Emma Green och Emil Salon. Foto: Copyright © Katja Ragnstam, All Rights Reserved.Emma Green och Emil Salon. Foto: Copyright © Katja Ragnstam, All Rights Reserved.
Emma Green och Emil Salon. Foto: Copyright © Katja Ragnstam, All Rights Reserved.
Emma Green. Foto: Anna SvanbergEmma Green. Foto: Anna Svanberg
Emma Green. Foto: Anna Svanberg
Foto: MIKAEL SJÖBERGFoto: MIKAEL SJÖBERG
 Foto: MIKAEL SJÖBERG
Moa Hjelmer. Foto: Henrik Isaksson / IBLMoa Hjelmer. Foto: Henrik Isaksson / IBL
Moa Hjelmer. Foto: Henrik Isaksson / IBL

Emma Greens oro för att bli mamma

Publicerad

GÖTEBORG. Snart ett år har gått sedan höjdhoppskarriären lades ner.

Nu berättar Emma Green, 33, om omställningen till nya livet utan friidrotten, skadebekymmer, Moa Hjelmers starka berättelse och oron inför att bli mamma.

– Jag känner mig trygg i mig själv mot hemska saker, men nu ska man ge liv åt en annan människa. Man vill att allt ska vara vackert och fint då, säger hon.

Emma Green under ett träningsläger inför OS i Rio. Ett mästerskap som hon senare missade på grund av skada.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hon är Sveriges nästa bästa höjdhoppare genom tiderna efter Kajsa Bergqvist.

Men i samband med inomhus-EM i Belgrad i mars bestämde sig Emma Green för att det fick vara nog – och hon skulle avsluta karriären med ett 20:e och sista mästerskap.

Knappt ett år har gått sedan dess och för friidrottsstjärnan är det mycket som har förändrats i livet, inte minst att hon nu är höggravid och väntar sitt första barn.

 

LÄS MER: Emma Greens gravidlycka: "Fantastiskt"

Föreläser med sin gamla lärare

Men också att hon gått vidare med en karriär inom mental hälsa, då hon tillsammans med Camilla Kallin, som var hennes lärare på friidrottsgymnasiet i Göteborg, föreläser och driver en egen podcast.

– Det är väldigt kul att kunna ta med sig sina erfarenheter inom friidrotten till något annat. Överlag är det höga krav som ställs på personer överallt och många som mår dåligt av det. Vi vill att prestation ska vara någonting positivt och att det ger en glädje i stället för press, säger hon.

Det här är något som du brunnit för länge?

– Väldigt mycket inom elitidrotten handlar just om det mentala och vad vi kan påverka genom vår inställning. Inom mitt elitidrottande är det något som jag tränat på så himla länge, att optimera positiva tankar och hitta lösningar i stället för problem. Att prestera ska vara kul, och det är det viktigaste av allt.

Emma Green föreläser om mental hälsa: "Att prestera ska vara kul", säger hon.Foto: HENRIK JANSSON

Just det var också en stor faktor i att 33-åringen valde att lägga ned friidrottskarriären i våras. 

Alla skador tog udden ur glädjen.

– Senaste åren har jag haft så mycket skador, så i tävlingsmomenten har jag inte fått ut det jag velat. Det har i stället varit en kamp mot kroppen. Jag är glad att jag ändå fick avsluta karriären med en tävling och inte en skada. Jag fick uppleva det här glädjefyllda med friidrotten och att prestera men samtidigt kunde jag också inse att kroppen inte håller längre. Jag kände att glädjen för idrotten fanns där, men skador förstörde, säger hon.

 

Emma Green och tillsammans med Emil Salon.Foto: Katja Ragnstam

 

LÄS MER: Emma Green: "Har blivit maniskt"

Höggravid: "Väldigt konstigt"

Saknar du tävlandet i dag?

– Nej, jag kan inte säga att jag ångrar eller saknar det. Eller jo, jag har flera fina minnen så klart men det är också en skön känsla att gå vidare. Att jag blev gravid och haft det här projektet med Camilla har lett till att jag haft så mycket annat att fokusera på ändå. Det hade nog varit betydligt tuffare om jag bara satt hemma och funderade vad jag skulle göra.

Emma Green är just nu höggravid och barnet är beräknat att komma i slutet av januari.

– Det är spännande och väldigt konstigt. Jag tror inte riktigt att jag kan förstå det, och det kommer jag nog inte göra förrän det har hänt och knappt efter det, berättar hon och tillägger:

 

Ladda enkelt ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android här. 

 

 

– Det är väldigt fascinerande på många sätt. För en som levt med sin kropp så pass mycket. Eller det har väl alla, haha. Men just genom att prestera fysiskt. Det är spännande att följa utvecklingen som blir.

Hur mycket tränar du själv i dag?

– Just nu tränar jag på den nivån att jag slipper ha ont i och med de diskbråck som jag haft. Det blir mycket yoga som jag tycker är fantastiskt, men också lite styrka. Man vill ha känslan av att hela tiden utvecklas. I och med att jag är en sådan tävlingsmänniska så känner jag att jag aldrig kommer att kunna träna bara för att träna, utan jag behöver nog känna att jag utvecklas och strävar efter något. Jag antar att det känns så för alla elitidrottare som lägger av.

 

LÄS MER: "Har skapat sig någon slags störning"

Våldtäkten under Finnkampen

Under hösten har Metoo-kampanjen uppmärksammats och ett stort antal kvinnor har skrivit under uppropet #timeout i protest mot en idrottsrörelse innehållande sexism, machokultur och sexuella övergrepp.

Under hösten har friidrottsstjärnan Moa Hjelmer berättat att hon blev våldtagen i samband med Finnkampen för sex år sedan.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En historia som har blivit mycket uppmärksammad är friidrottsstjärnan Moa Hjelmers berättelse om hur hon blev våldtagen av en annan aktiv i samband med Finnkampen för sex år sedan.

Något som hennes tidigare landslagskamrat Emma Green givetvis har tagit del av.

– Det är jättesorgligt det som hänt henne och tyvärr är hon inte ensam om att uppleva liknande incidenter, det är ett problem i samhället i stort. Jag tycker att det är starkt av henne att ta modet till sig att berätta, och släppa den här skammen hon haft att det är hon själv som gjort något fel, säger Green.

 

LÄS MER: Patrik Sjöberg om Moa Hjelmer

Oron: "Vill att allt ska vara vackert"

Vad tycker du själv om Metoo?

– Det är först och främst hemskt att höra om alla berättelser som kommer fram. När man själv väntar barn så funderar man lite extra. Vad är det egentligen för värld vi lever i? Men det är också ett väldigt bra första steg att det lyfts fram, i stället för att män förnekar att kvinnor blir utsatta för fruktansvärda handlingar. Att vi tillsammans kan inse problemet och göra någonting åt det.

Du säger att du funderar lite extra nu?

– Ja, man känner att det blir extra viktigt att inse vad det är för värld vi lever i. Jag känner mig trygg i mig själv mot hemska saker, men nu ska man ge liv åt en annan människa. Man vill att allt ska vara vackert och fint då, säger Emma Green.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag