Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fick men för livet – och han sålde fisk

För elva år sen bärgade Frölunda sitt senaste SM-guld. GT har kartlagt vad guldhjältarna gör i dag.

 1. 1. Henrik Lundqvist, 34, målvakt

  Foto: Marcus Ericsson/BILDBYRÅN
  En av de största guldhjältarna. Delade på målvaktsjobbet med Fredrik Norrena vid guldet 2003, men 2005 var Joels tvillingbror ensam herre på täppan. Fantastisk i grundserien, oslagbar i slutspelet. Hade mäktiga 96,2 i räddningsprocent och släppte i snitt in ynka 1,05 m l. Flyttade till New York Rangers efter andra guldet på tre år. G r under smeknamnet "King Henrik" och har vunnit allt utom Stanley Cup.

 2. 2. Mikael Sandberg, 46, målvakt

  Foto: Tommy Holl / GT/EXPRESSEN
  Accepterade rollen som backup till "Henke" utan att gnälla. Gjorde det bra i de sju matcher han fick chansen i. I slutspelet vaktade "Sampan" båsdörren och var ett stöd för "Henke". Driver i dag ett företag i hockeybranschen. Är målvaktstränare för allsvenska Tingsryd och för Frederikshavn White Hawks i Danmark. Arrangerar flera målvaktscamper om året, bland annat en tre veckor lång sommarcamp.
 3. 3. Ronnie Sundin, 45, back

  Foto: Rickard Nilsson / BILDBYRÅN
  Frölundas meste spelare genom tiderna var en oerhört viktig pjäs i guldlaget. Slet väldigt hårt defensivt och spelade med stort hjärta. Den tuffe men alltid lika ärlige masen lade klubban på hyllan efter slutspelet 2009. Arbetar nu som plattsättare hos en bygg- och kakelfirma i Onsala. Har tidigare coachat Halhals U16-lag ihop med förre lagkamraten Linus Fagemo. Följer Frölunda och hockeyspelande sönerna Anton och Albin.
 4. 4. Sami Salo, 41, back

  Foto: Tommy Holl
  Stjärnback som hämtades in från Vancouver Canucks under NHL-lockouten. Säker defensivt, ett vapen offensivt med sitt hårda skott. Låg med ett slagskott i sargen bakom Niklas Anderssons guldmål mot Färjestad. Spelade i NHL fram tills han avslutade karriären 2014. Gjorde totalt 878 grundseriematcher i NHL och 102 slutspelsmatcher. Bor kvar i Tampa där hans barn går i skola. Äger även ett hus hemma i bo i Finland.
 5. 5. Antti-Jussi Niemi, 38 back

  Foto: Michael Berggren / EXPRESSEN
  Hårdaste spelaren i laget. Lade aldrig något emellan i närkamper vilket publiken i Scandinavium ä lskade. Kom till Frölunda efter 2003 års SM-guld och gjorde fem säsonger. Flyttade 2008 till KHL. Efter en kort sejour i Ryssland vände 2006 års OS-silvermedaljör hem till Jokerit där han utsågs till lagkapten. Det blev fem säsonger innan han lade av 2014. Lagom till att Jokerit tagit steget in i KHL blev han i stället expertkommentator i tv.
 6. 6. Christian Bäckman, 35, back

  Foto: Daniel Stiller/BILDBYRÅN
  Den vänsterhänte Alingsåssonen var en av tre före detta Frölundaspelare som anslöt under lockouten. Hade sin första hela NHL-säsong (med St Louis Blues) i kroppen när han kom hem och var med och spelade hem SM-guldet. Gjorde ytterligare fyra säsonger i NHL innan han 2009 återvände till Frölunda. Pensionerade sig inför å rets säsong. Spelade över 300 NHL-matcher och vann också OS-guld 2006. Jobbar med privatrådgivning på Skandia.

 7. 7. Tom Koivisto, 41, back

  Foto: Jan Wiriden
  Inledde knackigt men kom sedan i gång med besked. Producerade hela 28 poäng under grundserien och var stabil under slutspelet även om poängtillverkningen avtog. Var ä ven med i det lag som gick till SM-final 2006 Gjorde sedan tv år i Schweiz och därefter tv år i Finland innan han avslutade karriären med två säsonger i allsvenska Tingsryd 2010-2012. Bor i Åbo och är juniortränare för VG-62.
 8. 8. Jan-Axel Alaavara, 41, back

  Foto: Tommy Holl / GT/EXPRESSEN
  Dubbel guldmedaljör med Frölunda. En sann lagspelare som gjorde jobbet i det tysta och sällan fick rubriker, till skillnad från när han körde på domaren Thomas Andersson och blev avstängd i åtta månader 1998. Kom till klubben 2001 och gjorde sex säsonger. Gjorde därefter fyra säsonger i Schweiz och Tyskland innan han under sin sista säsong, 2011 2012, spelade först i Skellefteå och sedan i Österrikiska Linz där han avslutade med att vinna ännu ett guld. Nu assisterande coach i Modo.
 9. 9. Arto Tukio, 34, back

  Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
  Duktig skridskoåkare med stark defensiv och fin klubbteknik. Var ofta sjundeback i det stjärnfyllda laget. Gjorde ytterligare två säsonger i Frölunda. Därefter gick flyttlasset hem till Finland. Hann göra sex säsonger innan skador tvingade honom att sluta i förtid. Hade kontrakt med Ilves säsongen 2013-2014 men kunde inte spela. Lever i Tammerfors där han ägnar mycket tid med sina två små barn.
 10. 10. Niklas Andersson, 44, forward

  Foto: Lennart Rehnman
  Sköt med sitt 1-0-m å 2.51 in i sudden death guldet till Frölunda. Grym skridskoåkare och tekniker med ett gudabenådat spelsinne. Hittade passningsvägar som ingen annan. Den osjälviske liraren hade säkerligen gjort succé även i NHL om han varit lite större. När han slutade 2011 var han alla tiders poängkung i Frölunda med 680 poäng på 763 matcher. Europascout för Los Angeles Kings sen 2013.
 11. 11. Martin Plüss, 38, forward

  Foto: Jan Düsing
  Den lille men naggande gode schweizaren satte sig direkt i skolbänken - och lärde sig svenska på nolltid. Öste in poäng, blev stor publikfavorit i Scandinavium och vann guld redan under första säsongen. Gjorde fyra säsonger i Frölunda. Grym säsongen 2006-07 då han producerade 50 poäng. Gör även i dag många poäng. Och det för schweiziska storlaget Bern, där han också är lagkapten.
 12. 12. Daniel Alfredsson, 43, forward

  Foto: Lennart Rehnman
  Kom in sent och hann bara göra 15 matcher innan slutspelet startade. "Affe", som har Göteborgs IK som moderklubb, gjorde direkt stora avtryck. I slutspelet sköt han tolv mpl på 14 matcher och bidrog dessutom med sex assist. Spelade sedan ytterligare åtta säsonger för sitt Ottawa Senators innan han i sin iver att vinna Stanley Cup avslutade men en säsong i Detroit 2013-14. Nu rådgivare för Tre Kronor.
 13. 13. Magnus Kahnberg, 36, forward

  Foto: Åke Thim
  Produktiv när första guldet bärgades 2003. Hade en supersäsong med 33 mål och 16 assist säsongen 2003-2004 och var i högsta grad delaktig även i 2005 års guld. Frånsett 17 matcher i AHL och två s songer i Brynäs har Kahnberg spelat i Frölunda sedan 1997. Drabbades av hjärnskakning mot Brynäs 31 januari förra året. Sedan dess har "Kahna" kämpat mot följderna av den tuffa huvudskadan.
 14. 14. Tomi Kallio, 39, forward

  Foto: Lennart Rehnman
  Finnen kom som ett yrväder när tio matcher återstod av grundserien 2002-03. Han hade då hunnit med att representera tre olika NHL-klubbar. Tillverkade 14 poäng på tio matcher - och var fortsatt glödhet under slutspelet. Blev stor hjälte när han sköt Frölunda till första guldet på 38 år. Tvingades trots fansens protester lämna 2011. Guldhjälte för Växjö i fjol och i dag lagkapten för TPS Åbo.
 15. 15. Per-Johan Axelsson, 41, forward

  Foto: Anders Ylander/ GT/EXPRESSEN
  "Pebben" blev mycket uppskattad i Boston Bruins för sitt hårda jobb och sitt sätt att döda utvisningar. På samma sätt var han viktig för Frölunda. Den alltid like pratglade Kungälvssonen blev hela slutspelets assistkung. Gjorde fyra säsonger till i Boston Bruins innan han återvände till Indianerna 2009. Efter fyra år i Frölunda avslutade han karriären 2013 och blev Europascout för Boston Bruins.
 16. 16. Jonas Johnson, 45, forward

  Foto: Jan Düsing
  När Frölunda vann sitt tredje guld i historien var Johnsons "A" på bröstet utbytt mot ett "C". Bildade ihop med Tomi Kallio och Niklas Andersson en klassisk kedja. Slutade 2008 men gjorde comeback när Frölunda hade skadeproblem. Slutade därefter för gott och sadlade om till tränare. Nu i division 1-laget Varberg. Dessförinnan Stephan "Lillis" Lundhs högra hand i ungerska Dunaújvárosi Acélbikák.

 17. 17. Loui Eriksson, 30, forward

  Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN
  Debuterade säsongen innan 2005 års guld. Unge Loui hade svårt att få speltid när Frölunda tog in tunga namn. Efter guldfirandet på Götaplatsen prövade göteborgaren lyckan i AHL. Efter en säsong i Iowa Stars fick han chansen i Dallas Stars där han växte ut till att bli stjärnspelare och assisterande kapten. Trejdades till Boston Bruins 2013-2014. Är inne på sin tredje säsong i Original Six-klubben.
 18. 18. Jonas Esbjörs, 42, forward

  Foto: Jan Düsing
  Värvades tillbaka från HV71 2002. Bildade under andra guldsäsongen stark kedja med Martin Plüss och Peter Högardh. Spelade fram tills 2008 då han lade av och i stället började sälja fisk. Rekryterades sedan tillbaka till Frölunda där han nu jobbar med sälj- och marknadsfrågor. "Esa", som med sitt viljemål på Sinuhe Wallinheimo ordnade förlängning i guldmatchen 2003, är urtypen för en go gubbe.
 19. 19. Joel Lundqvist, 34, forward

  Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
  Nyckelspelare redan vid guldet 2003. Hamnade lite i skymundan av lockoutvärvningarna vid andra guldet men var viktig även då. Frånsett tre säsonger i NHL-laget Dallas Stars organisation har Joel representerat Frölundas A-lag sedan 2001. Skrev i februari förra året på ett nytt treårskontrakt. Gjorde sin bästa grundserie någonsin i år. Lagkaptenen leder sitt Frölunda i jakten på fjärde guldet.
 20. 20. Peter Högardh, 39, forward

  Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN
  Framträdande i serien - lite anonymare i slutspelet. Guldet var en revansch för hallänningen som under sin förra Frölundasejour drogs med diskbråck och därför inte kunde göra sig själv rättvisa riktigt. Var sportchef för Halmstad i division 1 2011-2012. Har i dag inget uppdrag inom hockeyn, men följer gärna sonen Simons matcher med Veddige. Arbetar med försäljning på Hotell Tylösand.
 21. 21. Samuel Påhlsson, 38, forward

  Foto: Tommy Holl/GT/EXPRESSEN
  "Pålle" anslöt från NHL-laget Anaheim Ducks under lockouten och gjorde bara en säsong i Frölunda. Men vilken säsong han gjorde. Forwarden tog ett stort defensivt ansvar och hade en uppoffrande spelstil. Vann OS-guld 2006 och blev Stanley Cup-mästare med Anaheim 2007. Vände hem till Modo 2012 efter att ha spelat 798 NHL-matcher. Avslutade karriären efter förra säsongen. Mellan jobb.
 22. 22. Jari Tolsa, 34, forward

  Foto: Marcus Ericsson/BILDBYRÅN
  Spelade i klassiska "Dragkedjan" med Joel Lundqvist och Magnus Kahnberg. Slet oerhört hårt i båda riktningar. Efter SM-finalen 2006 testade han lyckan i Modo, finska Blues och Linköping. Vände hem till Frölunda 2011. Efter två år i klubben där han vann dubbla guld gjorde han en kort sejour i Graz 99 i Österrike. Rundade av karriären i Varberg förra säsongen. Planerar att jobba med fiberinstallation.
 23. 23. Jens Karlsson, 33, forward

  Foto: Niklas Larsson/BILDBYRÅN HB
  Omtyckt kämpe. Förlorade sin ordinarie plats när det tunga artilleriet togs in. Spelade sparsamt men fick ännu en guldmedalj. Efter en säsong i HV71 och en säsong i Tyskland hamnade han i Borås där han frånsett en kort sejour i Danmark och ett inhopp i Frölunda spelade tills 2013. Avslutade sin sista säsong i Vålerengen. Gjorde comeback i Göteborgs IK i fjol. I dag projektledare hos BK Häcken.
 24. 24. Stephan "Lillis" Lundh, 56, tränare

  Foto: Jan Düsing
  Headhuntades efter sex år i Malmö och gjorde omgående succé. Ledde Frölunda till både guld och silver. När det under stockholmarens tre säsong gick tyngre fick han foten. Kom tillbaka 2009 och var assisterande tränare åt först Ulf Dahlén och sedan Kenta Johansson. Efter tre säsonger och ett guld i Ungern flyttade "Lillis" till Malmö förra året. Tränare för Pantern som han i fjol tog upp i allsvenskan.
 25. 25. Janne Karlsson, 57, assisterande tränare

  Foto: Michael Berggren / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
  Gjorde nio säsonger, varav tre som lagkapten, i Frölunda som spelare 1981-1990. Efter sex år som spelare och tränare i Mörrum blev han juniortränare i Frölunda. Under sina sex år som A-lagstränare vann han tre medaljer, två guld och ett silver. Guldtränare hos HV71 2010. Var under två år tränare i KHL. Är sedan tre år tillbaka förbundskapten för Danmark. Har därmed full koll på Oliver Lauridsen.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!