligger mycket fokus nu på utveckling. Bland annat av åttaårige Benedetto – eller ”Benny”, som hon kallar honom.

– Han tror jag jättemycket på. Med lite mer rutin kan det bli en riktig stjärna av honom, tror Emanuelsson.

– Bakom Obelix (skadad) och Benedetto, så har jag många jättefina unghästar i flera olika årskullar. Det känns hur kul som helst – och det är väldigt inspirerande att jobba med dem, säger Stenkulleryttarinnan.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tycker att det ser ljust ut. Jag är en riktig tävlingsmänniska. Att vara på plats här nu i Scandinavium gör mig bara ännu mer taggad inför framtiden.