Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma Greens plan för att avsluta karriären

Emma Green under SM Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN
Emma Green Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Höjdhoppsstjärnan Emma Green missade OS i Rio på grund av tuffa skador.

Och nu har hon bestämt sig för att avsluta karriären efter inomhussäsongen.

Men det finns något vid sidan av som Emma Green brinner för och hon vet precis vad hon ska göra när hon gjort sitt sista tävlingshopp.

– Det är ett föreläsningskoncept som i grunden bygger på en ohälsa som växer sig större i samhället, säger göteborgaren.

Under friidrotts-SM i Sollentuna fick den nu 31-åriga Emma Green nöja sig med ett silver. Hon rev ut sig på 1.79 och såg sig besegrad av Sofie Skoog.

– Resultatet talar för sig själv, det var inte alls bra, säger Emma Green.

– Men jag är åtminstone glad att jag inte har ont någonstans. Det känns som en vinst.

Den meriterade höjdhopperskan har dragits med ett diskbråck i flera år, som hämmat henne på olika sätt. Och i somras drabbades hon av en bristning i hälsenan som höll henne borta från en OS-plats. Nu har hon bestämt sig för att denna säsong blir hennes sista.

– Jag tänker att om jag blir uttagen till Finnkampen så kör jag gärna den. Sedan tänker jag mig en inomhussäsong, men sedan får det vara bra. Hur det än går där så är det slut efter det, säger Emma bestämt.

"Nu skiter jag i det här"

Och det har varit ett svårt beslut att fatta.

– Jag har funderat fram och tillbaka, mycket beroende på hur kroppen känts. När jag fick ett bakslag med hälsenan kände jag bara att "nu skiter jag i det här". Men sedan kändes det så bra, förutom att hälsenan gjorde ont. Kroppen svarade och allt i övrigt funkade. Då kände jag att nu kör jag på SM och Finnkampen, förklarar Emma Green.

– Så nu tog jag beslutet att sluta, medan jag hade lite glädje.

VM-bronsmedaljören från 2005 har redan börjat planera för hur framtiden ska se ut.

– Jag har lite planer. Tanken är att börja starta upp lite grejer nu under hösten, så man har kommit en bit på vägen och inte känner "vad händer nu?".

Hon berättar om ett föreläsningskoncept som hon startat tillsammans med kompisen och före detta friidrottsläraren Camilla Kalin, som även arbetat som chef inom kommunen.

Saknas en tydlighet på arbetsplatserna

– Det handlar i stora drag om att prestera med glädje för att må bra. Det bygger mycket på en ohälsa, fysisk men framför allt psykisk, som växer sig större i samhället och på arbetsplatser.

Emma Green menar att det finns en tydlighet inom idrottsvärlden som saknas på många arbetsplatser. Och forskning visar, förklarar hon, att den bristande tydligheten skapat psykisk stress och sprider ohälsa. Det blir en nedåtgående spiral som dessutom påverkar hur man mår när man kommer hem från jobbet. Den rutinerade friidrottaren hoppas nu kunna bidra med sin kunskap för att hjälpa andra.

– Mina erfarenheter från idrottsvärlden och Camillas erfarenheter från arbetslivet gör att vi kompletterar varandra bra. Tillsammans vill vi knyta ihop tydligheten mellan de två världarna.