Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåvitts förklaring: Därför tvingas Lennartsson bort

Jörgen Lennartsson lämnar IFK Göteborg efter två och ett halvt år i klubben.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

IFK Göteborg sparkar Jörgen Lennartsson som huvudtränare.

Enligt uppgifter till GT fattades beslutet på ett extrainsatt styrelsemöte på måndagskvällen. Ersättaren blir en intern lösning, där Alf Westerberg tar över säsongen ut.

IFK Göteborg bekräftar GT:s avslöjande på sin hemsida.

– Det är resultat som i slutändan fått styrelsen att ta det här beslutet, säger sportchefen Mats Gren.

Med 18 poäng på 14 matcher har IFK Göteborg stått för en svag första halva på säsongen. Förutom den sportsliga missräkningen, så har våren och sommaren också kantats av stormar utanför planen. GT har rapporterat om ett spelaruppror mot sportchefen Mats Gren – och om att många spelare sitter på utgående kontrakt.

IFK Göteborg föll ihop rejält senast mot Örebro i söndags och låg under med 4–0 efter drygt en halvtimme minuter. Här deppar Mattias Bjräsmyr och Mads Albaek efter det fjärde insläppta målet.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

I söndags förlorade Blåvitt dessutom mot Örebro med 4–2, efter att ha hamnat i ett 4–0-underläge redan efter en dryg halvtimme.

Under måndagskvällen träffade IFK Göteborgs styrelse för ett extrainsatt möte – där de kom fram till att sparka Jörgen Lennartsson.

Strax efter lunch på tisdagen packade Jörgen Lennartsson ihop sina saker och lämnade Kamratgården. Då ville han inte lämna någon kommentar.

Jörgen Lennartsson i går: Inte hört någonting

52-åringen kom till Blåvitt inför säsongen 2015, då han ledde laget till en andraplats i allsvenskan. Men efter den svaga säsongsinledningen får han nu alltså lämna sitt uppdrag. På måndagskvällen hade Jörgen Lennartsson varken hört talas om något styrelsemöte, eller hört någonting från styrelsen överhuvudtaget, det hälsade han till GT via sms.

Magnus Edlund och Jörgen Lennartsson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Också assisterande tränaren Magnus Edlund får sparken. Någon ny tränare kommer inte att rekryteras direkt. Blåvitts ledning har, enligt GT:s uppgifter, bestämt sig för en intern lösning säsongen ut. Det namn som främst diskuterats är assisterande tränaren Alf Westerberg. Westerberg har tidigare varit huvudtränare för Trelleborgs FF i allsvenskan.

"Inte kommentera nu"

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson kommenterar det inträffade så här:

– Föreningen har kommit fram till denna lösning för att få in ny energi i truppen inför den andra halvan av allsvenskan. Både Jörgen och Magnus är två oerhört kompetenta ledare, men vi känner att vi inte fått ut det vi önskar av vår a-trupp och har därför valt denna väg, säger han till Blåvitts hemsida.

När GT når Frank Andersson är han ytterst fåordig.

Var du med när Jörgen fick beskedet?

– Ja, säger han.

Hur reagerade han?

– Det vill jag inte kommentera. Du får ta det med Jörgen. 

Vad säger du om att Alf Westerberg tar över?

– Nu, i det här läget, handlar det om resten av säsongen. Jag vill i övrigt inte kommentera mer än det som står i pressmeddelandet.

Efter förlustmatchen mot Örebro i söndags vill IFK Göteborgs sportchef Mats Gren inte kommentera situationen kring Lennartsson. Men på tisdagen uttalade han sig för GT:

Mats Gren och Alf Westerberg.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Sådana här dagar är aldrig roliga. Jag har jobbat tätt ihop med Jörgen i flera år nu och det är inte roligt för någon av oss att skiljas åt på det här sättet, säger han och fortsätter:

– Det är resultat som i slutändan fått styrelsen att ta det här beslutet.

Hur länge har ni funderat på den här lösningen?

– Vi har länge suttit i fotbollsrådet och sagt att nu kör vi på. Det har snarare varit diskussioner om att förlänga. Men i och med att resultaten inte har gått vägen har vi till slut fått ta det här beslutet, säger Gren.


LÄS MER: "Guldtränaren kan ta över i IFK Göteborg"