Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Evan McGrath: "Var Göteborg jag ville till"

Center i centrum. Evan McGrath vilar på ett knä mellan övningarna under Frölundas välbesökta träningspass för publik Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Här är polacken som har gjort Doug Gilmour till Frölundasupporter.

Evan McGrath är svärson till NHL-legendaren och ett av Indians hetaste nyförvärv inför den kommande säsongen.

- Detta var det bästa som kunde hända för min karriär, säger centern om övergången.

FAKTA

HUR TROR DU DET GÅR FÖR FRÖLUNDA?

DOUGE MCGRATH VS VAN GILMOUR

50 ålder 27

Kanada Född Kanada

Center Position Center

93 Tröjnummer 93

17 A, 5 U20 Landskamper 7 U18

1474 NHL-matcher 0

1,05 Poängsnitt 0,83

Klubbar i urval

Grand Rapids Griffins, Oskarshamn, Frölunda

Toronto Maple Leafs, Rapperswil, Chicago Blackhawks

Han var eftertraktad efter 129 poäng på tre säsonger i allsvenskan och en seger i poängligan under den gångna säsongen.

Evan McGrath (han är egentligen kanadensare, men vi återkommer till det) valde Frölunda och hävdar att det var ett enkelt val.

- Jag pratade inte med så många andra klubbar när väl Göteborg kom på tal. Jag sa direkt till min agent att det var hit jag ville, berättar centern efter sin första isträning med nya laget.

Träningströjan är märkt med nummer 93. Den är inte lånad från juniorerna och 1993 är inte födelseåret. McGrath är 27 stolta år.

Nej, numret har en häftigare historia än så. Det är ärvt efter McGraths svärfar Doug Gilmour, som gjorde 1414 poäng på 1474 NHL-matcher och vann Stanley Cup 1989.

- Han är en av mina största supportrar och har blivit en av mina närmaste vänner, berättar McGrath. Han ger mig ett stort stöd och brukar SMS:a mig dagligen.

- När jag flyttade till Sverige ville han att jag skulle ärva hans nummer, fortsätter Frölundaspelaren.

Han var center, precis som du. Vad kan du lära dig av honom?

- Jag är en annan typ av spelare än honom, så det är mer den mentala biten. Det kan vara hur man hanterar olika situationer och sådant.

Kallades för "Killer"

Evan McGrath själv brukar få beröm för sina handleder snarare än sin fysik. Gilmour å sin sida gick under smeknamnet "Killer" på grund av sin spelstil.

Gilmour är nu för tiden general manager i kanadensiska Kingston Frontenacs och Evan vet ännu inte om svärfar kommer ha möjlighet att besöka familjen McGrath i Göteborg.

Faktum är att Evan McGrath tidigare spelade i ett tröjnummer han tagit efter en annan hockeylegendar.

- Jag brukade ha 19 eftersom jag beundrade Steve Yzerman, säger McGrath. Men när jag kom till Detroits organisation (och farmarlaget Grand Rapids Griffins) tänkte jag, av respekt för honom, att jag inte borde ha det numret. Jag skulle aldrig fylla ut den tröjan.

Men uppenbarligen duger Evan McGrath väl till Gilmours gamla nummer.

Efter tre säsonger i allsvenskan, för Västerås och Oskarshamn, är han nu i förberedelserna inför sin första säsong i SHL.

Han kom till Göteborg så sent som i torsdags kväll. Då hade han tidigare bara besökt staden en enda gång. Han var inte ens i Göteborg för att skriva på kontraktet, och till försäsongslägret i Österrike i juni flög han direkt från Toronto.

I går avklarade han sitt första ispass med Frölunda.

- Mina senaste kontrakt har varit på sex månader så jag har typ kommit dagen före första matchen och sedan varit tvungen att sticka direkt efter säsongen. Jag har aldrig haft en riktig europeisk försäsong så det här kommer att hjälpa mig mycket.

- Österrikeresan var kul. Det var bra att få lära känna de nya spelarna.

Pratar inte polska

Han berättar vidare att Frölunda har ordnat en lägenhet åt honom och familjen.

- Det är ett fint område precis ovanför Avenyn. Viktor Rydbergs...nånting.

Viktor Rydbergsgatan.

- Just det.

Vet du vem Viktor Rydberg var?

- Det gör jag inte.

Han var en poet.

- Då får jag börja skriva!

Och så var det ju det här med nationaliteten. Evan McGrath är född och uppvuxen i Kanada. Men hans mormor är polska och därför kunde McGrath för ett och ett halvt år sedan skaffa sig ett polskt pass, vilket möjliggjorde för Oskarshamn att ta in ytterligare en transatlant i laget.

Något som man inte har någon nytta av längre, då den spärren är borttagen.

Hur polsk känner du dig?

- Haha! Jag pratar inte polska men min mamma gör det och min mormor är väldigt polsk. Hon bodde utanför Krakow och emigrerade ensam till Kanada efter andra världskriget.

Har du varit i Polen?

- Jag har inte varit där än. Vi ville åka dit förra året men hade inte tid. Förhoppningsvis kan vi göra det i år.

Evan McGrath har dock ingen möjlighet att spela för det polska landslaget. För att få göra det måste man ha bott i landet i minst två år.

- Hade jag kunnat göra det hade definitivt övervägt det. Jag vet inte hur starkt laget är men det vore skoj.

På tal om skoj.

Ett par gånger har Evan McGrath kört förbi det stora nöjesfältet vid motorvägen. Han, och framför allt frun Maddison, längtar efter att få besöka Liseberg.

- Vi är stora berg- och dalbanemänniskor. Vi har haft mycket att göra, så vi har inte hunnit, men vi ska ta oss dit någon dag.

- Egentligen är jag lite ängslig men min fru älskar det, så jag måste följa med henne.