Extremt. Det var inte bara de 3,6 milen och att simma mellan 15 öar som satte deltagarna i extremsportstävlingen Öloppet på prov. Dessutom blåste det kraftigt och värmen gjorde det tufft att springa i den blöta våtdräkten. Men publikfest blev det i alla fall. Foto: JAKOB EDHOLM
Extremt. Det var inte bara de 3,6 milen och att simma mellan 15 öar som satte deltagarna i extremsportstävlingen Öloppet på prov. Dessutom blåste det kraftigt och värmen gjorde det tufft att springa i den blöta våtdräkten. Men publikfest blev det i alla fall.
 Foto: JAKOB EDHOLM

Extrem tävling – 3,6 mil på 15 öar i Öloppet

Publicerad

GÖTEBORG. 3,6 mil på 15 öar - och du får simma mellan.

Öloppet är extremsporttävlingen som lockar även vanliga motionärer.

– Det var 20 grader i vattnet - och det var skönt. Men det var också väldigt varmt i luften och då var det inte lika kul att springa med våtdräkten, säger Henrik Hartman, tävlingsledare.

Öloppet i Göteborgs södra skärgård startar på Brännö och går i mål på Donsö. Då har deltagarna tävlat i 36 kilometer på 15 öar och simmat mellan dem. Den kortaste simsträckan är bara 15 meter men den längsta är hela 720.

- Det är därför man tävlar i lag om två. Av säkerhetsskäl får lagmedlemmarna inte vara längre än tio meter ifrån varandra, framför allt när de simmar, säger Henrik Hartman.

Det var inte bara själva loppet som var extremt - även vädret satte deltagarna på prov.

- Förutom att det varit varmt så har det blåst väldigt kraftigt under dagen och gjort tävlingen till en riktig utmaning, speciellt i vattnet. Det har även regnat, men det påverkar ju inte löparna, de är ju ändå blöta.

Nytt lopp nästa år

Men regnet kanske stoppade publiken?

- Nej, trots vädret har det varit ett väldigt publiktryck. Fantastiskt att folk är så intresserade och det är ju kul för de tävlande också. Men så är det också en spektakulär och rolig publiksport.

Öloppet som genomfördes för andra året i rad har ökat deltagarantalet med över hundra procent till 500 tävlande.

– Och det blir ett ölopp nästa år också, absolut. Vi har fått en så positiv respons. Men vi kommer inte att växa snabbare än att vi kan garantera säkerheten, säger Henrik Hartman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag