Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elithockeyspelare dömd för inblandning i äldrebedrägeri

Så skyddar du dig mot bedrägerier.
En äldre kvinna utsattes för ett Nordea-bedrägeri – pengarna sattes in på kontot tillhörande en känd damspelare. Foto: TT NYHETSBYRÅN

En äldre dam blev av med nästan en kvarts miljon kronor i ett klassiskt telefonbedrägeri.

Pengarna, 230 000 kronor, sattes in på kontot tillhörande en känd hockeyspelare från Västsverige.

Elithockeyspelaren, en ung kvinna, försökte därefter tvätta pengarna – bland annat genom att köpa guld för 100 000 kronor.

Hon har nu dömts i tingsrätten.

Det var under sommaren i fjol som telefonen ringde hemma hos en äldre kvinna. Personen i andra änden sa sig representera Nordea och förmådde kvinnan att logga in på banken med sin bankdosa. 

I samband med händelsen fördes nästan en kvarts miljon, 230 000 kronor, över från kvinnans konto i tre olika poster.

Pengarna sattes in på ett bankkonto tillhörande en känd hockeyspelare från Västsverige.

Försökte köpa guld för 100 000

Hockeyspelaren, en kvinna, vidtog samma dag flera åtgärder för att försöka tvätta pengarna, skriver tingsrätten i sin dom. Bland annat gjorde hon fyra bankomatuttag på 20 000 kronor vardera och inhandlade värdebevis på Pressbyrån och Seven Eleven för drygt 11 000 kronor. 

Hon försökte också köpa guld för 100 000 kronor på en pantbank – men nekades.

Hockeyspelaren förnekar brott och menar att hon inte har haft något uppsåt. Hennes förklaring gör gällande att hon trodde att hon skulle hjälpa en bekant som fått sitt konto spärrat att få tillgång till en spelvinst.

När hon skulle möta den bekante så säger hon att hon i stället möttes av ett stort antal unga män – och att det var dessa som uppmanade henne att ta ut pengar, köpa värdebevis och försöka köpa guld.

Rätten: Ingen nödsituation

Hockeyspelaren uppger att hon uppfattade männen som farliga och att hon agerade i en nödsituation.

Tingsrätten anser dock inte att kvinnan befunnit sig i någon nödsituation och menar att hon rimligen måste ha misstänkt att det handlade om ”brottsligt åtkomna medel”.

Tingsrätten dömde därför hockeyspelaren till dagsböter för penningtvättsbrott. Hon döms också att betala skadestånd till brottsoffret med 230 000 kronor jämte ränta.

GT har sökt hockeyspelarens advokat för en kommentar.

Så många brott anmäldes i Västsverige 2018

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.