Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elmanders stöd till flicklaget inför Gothia

Johan Elmander på plats i Mozambique för att ta flicklaget GP de Tavene till Gothia cup.Foto: Privat
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

På måndag inleds Gothia cup.

Den tidigare landslagsstjärnan Johan Elmander, 37, har de senaste dagarna befunnit sig i Mozambique för att hjälpa flicklaget GP de Tavene till Göteborg.

– Man har blivit berörd över hur glada och exalterade de varit, säger Elmander.

Futebol da forca är ett projekt som grundades för ett par år sedan med syfte att ge tjejer i fattiga länder möjligheten att både spela fotboll och få stöd i privatlivet.

Därigenom har de byggt upp ett system med lokala serier som sedan leder fram till att man kan vinna en plats i Gothia cup.

Det har flicklaget GP de Tavene i Mozambique nu gjort.

Och i tisdags reste Johan Elmander och hans fru Amanda ner för att träffa laget – och hjälpa dem med transporten till Göteborg.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Gothia cup

”Intressant och lärorikt”

– Det har varit intressant och lärorikt att se hur de bor, hur de tränar och vilka förutsättningar de har. Man slås ju direkt av hur bra vi egentligen har det i Sverige, säger han.

Vad är det framför allt du har höjt ögonbrynen åt?

– Fattigdomen. Att en tjej som vi var hemma hos bor i ett skjul och långt ifrån har de bekvämligheterna som man själv är van vid, säger han.

Under de två dagarna på plats i Afrika har Elmander förutom spelat fotboll med laget också varit hemma hos några av spelarna och lagat mat.

"Ett väldigt bra lag”

När de nu ansluter till Göteborg för Gothia cup kommer han att följa laget.

– De spelar redan på måndag och då kommer jag att vara där. Av det lilla jag sett verkar det vara ett väldigt bra lag och jag hoppas att det går bra för dem, säger han.

De är taggade för turneringen?

– Verkligen.. De är taggade och lite nervösa så klart. Ingen av dem har varit med om något liknande tidigare. De har aldrig ens flugit förut. Så det är nog många olika känslor som kommer att utspela sig, säger han.