Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ek: "Tur att vi inte ska se den tillsammans"

Lisa Ek Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

För ett år sedan flyttade Lisa Ek till Florens för att bli proffs. Nu är hon bofast i Italien och planerar att starta ett fotbollslag för flyktingbarn.

Dessutom har hon hittat kärleken.

Men kvällens EM-match ska hon inte se tillsammans med pojkvännen.

– Det är nog tur att vi inte ska se den tillsammans, för annars hade det kanske inte varit min pojkvän längre, säger Lisa Ek.

Lisa Ek

Ålder: 33 år

Position: Mittfältare

Tidigare klubbar: Vasalund (1996-1998), AIK (1999-2002), Hammarby (2003-2004), Göteborg FC (2005-2012), FC Rosengård (2012-2014), Göteborg FC (2014-2015), Fiorentina (2015-2016)

Landskamper: 10 U21 och 4 F19

Avslutade karriären tidigare i somras.

Sommaren 2015 bröt Lisa Ek sitt kontrakt med Göteborg FC. Den då 32-åriga mittfältaren ville uppleva ett äventyr innan karriären var över – och landade till slut i Florens, där det mytiska Serie A-laget Fiorentina blev hennes nya klubbadress.

Efter ett knappt år i den lila tröjan bestämde sig Ek för att lägga skorna på hyllan. Men fortfarande är Florens hennes hemstad.

– Jag har hittat en italiensk pojkvän. Under det kommande året ska jag bo ungefär halva tiden här och halva tiden i Sverige, säger hon.

"Avslappnad inställning till det mesta"

Under året i Florens har Lisa Ek upptäckt flera stora skillnader mellan länderna. Framför allt en.

– Mentaliteten. Att man aldrig kommer i tid, att man har en helt annan avslappnad inställning till det mesta, säger hon.

Känns det jobbigt?

– Jag har alltid varit väldigt strukturerad och organiserad, hållit mig till reglerna och allt sådant. Här är det precis tvärtom. Det är exakt det jag behöver träna på.

Har du fått några pikar inför matchen?

– Italienarna är väldigt kaxiga, kanske med rätta. Men det enda man vet med fotboll är att det kommer aldrig bli som man tror. Det håller mitt hopp uppe, säger Lisa Ek.

Lisa Ek ser matchen i Rom

EM-matchen mellan Sverige och Italien ska Ek dock inte se i Florens – utan i Rom.

– Jag ska se matchen på svenska ambassaden, tillsammans med en spelare från Sandarnas C-lag. Det är ett event där med politiker och gamla fotbollsspelare, säger Ek.

När den aktiva karriären nu är avslutad kan Lisa Ek ägna sin energi åt andra saker. Till exempel är hon engagerad i just Sandarnas C-lag, ett lag för ensamkommande flyktingbarn. Hennes mål är att starta upp ett liknande lag i Florens.

– Ja, jag ska försöka starta upp ett Sandarna lag C här nere, de behöver verkligen det. Här finns ingenting sådant. Det är ganska mycket som måste kollas först, första steget är att undersöka hur vi kan göra detta så effektivt som möjligt, säger Ek.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!