Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elfsborg sparkar Jörgen Lennartsson

Foto: Carl Sandin

STOCKHOLM/BORÅS.

Elfsborg har en tung säsong bakom sig i Allsvenskan.

Nu sparkar klubbstyrelsen tränaren Jörgen Lennartsson – och ersätter  med Klas Ingesson.

– Jag kan tänka mig att Jörgen behöver smälta det här och fundera kring sin framtid nu, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson till SportExpressen.se.

Tycker du att det är rätt av Elfsborg att sparka Jörgen Lennartsson?

Elfsborg uttalade mål inför säsongen, att nå Champions League, gick om intet.

Klart står också att klubben inte kommer att kunna försvara sitt SM-guld, med en sjätteplats i tabellen som nuvarande facit.

Och då väljer klubbstyrelsen att agera. På sin hemsida har Elfsborg bekräftat att tränaren Jörgen Lennartsson får sparken och ersätts av landslagslegendaren Klas Ingesson.

– Det har varit ett svårt beslut, ett beslut man helst skulle vilja slippa. Vi fattade beslutet i dag på morgonen. Det är en blandning av långsiktighet och hopp om en kortsiktig effekt, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson till SportExpressen.se.

Klockan 13.30 blev spelarna infomerade om beslutet.

"Ett pro-aktivt byte"

– Vårt mål är att vara ett topplag i allsvenskan. Vi vill fortsätta bråka med storstadsklubbarna om medaljer. När vi utvärderade den frågan till nästa säsong, så kom vi fram till att vi ska byta chefstränare, säger Johansson

– Det kan upplevas som att vi tog det här beslutet väldigt snabbt. Men det är någonting vi i ledningen har funderat på längre än så, säger han.

"Vill ha positiv effekt"

Med tio matcher kvar på säsongen, däribland spel i Europa League, kommer Klas Ingesson att leda laget tillsammans med Peter Wettergren, som fortsätter som assisterande tränare.

– Vi är väldigt glada över att Klas tog den här utmaningen. Vi har bara pratat i ett fåtal dagar. Vi hade en sittning med Stefan (Andreasson, klubbchef) och Klas i går kväll. Han lämande klartecken att han ställer upp för klubben. Därmed var det beslutet enkelt, säger Johansson.

Har det funnits ett missnöje kring hans ledarskap?

– Nej, inte missnöje på det sättet. Jörgen har fört oss till SM-guld på knappa två år. Det är fantastiskt bra. Han har gjort ett bra jobb. Sedan finns det alltid åsikter och kritik. Det tillhör rollen och branschen på något sätt. Det är inte så att det har varit ohållbart på något sätt.

Har det funnits inom spelartruppen?

 – Vi har en kontinuerlig dialog med spelarna och spelarrådet. Men de har inte varit med och fattat beslutet. Det är någonting vi fattar i styrelsen.

De har inte motsatt sig det?

 – Spelarna fick reda på det idag (måndag). Vi har informerat dem. Vi tror och hoppas att det här är rätt beslut inför nästa år, men också att det ska bli en positiv höst.

Hur känner Jörgen inför det här beslutet?

– Jag upplever det som att han är besviken över det här. Jag har den största respekt för hans jobb.

– Jag kan tänka mig att han behöver smälta det här och fundera kring sin framtid. Han kommer ha en väldigt bra karriär som tränare, med de meriter och den skicklighet han har, säger Johansson.

Jörgen Lennartsson kom till Elfsborg 2011. Han förde dem till ligaguld året därpå.

Klockan 17.00 ska Elfsborg ha en pressträff på sitt kansli.