Sven-Göran Erikssons hantering av Paul Scholes ifrågasätts av den tidigare landslagsspelaren Kieron Dyer. Foto: AP & ACTION IMAGESSven-Göran Erikssons hantering av Paul Scholes ifrågasätts av den tidigare landslagsspelaren Kieron Dyer. Foto: AP & ACTION IMAGES
Sven-Göran Erikssons hantering av Paul Scholes ifrågasätts av den tidigare landslagsspelaren Kieron Dyer. Foto: AP & ACTION IMAGES
Sven-Göran Eriksson. Foto: KIMIMASA MAYAMA / SCANPIX SVERIGESven-Göran Eriksson. Foto: KIMIMASA MAYAMA / SCANPIX SVERIGE
Sven-Göran Eriksson. Foto: KIMIMASA MAYAMA / SCANPIX SVERIGE
Kieron Dyer. Foto: SCOTT HEPPELL / APKieron Dyer. Foto: SCOTT HEPPELL / AP
Kieron Dyer. Foto: SCOTT HEPPELL / AP
Paul Scholes i United-tröjan. Foto: ACTION IMAGES / JASON CAIRNDUFF / BILDBYRÅNPaul Scholes i United-tröjan. Foto: ACTION IMAGES / JASON CAIRNDUFF / BILDBYRÅN
Paul Scholes i United-tröjan. Foto: ACTION IMAGES / JASON CAIRNDUFF / BILDBYRÅN
Sir Bobby Robson och Kieron Dyer. Foto: GEOFF MARTIN / IMAGO SPORTFOTODIENSTSir Bobby Robson och Kieron Dyer. Foto: GEOFF MARTIN / IMAGO SPORTFOTODIENST
Sir Bobby Robson och Kieron Dyer. Foto: GEOFF MARTIN / IMAGO SPORTFOTODIENST
"Svennis". Foto: MATT DUNHAM / AP"Svennis". Foto: MATT DUNHAM / AP
"Svennis". Foto: MATT DUNHAM / AP

”Ett av de största brotten någonsin”

Publicerad

Sven-Göran Eriksson ledde det engelska landslaget mellan 2001 och 2006.

Men förbundskaptenens behandling av mittfältslegendaren Paul Scholes fick en annan landslagsspelare att se rött.

– Det var respektlöst, skriver Kieron Dyer i sin kommande självbiografi enligt Daily Mail.

Sven-Göran Eriksson under tiden som engelsk förbundskapten.Foto: ADAM BUTLER / AP

Sven-Göran Eriksson, 70, är en av Sveriges mest framgångsrika tränare. I IFK Göteborg är "Svennis" än i dag en stor ikon efter den sensationella Uefacuptiteln 1982 som låg till grund för en lång tränarkarriär.

Mellan 2001 och 2006 ledde värmlänningen det engelska landslaget. Han förde den stora fotbollsnationen till tre kvartsfinaler på tre mästerskap – men blev också hårt ansatt. Nu ger den tidigare landslagsspelaren Kieron Dyer sin syn på landslagets hantering av en viss spelare: Paul Scholes.

I sin kommande självbiografi "Old too soon, smart too late", som Daily Mail har publicerat utdrag från, skriver Dyer att Scholes är den bästa spelaren han någonsin har spelat med och att "spelare som Xavi och Zinedine Zidane hade Scholes som favoritspelare".

Kieron Dyer.Foto: YUN JAI-HYOUNG / AP

LÄS ÄVEN: Svennis om avskedet i Kina, kvinnor och framtiden  

”Vi slösade bort honom”

– Andra nationer skulle ha använt honom (Scholes) som nav, men Sven-Göran Erikssons förstahandsval på mittfältet var alltid David Beckham till höger, Frank Lampard och Steven Gerrard i mitten och Scholes till vänster, skriver Kieron Dyer och utvecklar:

– Vi hade inte en fotbollskultur som uppskattade honom, så vi slösade bort honom genom att trycka ut honom i marginalen. Det var respektlöst, ett av de största brotten någonsin.

Kieron Dyer höll Scholes högre än både Gerrard och Lampard.

– Scholes var den bästa av dem – men ändå blev han ombedd att ge plats åt de andra. Han var "kungen av en touch" på träningarna. En dag gjorde han tre eller fyra makalösa mål och när träningen var över bildade resten av de engelska landslagsspelarna en form av hedersvakt och applåderade honom av planen. Jag hade aldrig sett det förut och jag såg det aldrig igen, skriver Dyer.

Paul Scholes och David Beckham under en träning med landslaget inför EM 2004.Foto: PHIL NOBLE / AP PA

LÄS ÄVEN: Lurades av "fejk-shejken" – nu får Svennis rätt

”Skitsnack att vi blev osams”

2004 valde Paul Scholes att sluta i landslaget vid 29 års ålder – efter sju år, 66 landskamper och 14 mål – för att fokusera fullt ut på klubblaget Manchester United.

Men att beslutet att avsluta landslagskarriären skulle ha berott på en schism med förbundskaptenen för att han ofta använde Scholes på kanten för att få plats med Lampard och Gerrard centralt har Scholes tillbakavisat.

– Vissa trodde att jag bråkade med Sven för att han satte mig ute till vänster, men så var det aldrig. Det är skitsnack. För mig började tiden i landslaget ganska bra. De första 20-25 matcherna gjorde jag en del mål och allt fungerade, men sedan klickade det inte som jag hade velat. Det var bara mitt eget fel att jag inte fick det att stämma. Men det här med kanten… Jag hade ju spelat där även i Manchester United och det var aldrig några problem, har Scholes berättat.

– Jag är ledsen över att han slutar. Han var en viktig del i mina planer för landslaget men jag respekterar hans beslut, sa "Svennis" i samband med Scholes landslagspensionering.

 

Sven-Göran Eriksson

Ålder: 70 år.

Bor: Björkefors herrgård utanför Sunne, Värmland.

Familj: Barnen Johan och Lina. Pappa Sven. Distansförhållande med flickvännen Yaniseth Alcides.

 

Tränarkarriären:

1977–1978: Degerfors

1979–1982: IFK Göteborg

1982–1984: Benfica, Portugal

1984–1987: Roma, Italien

1987–1989: Fiorentina, Italien

1989–1992: Benfica, Portugal

1992–1997: Sampdoria, Italien

1997–2001: Lazio, Italien

2001–2006: England (förbundskapten för landslaget)

2007–2008: Manchester City, England

2008–2009: Mexiko (förbundskapten för landslaget)

2009–2010: Notts County FC, England (sportchef)

2010: Elfenbenskusten (förbundskapten för landslaget)

2010–2011: Leicester City, England

2012: Tero Sasana, Thailand (rådgivare och teknisk direktör)

2013: Al-Nasr, Förenade Arabemiraten (teknisk direktör)

2013–2014: Guangzhou R&F, Kina

2014–2016: Shanghai SIPG, Kina

2016-2017: Shenzhen FC, Kina

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag