Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter Lotta Schelins råd – klar för Frankrike

Lotta Schelin och Maria Karlsson var lagkamrater 2007.

Foto: Lennart Rehnman
Foto: Ronny Johannesson

Maria Karlsson i St Etienne.

GÖTEBORG. Maria Karlsson har gjort sina första träningar med nya franska klubben St Etienne.

Den 30-åriga Rastlösa Sätilatjejen är elitfotbollsspelare, vinimportör och agent i ett.

– Livet är alldeles för kort för att hålla på med en och samma sak och bo på ett och samma ställe hela tiden, säger hon i en stor intervju med GT.

Maria Karlsson

Fullständigt namn: Maria Josefina Karlsson

Född: 8 februari 1985 i Göteborg

Familj: Italienska särbon Matteo De Cecco ("Han kommer hit om tio dagar. Sen får vi ses när vi hinner. Det kommer funka bra"), mamma Britta, pappa Mats, systrarna Anna och Sofia (före detta lagkapten i Jitex)

Längd: 174 centimeter

Vikt: 66 kilo

Position: Mittback

Yrke: Elitfotbollsspelare/agent/vinimportör

Klubbar: Sätila SK (-2001), Göteborg FC (2002-2008), Linköpings FC (2009-2010), Doncaster Rovers Belles (2011), Jitex (2011), Bardolino Verona (2012-2014), Brescia (2014-2015), St Etienne (2015-)

Landskamper: 25 U21/U23, 24 U19, 8 U17

Meriter: SM-guld och cupguld med Linköpings FC 2009. Vann italienska cupen och supercupen med Brescia förra säsongen.

Sen hon var lagkapten i Göteborg FC, som hon lämnade 2008, har hon vunnit SM-guld med Linköping och representerat fyra utländska klubbar i tre olika ligor.

– Jag vill uppleva så mycket som möjligt. Världen är för stor för att jag ska stanna på samma ställe under en lång tid. Det finns så mycket att se och många bra lag och ligor att spela i. Jag är i en sån period av livet att ju mer jag får uppleva desto mer upptäcker jag att man kan få uppleva.

Mittbacken trivdes bra under sin tre och ett halvt år långa sejour Italien. I Verona träffade hon sin pojkvän, som är volleybolltränare, och med Brescia vann hon två titlar.

Pratade med Schelin

– Men jag var nyfiken på att testa något nytt. Vid årsskiftet började jag fundera på vad jag vill göra framöver. När St Etienne hörde av sig i mitten av juli kändes det helt rätt. Det är en uppåtgående liga och ett nytt roligt språk. Jag är 30 och vill spela i något mer land innan jag lägger av. Det var dags att se andra delar av fotbollsvärlden.

Maria hörde sig för med kompisen och Lyonstjärnan Lotta Schelin innan hon skrev på för ett plus ett år.

– Lotta lade in goda ord. Hon känner till St Etienne väl. Det känns väldigt skönt ha henne på plats. Lyon är bara 45 minuter härifrån. Vi kommer definitivt ses mer än vi gjort de senaste åtta åren.

Mycket nytt

När GT når henne har hon bara hunnit göra två träningar med laget och i nästan bara sett sin lägenhet.

De närmaste dagarna blir det oerhört mycket nytt, som hon uttrycker det. Precis som hon vill ha det.

– Det finns jättemycket att utforska. Jag har inte ens varit på träningsanläggningen. På vägen från träningslägret åkte vi på en kurvig Tour de France-väg. Jag känner mig lyckligt lottad som får komma hit.

Hon bor för närvarande med amerikanska målvakten Arianna Criscione, lagets enda utländska spelare utöver Karlsson själv. Nästa vecka får hon sin egen lägenhet, belägen mellan centrum och träningsanläggningen.

"Väldigt bra intryck"

St Etienne har dietist, fystränare, läkare och gym vilket ger bra förutsättningar.

– Det är professionellt på många sätt. Jag har fått ett väldigt bra första intryck. Tränarna verkar ha en bra fördelning.

Laget siktar på att komma i mitten av tabellen.

– Lyon och PSG är i en klass för sig vad gäller spelare och budget. Annars har jag ingen större koll på franska ligan. Det blir spännande inför matcher, att man inte vet så mycket. Jag hoppas verkligen att jag kan hjälpa laget.

Hittills har hon tagit fram skolfranskan - och blandat med lite italienska fraser - för att göra sig förstådd.

– Jag ska ta franskalektioner. Det är jätteviktigt, inte minst för att integrera mig själv. Efter ett år här ska basfranskan sitta i alla fall.

Importerar vin

Sedan 2009 har hon alltid haft sidoprojekt. Just nu är det vinimport som gäller.

– Det är jag och en annan i Sverige som gör det tillsammans med mina kontakter i Italien. Har man bott i Verona, nära Valpolicella, är det närmast oundvikligt att inte komma i kontakt med den världen.

Maria vet redan nu vad hon ska göra efter karriären. Den dagen hon slutar får hon titeln "Director of womens football" på agenturen Connect Management Group.

– Redan nu jobbar jag en del för dem, lite passivt vid sidan om. Det känns jättespännande. Men det är fortfarande väldigt roligt att spela fotboll. Motivationen får avgöra hur länge jag spelar.

Det finns ju många fler ligor och länder att utforska?

– Om fotbollsspelare gått i pension vid 65 som människor på vanliga jobb hade jag hunnit med alla ligor.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!