Foto: Daniel StillerFoto: Daniel Stiller
 Foto: Daniel Stiller
Foto: Ronny JohannessonFoto: Ronny Johannesson
 Foto: Ronny Johannesson

Ex-Gaisarens karriär fortsätter – på webben

Publicerad

Mattias Lindström, 35, har gjort sin sista glidtackling på elitnivå.

Nu lanserar ex-Gaisaren appen Tonsser för att hitta talanger och stärka breddfotbollen.

– Det är guld värt för både klubbar och spelare i alla divisioner, säger han.

Helsingborgaren, som avslutade karriären i höstas, ska se till att gratisappen utvecklas lika mycket i Sverige som i ursprungslandet Danmark. Där har man redan 10 000-tals användare och Esbjerg hittade en spännande 17-åring i division 5 via Tonsser.

Tvåmetersgubbe på topp

Tanken är att man som spelare ska lägga upp sitt cv och att klubbar kan få upp ögonen för oslipade diamanter. Man kan ha en profil från att man är 13 år och så länge man är en registrerad spelare kvittar det om man lirar i allsvenskan eller i division sju.

– Målet är att vi ska ha 20 000 användare före sommaren och vi hoppas kunna hitta talanger som kan bli elitspelare, säger Mattias Lindström.

Appen kan även fungera som scoutingverktyg för klubbarna: ”Aha, nu möter vi FC Komarken i femman och de har en tvåmetersgubbe på topp. Bäst vi ser upp där”.

– Sedan är det ju sådan silly season-cirkus i division 2 och neråt. Folk byter ju klubb till höger och vänster. Även där är appen perfekt. Det finns ingen liknande databas.

Risk för fusk

Matchresultaten synkas automatiskt. Men spelarna får själva lägga upp videoklipp och skriva in antalet gjorda mål med mera.

Finns det inte en risk för fusk där?

– Jo, i grund och botten. Men är det något onormalt så kollar vi upp det med förbundet. Om ett lag vinner med 10-0 och en spelare gör tio mål så ringer det en varningsklocka. Men ju fler i samma lag som har appen ju mindre blir risken. Och i Danmark har det funkat väldigt bra. Där är det ytterst lite fusk.

Mattias Lindström kommer även att anlita 20 scouter runtom i landet som kan hjälpa till att främst hålla koll på ungdomsfotbollen.

Söker scouter

– Vi vill vara ute och synas i Göteborgsområdet. Blåvitt, Gais (som Lindström spelade för 2009) och Häcken gallrar ju bra, men det finns alltid någon som faller igenom nätet av olika anledningar. Man utvecklas olika, det kan vara något socialt problem eller vad som helst. De spelarna vill vi fånga upp.

– Jag kommer att samarbeta med agenten Fredrik Risp, men vi söker fler scouter i Göteborg.

Är tanken att få bort mellanhänderna inom fotbollen så att klubbarna kan göra klart med spelarna direkt? – Det vill vi egentligen inte, det är mer att vi hjälper till lite. Vi vill inte skeppa spelare utomlands utan ser det mer som ett samarbete för alla inom fotbollen. En community helt enkelt, säger Mattias Lindström.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag