Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Får se om någon allsvensk klubb är intresserad av mig”

Pontus Farnerud.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Anders Svensson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Öjersjö IF – med Anders Svensson, 41, som tränare – körde över Hönö IS i hemmapremiären i division 5. 

På mittfältet dominerade Pontus Farnerud, 37. 

– Vi får se om någon allsvensk klubb är intresserad, skrattar den förre Blåvittstjärnan. 

Men före avspark gick det trögt för Farnerud. Han hade beställt sitt favoritnummer på tröjan (21), men den passade inte alls. 

– Katastrof. Den såg ju ut som en hockeytröja. Tian var den enda som var ledig. Ödmjuk som jag är så fick jag ta den. 

Han lirade på det centrala mittfältet i ungefär 80 minuter tillsammans med en annan gammal allsvensk profil: Johan Karlsson, 43, som representerade Elfsborg mellan 2001 och 2012. 

– Han är perfekt att spela med. Han har riktigt bra kondition och springer hela tiden. Själv fick jag fuska lite, säger Farnerud, som efter säsongen 2013 tvingades lägga av på grund av höftproblem. 

Johan Karlsson har noterats för en och annan allsvensk match.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Sedan dess har skåningen snittat en match per år på lägre nivå med diverse konstellationer. Nu har han skruvat upp målsättningen och siktar på fem framträdanden i Öjersjö IF-tröjan den här säsongen. 

– Det var väldigt kul att spela igen, förutom i början när det var för mycket Hawaii. Vi hade ett bra lag, och motståndarna var tuffa inledningsvis. 

”Sett dåliga exempel...” 

Hur är kvaliteten i femman? 

– Det är annorlunda. Det är ofta att de följer spelaren i stället för att täcka farliga ytor. Man är inte van vid det. Ytorna finns där men man har hela tiden spelare runt sig. Sedan går de säkert in lite tuffare mot mig också, det har de aldrig gjort innan, så det var något nytt, haha.

Hur mycket tränar du nuförtiden?  

– Jag håller i gång hela tiden. Både med tanke på mina höftproblem och att man vill vara fit. Man har sett för många dåliga exempel på hur man kan se ut ett par år efter man har slutat, haha. Jag kommer att vara stel nu efteråt, men det är lugnt. Detta funkar, och det var därför jag gjorde operationen.  

Farnerud laddade upp genom att sova över hemma hos sin nye spelande tränare Anders Svensson. Duon går en tränarutbildning ihop och är goda vänner sedan VM 2002, men efter den övertygande 5-0-segern i hemmapremiären inför över 400 åskådare var Farnerud lite besviken på Svensson. 

– Jag trodde ju att han skulle spela, det är därför jag är här. 

Svensson drog nyligen baksidan och nöjde sig med ett kortkort inhopp i början på andra halvlek. 

– Hur många bolltouch hade han, två? Det sjuka är att han inte hade sagt något till mig heller. Jag visste inte att han eventuellt inte kunde lira. Vi skulle ju lira tillsammans på mittfältet, säger Farnerud, som passade på att dra på sig en varning när han sparkade bort bollen efter avblåsning. 

Anders Svensson var i stort sett bara inne på planen och vände innan en skada satte stopp.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Om mörkningen säger Anders Svensson: 

– Jag höll lite på den infon för jag var rädd att Pontus inte skulle komma, haha. Nä, men det känns jävligt tråkigt. Jag var väl bara inne i två minuter och inte var jag felfri heller. 

”Lite ringrostiga” 

Vad tycker du om Farneruds och Karlssons insatser i dag? 

– De tillför lugn och erfarenhet och är trygga med bollen. De har ju inte tränat fotboll på ett tag och är lite ringrostiga, men de gör precis det man hade förväntat sig. Pontus bryter mönstret när vi gör 1-0. Han väggspelar med en forward och slår den i djupet på den andra. Jag är nöjd med båda, säger Svensson, som brinner för fotbollen i Öjersjö. 

– Vi satsar för att få ungdomarna att stanna kvar här. Vi är ju rätt många gamla i laget och jobbar på att föryngra det. På sikt vill vi ha ett A-lag i division 4 och gärna pojk- och flicklag i 17-årsåldern. Det här var en härlig dag och jag hoppas att folk kommer tillbaka.