Carl Nyström och hans lagkamrater tog ledningen mot Varberg, men kollapsade sedan totalt. Foto: KRISTER ANDERSSON
Carl Nyström och hans lagkamrater tog ledningen mot Varberg, men kollapsade sedan totalt. Foto: KRISTER ANDERSSON

Efter spelskandalen – förbundet vaksamt

Publicerad

Matchen mellan AIK och IFK Göteborg sköts upp på grund av ett försök till matchfixning. 

Nu berättar Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette att han reagerat på ännu ett resultat – Gais 7-1-förlust mot Varberg. 

– Ett sådant resultat är ovanligt på den här nivån. Vi noterar det, säger han.

I torsdags tvingades IFK Göteborg och AIK att skjuta upp sin match i allsvenskan – på grund av ett försök till att få matchen riggad.

En spelare i AIK ska ha erbjudits en miljonsumma för att påverka utgången i matchen.

Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette berättar nu att han reagerat på resultatet i en annan match – nämligen Gais 7-1-förlust på bortaplan mot Varberg från i onsdags. 

– Vi noterar att det är ett ovanligt resultat och vi vidtar de åtgärder vi behöver för att kunna kika närmare på vissa saker. Men exakt vad vi gör eller inte gör det vill jag inte gå in på, säger Hübinette.

Behandlar ni den på något annat sätt än en vanlig match?

– Det där är svårt att svara på. Det är inte så att vi tittar på alla matcher i svensk fotboll, det måste ju finnas någonting som gör att man drar ögonen dit. Men sedan exakt hur mycket som behövs och vad vi gör, det vill jag inte beskriva i detalj.

Fler tips från allmänheten

Ännu så länge finns ingen formell anklagan mot någon spelare, ledare eller klubb. Anders Hübinette tycker heller inte att förbundets arbetssätt har förändrats i och med torsdagens uppskjutna match – men däremot har antalet tips ökat.

– Vi har jobbat med den här frågan väldigt länge, och har varit på tårna hela tiden vill jag påstå. Däremot kan jag konstatera att antalet tips från allmänheten och andra har ökat en del sedan i går. Det är väl fler där ute som har fått upp ögonen för det här, säger Hübinette.

Ordföranden vill ha hårdare straff

Gais ordförande Tomas Andersson säger att han inte misstänker någon – och att han gärna ser hårdare straff mot matchfixning.

– Väldigt otäckt och väldigt obehagligt, det urholkar allt som idrotten står för. För mig får man gärna skärpa både lag och straff. Det här är förskräckligt, säger han till GP.

Gais spelar sin nästa match på hemmaplan mot Gefle, nu på tisdag.

Relaterade ämnen
Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag