Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Familj, vänner och grannar spelar – alla pratar padel nu”

Viktor Stjern, Andréas Johansson och Björn Johansson är tre ambassadörer för padel i Sverige.

GÖTEBORG. Från 700 banor till 1 200 – på bara sex månader. 

Popsporten padel fortsätter att växa explosionsartat. 

– Det är så sjukt kul och beroendeframkallande. Padel är ett sätt att umgås och här för att stanna, säger svenska mästaren Viktor Stjern, 28. 

Andréas Johansson, förbundskapten för Sverige 2018 och 2019, beskriver fenomenet så här: 

– Det har fullständigt kulminerat nu. Bara det sista halvåret har det blivit stor skillnad. Padel växer så det knakar och det väller in nya spelare. Familj, vänner och grannar spelar, alla pratar padel. Så var det inte för något år sedan.

Andréas Johansson, padelexpert.
Foto: Privat

Ser du något tak? 

– Inte för tillfället, men det kommer ju förr eller senare. Många ger sig in i detta och investerar och ser att det finns lätta pengar att hämta, men det kommer att komma en konkurrenssituation på grund av överkapacitet. Vi såg det i Spanien 2008-2009 när man började konkurrera med pris och det kom kommunala banor. Jag är övertygad om att den dagen kommer i Sverige också, men inte inom det närmsta året, säger Andréas Johansson. 

Det Göteborgsbaserade företaget Matchi, som enligt egen utsago har en marknadsandel på ”80-85 procent” när det gäller bokningssystem för padel, kan sätta siffror på sportens utveckling. 

* Sedan 2017 har antalet unika spelare som bokat en padelbana mer än dubblerats varje år. 

* 2019 hade Matchi närmare 900 000 padelbokningar. Den siffran ser ut att dubbleras i år. 

* Antalet tillgängliga padelbanor på plattformen har ökat markant. Från 88 stycken 2015 till 1 237 i skrivande stund. 

Fler hallar planeras i Göteborg

Bara i Göteborgsområdet finns det ett tiotal hallar och fler är på gång. Inom kort öppnar jätten PDL, med bland andra Jonas Björkman och Måns Zelmerlöw som delägare, sitt tredje center i stan med hela 17 banor. 

Och Acapulco, hallen vid Stigs center på Hisingen som fått sitt namn efter den mexikanska staden där sporten föddes på 60-talet, har planer på att smälla upp en ny anläggning med 14 banor i början av nästa år. 

Acapulco har haft öppet i ungefär ett år och trycket på framför allt kvällar och helger är hårt. Björn Johansson är en av delägarna. 

– Efter kontorstid är det tacksamt för alla padelhallar, men det har också blivit mer och mer på dagtid med företag och så. Och vi har många nybörjare hela tiden och de kommer tillbaka, padel är ingen engångsgrej. Barn och ungdomar är nästa steg och att man kan hitta en föreningsvariant där så att man kommer ner i pris. Samtidigt har väldigt många tjejer börjat spela. Vi kör både mixedturneringar och renodlade tjejturneringar, vilket skapar intresse, säger han. 

Acapulcos Björn Johansson.
Foto: Markus Wulcan

Har du någon förklaring till padelboomen? 

– Det är en enkel sport att komma i gång med och lindrigt för kroppen samtidigt som det är snabb inlärningskurva. Och så är det ju en social grej med fyra personer, plus att tillgängligheten har ökat med nya hallar, säger Björn Johansson på Acapulco. 

Padel är enkelt förklarat en blandning mellan tennis och squash med ett nät i mitten. 

Banan, 20 meter lång och tio meter bred, är omgärdad av glas- och gallerväggar som bollen får studsa mot efter att den först har studsat i marken. 

Man spelar dubbel och jämfört med andra racketsporter är det förhållandevis lätt att hålla bollen i spel även om man är nybörjare. 

Viktor Stjerns bästa padeltips

■ Kan låta som en självklarhet, men ett grundtips oavsett nivå är att inte missa. Att man har den mentaliteten och inte slår för hårt. En tråkig inställning kanske, men sporten handlar om att inte göra enkla misstag. 


■ Prata mycket med din partner. Om bollen bara spelas på en person är det viktigt att den andra inte står på hälarna utan är med och snackar och ropar ”din” eller ”min”. Annars blir man chockad när bollen kommer. Kommunikation är nyckeln. 


■ När man har spelat ett tag är det viktigt att komma fram på nätet för att det är lättast att vinna bollen där. Men det behöver inte vara rätt för nybörjaren. Då handlar det om att komma i gång och röra på fötterna. Fotarbetet och att inte bara stå och vänta på bollen är betydelsefullt. Och att böja på benen när bollen är låg. 


■ Sikta på kroppen. Det är ett snabbt sätt att vinna poängen och man skräms lite. Det är också lite av en mental seger för att bryta ner dem. Kom ihåg att be om ursäkt även om du inte är speciellt ledsen. 


■ Våga andas. Många blir lätt stressade, men man har ofta gott om tid om man står rätt. Och sikta långt bort från allt som är farligt, som nätet och väggarna. Spela enkelt med marginal. Unga killar vill gärna gå in och smasha hårt och slå snygga slag, men då är det lätt att missa. En 50-årig gubbe som spelar smart kan vinna i längden. 


■ Ett annat hett tips är att hitta en partner som är bättre än du. Lärorikt. 


■ Är ett par ojämnt kan man spela på den som är sämre. Kanske är tråkigt för nybörjare, men effektivt om det är på liv och död. Man kan också ha det som taktik mot ett jämnt par. Det är obehagligt att bli punktmarkerad och det är även obehagligt att stå och bli kall.

”Är beroendeframkallande”

Svenska padelförbundet har 55 medlemsföreningar och omkring 11 000 registrerade spelare. I höstas blev göteborgarna Viktor Stjern, 28, och Pierre Bonfré svenska mästare trots att de fortfarande bara spelar på hobbynivå. 

– Jag tror inte att sporten ersätter andra idrotter, det är mer ett komplement till att ta en fika eller ett par öl med gubbarna. Det är ett sätt att umgås och det gör att padel inte bara är en fluga. Det är så sjukt kul och beroendeframkallande, ett roligt sätt att umgås helt enkelt, säger Viktor Stjern och försöker förklara varför padeln vuxit som den gjort:

– Den absolut största anledningen är att alla som testar blir positivt överraskade. Man är bättre än vad man tror att man ska vara och får snabbt belöning. Som människa gillar man att känna sig duktig. 

Viktor Stjern är en stjärna på padel.
Foto: Lovisa Waldeck

Största nackdelen med sporten? 

– Att man måste vara fyra. Det läggs mer tid på att få ihop ”buren” än att spela. Och ska man ha riktigt kul behöver man vara ganska jämna. 

Kan kosta ett par tusen i månaden

En annan baksida är kostnadsnivån. 

Standardtimpriset för en bana är omkring 400 kronor och det är vanligt att man bokar 90 minuter eller två timmar åt gången. Man är visserligen fyra personer som delar, men spelar man några gånger i veckan blir det ett par tusenlappar i månaden. Sedan tillkommer racket och bollar. 

– Efterfrågan är fortfarande större än utbudet på ”primetime” så man förstår att hallarna ligger kvar på samma priser, men ganska snart behöver nog någon paketera ihop vettiga erbjudanden. Padel har blivit en Svenssonsport som är här för att stanna, säger Viktor Stjern. 

Fakta om padel

Bakgrund:

■ Liknande spel fanns redan 1920-talet i Mexiko, men padeln som vi känner den i dag kom till på 60-talet. Padel kom till Spanien på 70-talet och den första internationella organisationen bildades 1991 och sedan 1992 arrangeras världsmästerskap. 


■ Enligt sajten Padelfeber fick Sverige sin första bana redan 1998 i Grevie, ett par mil utanför Båstad. Den var enkelt byggd i trä. 


■ Annars ses 2009 som det ”riktiga” startskottet i Sverige och de senaste åren har antalet utövare mer än fördubblats varje år, enligt Svenska padelförbundet. 


■ Första hallen öppnades 2012 i Helsingborg. 


■ Spanien och Argentina är de ledande nationerna i världen. 


Regler i korthet: 

■ Även om singelbanor finns är det dubbel som gäller. 


■ Man servar underifrån och räknar som i tennis. 


■ Bollen, som ser ut som en tennisboll men är något lättare, ska slås över nätt och får efter studs på konstgräsmattan ta i en eller flera väggar. Går den direkt i glas-eller gallervägg är bollen ute. 


■ Man får lov att rädda bollen via glasväggarna, dock inte via gallret. 


■ Ett padelracket har inga strängar utan består av ett cirka fyra centimeter tjockt kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Racket finns normalt att hyra i hallen. 


TV: Elitspelarens råd: Så kommer du i gång med padelkarriären

Elitspelarens råd: Så lyckas du med padel