Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Engvall stämmer IFK Göteborg

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Gustav Engvall, 21, stämmer sin tidigare klubb IFK Göteborg. Detta efter att anfallaren anser att klubben är skyldig honom pengar efter övergången till Bristol City, skriver GP.

 – Engvall har stämt IFK Göteborg på det belopp han anser sig ha rätt till, säger anfallarens advokat Stefan Alvén till tidningen.

När Gustav Engvall lämnade IFK Göteborg för engelska Bristol City i augusti 2016 kom det att sluta i en minst sagt omdiskuterad affär.

Både på grund av att stor del av mellanskillnaden i övergångssumman betalades ut som arvode till agenter – men därtill har IFK Göteborg och Engvall hamnat i en ekonomisk tvist huruvida stor del av övergångssumman som anfallaren själv skulle få ta del av.

"Har fört diskussion under en lång tid"

Processen har varit segdragen sedan i våras men nu meddelar GP att Engvall har vänt sig till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd med en stämningsansökan.

– Vi har fört en diskussion under en lång tid, snart ett år, men inte kommit överens. Då har vi, Engvall, valt att vända sig till skiljenämnden för att lösa tvisten. Engvall har stämt IFK Göteborg på det belopp han anser sig ha rätt till. Det finns en klausul i spelaravtalet med IFK Göteborg som säger att tvister ska avgöras av Fotbollförbundet, säger Engvalls advokat Stefan Alvén till tidningen.

GP uppger att agentkostnaderna i affären landade på ungefär åtta miljoner kronor, vilket då ska innebära att Engvall och Blåvitt tvistar om en summa på över 500 000 kronor.

Därför består schismen

Stefan Alvén berättar varför parterna inte kommit överens:

– Tvistefrågan är hur man ska tolka begreppet transfernetto. Engvall menar att den gängse betydelsen av det begreppet är att man tar övergångssumman som den köpande klubben betalar minus det ursprungsklubben betalade. I det här fallet det Bristol City betalade minus det IFK en gång betalade Färjestadens GoIF. Det brukar man kalla transfernetto.