Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elmanders förlust: 25 miljoner kronor

Amanda och Johan Elmander tillsammans på Fotbollsgalan 2011. I dag driver de Skönhetsfabriken vi Posthotellet i Göteborg. Foto: ROGER TILLBERG
Amanda Elmander i Skönhetsfabriken 2012. Sedan starten har bolaget förluster på motsvarande 400 000 kronor i månaden, lika mycket som Johan Elmander tjänade i Bröndby. Foto: JAN WIRIDEN
Johan Elmander och Zlatan Ibrahimovic jublar tillsammans under VM-kvalmatchen mot Österrike på Friends arena 2013. Foto: JOEL MARKLUND
Sedan i höstas är Johan Elmander åter i Superettanlaget Örgryte. Här en träningsmatch mot Assyriska BK den 2 februari. Foto: MATHIAS BERGELD

Johan Elmander, 35, har tjänat mångmiljonbelopp under sin fotbollskarriär. 

Men nu förlorar han och hustrun Amanda Elmander stora pengar i skönhetsbranschen. 

Parets bolag, Skönhetsfabriken Göteborg AB, har på sex år gjort förluster på drygt 25 miljoner kronor – men de ser ändå positivt på framtiden. 

– Jag tror att vi kommer att få se en ökad efterfrågan i den här branschen, säger Amanda Elmander.

Johan Elmander har haft en framgångsrik fotbollskarriär med 85 landskamper samt flera EM- och VM-slutspel. Karriären har gått från Alingsåsklubben Holmalund och Örgryte IS via Holland, Danmark, Frankrike, England och Turkiet tillbaka till Öis.

2013 började han och hustrun Amanda Elmander, 33, att bygga en 20-miljonersvilla i det exklusiva villaområdet Hovås utanför Göteborg som nu står klar. Trevåningsvillan har biosalong, bar- och pokerrum, gym, fem sovrum och en walk-in closet om 25 kvadratmeter. 

 

LÄS MER: Johan Elmander bygger lyxvilla 

 

Men redan 2012 hade paret Elmander startat sitt skönhetskoncept, Skönhetsfabriken i Göteborg AB med 1 200 kvadratmeter stora lokaler i Petter Stordalens hotell Clarion Post i Göteborg vid centralstationen i Göteborg. Skönhetsfabrikens inriktning är hudvård, träning och relax. Kunderna kan bland annat få botoxbehandlingar till ett pris av 2 500–4 500 kronor och osteopati – en behandlingsform inom alternativmedicin – för att behandla kalla händer och fötter, yrsel samt ledvärk.

Tio behandlingar kostar 6 000 kronor. Till nättidningen Idrottens Affärer sa Johan Elmander så här inför satsningen: 

– Vårt koncept är unikt, oss veterligt. Vi fokuserar på individanpassade behandlingar. Hos oss köper man tid och därefter skapar vi behandlingar på plats tillsammans med kunderna. 

 

Detta är Skönhetsfabriken

Skönhetsfabriken ägs av Johan Elmander, 35, och hustrun Amanda Elmander, 33. 

Vd: Amanda Elmander. 

Verksamhet: Hudvård, träning och relax. 

Omsättning 2015: 23, 9 miljoner kronor (18 månader). 

Resultat: -5,5 miljoner kronor efter finansnetto.

Totala förluster sedan start 2010: 25,3 miljoner kronor (efter finansnetto).

Soliditet: 2,4 procent. 

Antal anställda: 26.

Förlusten motsvarar proffslönen

Men Skönhetsfabriken går inte bra. Johan och Amanda Elmander har sedan start bara gjort förluster. 

Första verksamhetsåret gjorde bolaget en förlust på drygt 200 000 kronor. Under åren 2012–2015 har bolaget gjort förluster på fem–sex miljoner kronor per år – motsvarande 400 000 kronor per månad. Det är samma lön som Johan Elmander hade som proffs i danska Bröndby 2014, enligt en sammanställning av tidningen BT.

Johan Elmander avslutade sin proffskarriär i danska Bröndby efter flera framgångsrika år i bland annat holländska Feyenoord, turkiska Galatasaray och engelska Bolton. Foto: ©ANDERS KJÆRBYE

Totalt uppgår förlusterna sedan start till 25,3 miljoner kronor och stora summor har lagts ner på utrustning och inredning. Så här skriver paret Elmander i bolagets årsredovisning. ”Ägarna är medvetna om att ytterligare kapitaltillskott kan komma att behövas för att driva verksamheten vidare.” 

Man skriver också: ”Processen att finna nya intressanta finansiella lösningar för framtiden intensifieras.” 

Personalkostnad: 14 miljoner

Den största kostnaden är personalkostnader på drygt 14 miljoner kronor, men vd:n och den före detta sjuksköterskan Amanda Elmander har på tre år inte tagit ut någon lön från bolaget. Så här säger Amanda Elmander om miljonförlusterna: 

– Vi räknade med att det här var en stor investering för oss som skulle ta x antal år, men vi ser att underskottet minskar. 

Amanda Elmander vid öppnandet av Skönhetsfabriken 2012. Nu, fem år senare, dras bolaget med stora förluster. Foto: JAN WIRIDEN

Hur ser det ut för 2016? 

– Vi gör en förlust även för 2016, vi har gjort stora investeringar i vår hemsida och har fått ett nytt bokningssystem, säger Amanda Elmander.

Löner är en stor kostnadsdel, vad är det i övrigt som gör att förlusterna blir så stora? 

– Hyran är en stor kostnad. 

Hur mycket betalar ni? 

– Jag ser inte att det är en siffra som jag behöver dela med mig av. Men det är ett bra läge. 

Ni ångrar er inte att ni startade med skönhetsvård? 

– Nej, jag tror att vi kommer att få se en ökad efterfrågan i den här branschen, säger Amanda Elmander som brinner för parets storsatsning och fortfarande tycker att det är roligt och inspirerande att driva skönhetssalongen vidare. 

I bolagets årsredovisning står det att ni kommer att öka insatsen på att hitta nya finansiella lösningar. Letar ni efter nya investerare?
– I första hand önskar jag att få ha kvar Skönhetsfabriken, men jag stänger inga dörrar. 

 

Nyheter från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.  

 

Branschen har fördubblats

Skönhetsbranschen (SCB och Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation): Hudvård, piercing, make-up, färganalyser och nagelvård. Injektioner utförda av legitimerad personal ingår däremot inte. 

Omsättning 2015 Sverige: 1 809 miljoner kronor, en ökning med 108 procent sedan 2008. 

I Västra Götaland har omsättningen från 2010 ökat från 141 miljoner kronor till 254 miljoner – en procentuell ökning med drygt 80 procent. Enligt Annica Joensuu, ordförande för branschorganisationen Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, har även plastikingrepp och injektionsbehandlingar med botox ökat stort.