Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elgestål en dark horse i VM-snacket

MÅÅÅÅL! Utlåningen av Frölunda-junioren Kevin Elgestål till Vita Hästen har blivit en succé. Mål redan efter drygt tre minuter i debuten - och här straffhjälte mot Pantern i måndags. Nu väcks hoppet om en plats i JVM-truppen Foto: Kent Olsson / Pic-Agency.Com
DÅ: SM-final med Frölundas J20-lag. Foto: Josefine Loftenius

GÖTEBORG. Frölundajunioren Kevin Elgestål ansågs ha dålig fysisk staus i somras.

Nu gör han succé i allsvenska Vita Hästen.

Och kanske har en dörr öppnats för 19-åringen om att bli en joker i den kommande JVM-turneringen.

– Jag har utvecklats mycket, säger han.

Frölundaiter som är aktuella för JVM

Jacob Larsson, 18, back, Frölunda, 90%

Med tanke på hans prestationer under höstsäsongen är han ett givet kort i truppen.

Har trots den stenhårda konkurrensen om backplatserna i Frölunda snittat närmare 16 minuters istid per match - vilket talar för sig själv. Spelar trots sin ålder med ett stort lugn.

Christoffer Ehn, 19, center, Frölunda, 80%

19-åringen inledde säsongen med att vara utlånad till Bik Karlskoga i allsvenskan för att få ta mer offensivt ansvar. Kom dock tillbaka till Frölunda i oktober - och har tack vare centerbristen fyllt en stor funktion i en kedja med Robin Figren och Artturi Lehkonen. Var kanske det största utropstecknet i fjolårets trupp - skulle inte vara det igen. Given.

William Lagesson, 19, back, UMass (NCAA), 80%

Precis som med Ehn var det många som lyfte på ögonbrynen när den storväxte backen presenterades av Rikard Grönborg i fjol. Men han imponerade på många med sina defensiva kvalitéer. Egenskaper som blir nog så viktiga i år då det redan finns gott om offensiva backar. Blir en nyckelspelare.

Anton Karlsson, 19, forward, Frölunda, 75%

Med tanke på att han varit med vid de två tidigare mästerskapen borde det vara givet att han ska med igen. Men han har inte riktigt lyckats leva upp till sin potential och utvecklingen har inte gått i samma takt som många förutspådde. Men rutinen borde tala i det här läget - åker med.

Kevin Elgestål, 19, forward, Vita Hästen, 20%

En irrationell spelartyp som fått sin chans i Vita Hästen den gångna veckan och imponerat stort. Att det ska räcka till en plats känns dock osannolikt - men man vet aldrig.

John Nyberg, 19, back, Oskarshamn, 15%

Uttryckte sig i ett tidigt skede att det stora målet för hösten var att få mycket istid i Oskarshamn och spela till sig en plats i JVM. Att den Dallasdraftade backen får en plats får nog ändå anses som en högoddsare. Konkurrensen om backplatserna är mördande och med tanke på i synnerhet Jacob Larsson och Gabriel Carlssons framfart i SHL känns det som att loppet är förlorat.

John Dahlström, 18, forward, Frölunda J20, 15%

Fått sina chanser i Frölundas a-lag när skador dykt upp och gjort det bra. Har totalt spelat tre matcher med Juniorkronorna den här säsongen. Bör inte vara aktuell i år - men nästa kanske.

Förra torsdagen blev Kevin Elgestål uppringd av Vita Hästen och fick frågan om han var intresserad att komma och provspela med den allsvenska klubben.

En vecka har gått och tre matcher är spelade.

Resultatet? Succé.

- Det har gått över förväntan. Jag har gjort poäng och fått stort förtroende, säger han.

I premiären mot Bik Karlskoga förra fredagen behövde han inte mer än drygt tre minuter innan första målet var gjort.

I måndagens match mot Pantern svarade han för en assistpoäng innan han avrundade kvällen med att bli straffhjälte i matchen som Norrköpingslaget vann med 3-2.

- Hästen tror mycket på mig. Jag har fått spela i powerplay och så. Det har gjort att jag kunnat leverera, säger han.

Trotsade Frölundas vilja

Inför säsongen uppstod vissa dispyter när Kevin Elgestål bestämde sig för att åka över på Washington Capitals NHL-camp - trots att Frölunda avrådde honom.

Klubben ansåg framförallt att hans fysiska status inte var tillräcklig - och att han skulle utvecklas mer av att vara hemma och fysträna med göteborgarna.

Har tagit många steg

- Jag förstår att han ville åka över så klart. Jag hade inte så mycket med det där att göra. Jag tycker att han har tagit många steg den här säsongen och det har gett resultat, säger Frölundas J20-tränare Johan Benker.

Har han en bra fysik nu?

- Precis som alla andra har han saker som han behöver förbättra. Vi utgår från en fysprofil och utifrån våra tester har vi sett att det gett resultat.

Kan succén i Vita Hästen räcka till en plats i JVM nu i vinter?

- Jättesvårt att säga. Han har inte varit med något i landslaget i år. Men absolut, fortsätter han som han har gjort så lär det finnas en chans. Jag hoppas de har koll på honom

19-åringen vill själv inte spekulera kring sina landslagschanserna.

- Jag tänker inte på det överhuvudtaget. Jag lever i nuet och försöker göra så bra resultat som möjligt i Hästen. Det skulle vara en bonus om jag fick åka med, säger han.

Ska spela J20 nästa helg

Junioren åker nästa helg hem till Göteborg och spelar tre matcher med Frölundas J20. Efter det räknar han med att återvända till Norrköping och fortsätta i Vita Hästen säsongen ut.

- Det är så planen ser ut och det är vad jag vill. Jag utvecklas mest av att spela seniorhockey, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!