Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extrem tävling – 3,6 mil på 15 öar i Öloppet

Extremt. Det var inte bara de 3,6 milen och att simma mellan 15 öar som satte deltagarna i extremsportstävlingen Öloppet på prov. Dessutom blåste det kraftigt och värmen gjorde det tufft att springa i den blöta våtdräkten. Men publikfest blev det i alla fall.<br>
Foto: JAKOB EDHOLM

GÖTEBORG. 3,6 mil på 15 öar - och du får simma mellan.

Öloppet är extremsporttävlingen som lockar även vanliga motionärer.

– Det var 20 grader i vattnet - och det var skönt. Men det var också väldigt varmt i luften och då var det inte lika kul att springa med våtdräkten, säger Henrik Hartman, tävlingsledare.

Öloppet

Längd: Totala sträckan är 36,5 km varav 4,9 km i vatten.

Längsta löpsträckan: 6,1 km, 170 meter den kortaste.

Längsta simsträckan: 720 meter, 15 meter den kortaste.

Antal öar: 15, bland andra Brännö (start) , Styrsö, Vrångö och Donsö (mål).

Deltagarantal: Drygt 500 personer, alltså mer än 250 lag.

Öloppet i Göteborgs södra skärgård startar på Brännö och går i mål på Donsö. Då har deltagarna tävlat i 36 kilometer på 15 öar och simmat mellan dem. Den kortaste simsträckan är bara 15 meter men den längsta är hela 720.

- Det är därför man tävlar i lag om två. Av säkerhetsskäl får lagmedlemmarna inte vara längre än tio meter ifrån varandra, framför allt när de simmar, säger Henrik Hartman.

Det var inte bara själva loppet som var extremt - även vädret satte deltagarna på prov.

- Förutom att det varit varmt så har det blåst väldigt kraftigt under dagen och gjort tävlingen till en riktig utmaning, speciellt i vattnet. Det har även regnat, men det påverkar ju inte löparna, de är ju ändå blöta.

Nytt lopp nästa år

Men regnet kanske stoppade publiken?

- Nej, trots vädret har det varit ett väldigt publiktryck. Fantastiskt att folk är så intresserade och det är ju kul för de tävlande också. Men så är det också en spektakulär och rolig publiksport.

Öloppet som genomfördes för andra året i rad har ökat deltagarantalet med över hundra procent till 500 tävlande.

– Och det blir ett ölopp nästa år också, absolut. Vi har fått en så positiv respons. Men vi kommer inte att växa snabbare än att vi kan garantera säkerheten, säger Henrik Hartman.