Emil, 29, vill spela proffsfotboll – i Kenya

Emil Moberg Lundén återvänder till Kenya - för att bli fotbollsproffs.
Foto: Privat
Här trixar Emil med en så kallad juala (plast ihopknutet med snören).
Foto: Privat
29-årige Emil med höna i stora slumområdet Kibera i Kenya.
Foto: Privat

Emil Moberg Lundén, 29, står inför sitt livs utmaning.

Den forne division 2-spelaren har tagit upp fotbollen - med målet att bli utlandsproffs i Kenya.

– Jag vill göra något väldigt annorlunda och roligt, säger göteborgaren.

Drömmen föddes när Emil Moberg Lundén år 2014 utbildade sig till journalist och skrev sin C-uppsats i staden Mombasa under två månaders tid.

– Afrika är en spännande kontinent som många svenskar egentligen inte vet så mycket om. Det finns så mycket att se, uppleva och berätta. Jag vill utmana mig själv och se hur mottagandet blir när jag som vit svensk kommer ner till Kenya för att bli fotbollsproffs, säger 29-åringen.

Bodde i skogen i tre månader

Målet är att lära känna kulturen och människorna där nere samtidigt som han lever ett liv som professionell fotbollsspelare i Afrika.

– På så sätt slår jag två flugor i en smäll. Mellan sex och 18 års ålder fanns det inget annat i ens värld än fotboll. Att bli fotbollsproffs har jag drömt om i stor del av mitt liv.

Han kommer att spela in en dokumentärfilm om äventyret.

– Jag lade mina sista pengar på en bra kamera för 60 000 kronor. Jag har anlitat en fotograf i Kenya. Han är väldigt taggad för att hjälpa mig med filmen. Jag hoppas att det blir en feelgood.

Kompisarna är inte direkt förvånade över hans initiativ.

– De vet att jag gillar att göra konstiga saker. Tidigare har jag bland annat bott i skogen i tre månader och cyklat hem från Italien.

Får hjälp av ex-öisare

För att komma i form och uppfylla sin dröm tar han hjälp av förre Öisspelaren Christian Hemberg, som numera arbetar som personlig tränare.

– Vi kör tre pass i veckan. Snart ska vi öka till fyra. Och så kör jag sju pass på egen hand. Jag och Christian nöter avslut på Majvallen. Det brukar bli mellan 200 och 300 skott per träning. Planen är att jag ska sätta bollarna i kenyanska ligan sen, säger Emil Moberg Lundén och fortsätter:

– Det krävs hårt jobb för att bli fotbollsproffs, men jag försöker göra det med mycket glädje. Många spelare är väldigt industrialiserade, nästan som robotar. Jag vill vara lite mer Garrincha-aktig, och leva samtidigt som jag spelar.

Han har en bakgrund som division 2-spelare i Kinna.

– Jag har alltid gjort många mål. Får jag bara spela tror jag att jag kommer att göra mål. Och det brukar klubbar uppskatta.

Emil hoppas att fotbollsagenten Carl-Johan Fransén och Stellan Danielsson, som varit tränare i Mali och Senegal, kan hjälpa honom få kontakt med kenyanska lag.

– Säsongen börjar i februari och håller på till i november. Jag flyttar efter nyår. Jag vet ännu inte var jag ska bo. Jag är öppen för allt. Jag hoppas ha något provspel färdigt när jag åker dit.

Enligt göteborgaren håller kenyanska högstaligan superettanklass.

– Jag har researchat lite och kollat klipp på Youtube. De bästa kenyanska spelarna sticker till Europa tidigt och blir upplockade av akademier. Jag kan tänka mig att spelet i ligan är ganska fysiskt. Vissa lag är nog riktigt bra, men inte så jämna.

"Swahili - lätt att uttala"

När han gått igenom trupperna har han inte hittat en enda spelare från Europa. För att kunna komma in i kulturen och samhället pluggar han swahili.

– Jag har inte hittat logiken än, men tycker att det är ganska lätt att uttala. Jag tror verkligen att jag kommer hitta vänner för livet. När jag var där upplevde jag en stor gästfrihet, säger Emil Moberg Lundén.

Christian Hemberg tror på sin adept.

– Jag ser hans chanser som ganska goda. Han har bra grundtalang. Det handlar om att fräscha upp den och få grundkondition. Han behöver få en fysik som är bra nog för att kunna hänga med när målchanser dyker upp.