FÖLL TUNGT. Blåvitt åkte ut i Europaspelet mot portugisiska Rio Ave. Nu ställs Elfsborg mot samma lag - och hoppas ha hjälp av IFK:s tips.. Foto: ANDERS YLANDER Foto: Anders Ylander
FÖLL TUNGT. Blåvitt åkte ut i Europaspelet mot portugisiska Rio Ave. Nu ställs Elfsborg mot samma lag - och hoppas ha hjälp av IFK:s tips.. Foto: ANDERS YLANDER Foto: Anders Ylander

Elfsborg tar hjälp av Blåvitt mot Rio Ave

Publicerad

Elfsborg ska göra det som IFK Göteborg misslyckades med:

Slå ut Rio Ave i Europa League-kvalet.

Därför har boråsarna tagit blåvit hjälp.

– Elfsborg spelar inte som Blåvitt, men däremot kan man se hur Rio Ave agerar mot svenskt motstånd, säger tränaren Janne Mian till GT inför matchen på Borås arena i kväll.

Ett portugisiskt hinder står mellan Elfsborg och gruppspelet i Europa League.

Rio Ave blev för svåra för IFK Göteborg i förra omgången.

Nu är det Elfsborgs tur att pröva lyckan.

GT skrev redan efter att lottningen ägt rum att Elfsborg planerade att dra nytta av Blåvitts matcher mot Rio Ave i den förra kvalomgången.

Har bra kontakt

– Det är klart som fasen att vi ska ta chansen att prata med Blåvitt nu när de precis har mött Rio Ave. Färskare än så blir det ju inte.

– Vi har bra kontakt med Blåvitt och jag hoppas att de kan hjälpa oss med lite info. Det tror jag inte ska vara några större problem, sa managern Klas Ingesson då.

Sedan dess har Boråsklubbens assisterande tränare och scoutingansvarige Peter Wettergren ringt upp IFK Göteborgs scout Alf Westerberg för att få ta del av information.

– Jag kollade lite vilken känsla han hade när de mötte laget. Jag slapp göra researcharbetet och hade en bild av hur de såg ut när jag åkte ner till Portugal, säger Wettergren, som sedan såg det portugisiska laget vinna sin seriepremiär med 2-0, till TT.

"Hade ställt upp"

Han ser inget kontroversiellt med att kommunicera allsvenska rivaler emellan.

– Jag hade ställt upp på samma sätt själv och har gjort det tidigare år när folk ringt upp. I det här läget är det viktigt att vi inte ser varandra som konkurrenter utan att de svenska lagen hjälps åt för att vi ska lyckas komma ut i Europa. Där är det ändå vi mot övriga Europa och då måste lagen från Sverige hålla ihop, säger han.

Även Elfsborgs chefstränare Janne Mian har läst in sig på motståndet.

– De har en rak fyrbackslinje som är oerhört synkad. De står ganska högt och sen jobbar de väldigt tydligt med det som vi vill göra, där ett tillbakapass kan innebär att man flyttar fram sina positioner synkat, säger Mian.

Viktigt hålla tätt

Hur viktigt blir det att hålla tätt bakåt i hemmamatchen?

– Det är alltid viktigt i cuperna, framför allt på hemma-plan. Det betyder mycket. Jag tror att det är viktigare att vi får ett bra resultat hemma än borta, för i Portugal kommer det vara en annan miljö och där kanske de spelar på ett annorlunda sätt.

Elfsborg har alla spelare tillgängliga utom skadade Jon Jönsson och Lasse Nilsson.

Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag