Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finska klubbens ilska – efter Frölundas klipp

Foto: Carl Sandin

Frölunda värvade den finländske JVM-forwarden Artturi Lehkonen, 18, från KalPa.

Om Lehkonen skriver på för NHL-klubben Montreal och flyttar till Nordamerika blir det Frölunda som får alla pengar. Detta upprör KalPa.

– Vi har fostrat spelaren, men pengarna går till den svenska klubben, säger KalPas vd Kimmo Kapanen till Ilta Sanomat.

I och med att den lovande forwarden Artturi Lehkonen flyttade från finska KalPa till Frölunda gjorde Göteborgsklubben ett riktigt klipp. Men inte bara sportsligt, utan även ekonomiskt på grund av ett kryphål.

– Om, och förmodligen när Artturi, sticker till NHL så får vi inte ett öre för honom. NHL-ersättningen på 240 000 dollar går till Frölunda, säger KalPas vd Kimmo Kapanen till Ilta Sanomat.

Inget avtal

Finland och Sverige saknar ett gemensamt avtal som styr sådana här spelarövergångar till NHL. Så är det också mellan Danmark och Sverige vilket inverkade när den danske målvakten Frederik Andersen flyttade från Frölunda till NHL och Anaheim. Då delade Frölunda och Svenska ishockeyförbundet på NHL-pengarna medan Danmark och Andersens tidigare klubbar blev utan.

"Vill ha ersättning"

– Jag dömer inte Artturi eller hans agenter som är intresserade av pengar. Och Frölunda är en stor högkvalitativ klubb. Men de här reglerna måste ändras. Vi har fostrat spelaren och vill ha en rimlig ersättning för det, menar Kimmo Kapanen.

Artturi Lehkonen var Montreals andraval i draften förra sommaren och spås en lysande hockeyframtid.

KalPa betalade i sin tur en ersättning för honom när han värvades som 16-åring från TPS.