Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekenman-Fernis uttagen till OS-truppen

Emma Ekenman-Fernis.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För drygt ett år sedan skrev Emma Ekenman-Fernis, 19, på ett treårskontrakt med Sävehof. Efter första säsongen står hon nu som svensk mästare med klubben - och är uttagen till OS-truppen.

– Jag är glad hela tiden, säger Emma om de senaste dagarnas positiva händelser.

Den nyblivna SM-guldmedaljören är rosslig på rösten när gt.se når henne. Firandet efter söndagens SM-final har satt sina spår.

– Vi har haft jättekul, så jag är lite hes, säger Emma Ekenman-Fernis, som fortfarande befinner sig i ett lyckorus efter lagets åttonde raka SM-guld.

– Jag är glad hela tiden, det spelar ingen roll vad som händer på dagarna. Man är bara lycklig.

Och under onsdagen fick hon anledning att stanna i glädjebubblan ytterligare ett tag. Den unga talangen blev nämligen uttagen till handbollslandslagets preliminära OS-trupp.

– Jag är chockad! Jag trodde verkligen inte det, men det är så klart väldigt kul, säger Emma.

"Det sjukaste som hänt"

Den stockholmsfödde 19-åringen är en av två A-lagsdebutanter i den första truppen som förbundskapten Henrik Signell tagit ut. Jämngamla Hanna Blomstrand från Lugi är den andra. Först åker landslaget till Portugal för ett förberedande träningsläger, därefter ska truppen gå från 21 spelare till 14. Och Emma Ekenman-Fernis är medveten om att konkurrensen är stor när truppen slutligen ska bantas.

– Det hade självklart varit en dröm att få följa med, men jag har inte tänkt så långt än. Det är otroligt bra spelare som är med. Jag ska göra mitt bästa så får vi se hur långt det bär.

Emma älskar att göra mål. Och på frågan om vad hon kommer kunna bidra med till landslaget är det just målen hon lyfter fram.

– Jag gillar att göra mål, och att vida glädje när jag eller någon annan gör mål. Det är nog främst det jag kommer kunna bidra med.

Hur hade det varit att kröna din guldsäsong med en resa till Rio?

– Det hade varit det sjukaste som hänt i mitt liv, skrattar Emma.

Är du nervös?

– Ja, det är klart man blir lite nervös. Jag vill ju göra det bra, nu när jag blivit uttagen. Men man blir ju uttagen av en anledning så jag ska gå dit och göra det jag är bra på. Det är så man får tänka.