Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter beskedet om idrotten: ”Är orolig”

Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven. Sedan regeringen i fredags skärpte råden i samband med pandemin har många idrottsföreningar mer eller mindre stängt ner hela sin verksamhet.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

Unga mår allt sämre under pandemin, enligt en färsk rapport. 

Samtidigt stängs all inomhusidrott ner för tiotusentals barn och ungdomar. 

– Jag är orolig för att det kan bli svårt att få tillbaka dem i träning, säger Robert Aneröd, 47, handbollstränare för Kroppskulturs 14-årstjejer. 

– Man får ont i hjärtat, säger Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson.

Många idrottsföreningar har mer eller mindre stängt ner sin verksamhet.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

1 700 gymnasieelever i hela landet har deltagit i en studie som visar effekter på ungdomarnas vardag och relationer. 

Ungefär 50 procent rapporterade att de lagt mindre tid tid på att umgås med vänner och en tredjedel uppgav att de i lägre grad gjorde roliga saker med familjen och en tredjedel påtalade en ökning av konflikter med föräldrar. 

– Det viktigaste är att vi behöver vara medvetna om, att även om ungdomar inte är den gruppen som hälsomässigt drabbats hårdast av covid-19, har de drabbats av situationen på ett mer psykologiskt plan. I en tidsperiod då de ska umgås med vänner och planera sin framtid är de i stället tvungna att vara hemma, tvungna att undvika kontakt med andra jämnåriga, med en ovisshet om framtiden, säger Sabina Kapetanovic från Högskolan Väst, som varit projektledare för studien, till Forskning.se.

Och nu har det blivit färre fritidsaktiviteter för barn och ungdomar. Sedan regeringen i fredags skärpte råden i samband med pandemin har många idrottsföreningar mer eller mindre stängt ner hela sin verksamhet. 

Statsminister Stefan Löfven. Sedan regeringen i fredags skärpte råden i samband med pandemin har många idrottsföreningar stängt ner sin verksamhet.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

”Tycker synd om dem”

I Sävehof, världens största handbollsklubb sett till antalet aktiva, drabbas 1 450 ungdomar och 240 ledare. 

– Det är helstängt. Inga träningar, inga matcher, ingenting. Det är bara våra professionella damer och herrar som kör på. Nu är det som det är och smittan måste stoppas, men jag tycker synd om killarna och tjejerna som skulle ha fått spela SM. Framför allt är det våra 02:or som drabbas, de har fått lida mest och man får ont i hjärtat. Men vi måste stå ut och ta revansch när allt blir som vanligt igen, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson. 

Stefan Albrechtson, Sävehof.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han är också bekymrad över vad som händer med elitidrotten framöver och inte minst sommarens Partille Cup, världens största handbollsturnering för ungdomar. 

– Vart tar det vägen? Vi har många utmaningar framöver och vi kan för andra året i rad heller inte resa utomlands med våra ungdomar. Men vi måste som sagt hålla ut, fortsätter Albrechtson. 

”Orolig för att tappa några”

Robert Aneröd är tränare för Kroppskulturs 14-åriga tjejer i Uddevalla. Han tycker att det även i vanliga fall kan vara knepigt att få spelarna träningsmotiverade.

– Det är ju rätt gott att sitta hemma i soffan och hålla på med telefonen. Nu är man främst orolig för att man ska tappa några. När så mycket är nedstängt kan det vara svårt att få tillbaka dem. Kondition är ju en färskvara och att träna löpning i det här vädret... klart att det är svårt att få ut dem. Samtidigt som man är orolig förstår man situationen. Vi är inte mer drabbade än någon annan, säger han. 

Robert Aneröd, Kroppskultur.
Foto: PRIVAT

Aneröds lag har inte spelat match på snart två månader och det dröjer minst till 1 februari innan det är dags igen. 

Hur tycker du att tjejerna har påverkats? 

– Det återstår väl att se. Förhoppningsvis har de ju saknat det och känner ”jäklar vad roligt att vara i gång igen”. Jag hoppas inte att de känner ”fan, det här var ju jobbigt”. Det går som sagt väldigt fort att tappa det, men vi försöker pusha dem så gott det går. Vi skickar ut lite roliga övningar som de kan köra i små grupper utomhus, säger Robert Aneröd. 

Upplever en trötthet

Johan Fallby är idrottspsykologisk rådgivare. Han jobbar med elitidrottare men håller även digitala föreläsningar på gräsrotsnivå. 

Fallby berättar att han upplever en trötthet inom idrottsrörelsen. 

– Man tävlar inte längre, man mister det momentet som är så stort för barn och ungdomar och föräldrar är oroliga över att barnen ska tappa sugen. Gemenskapen och att känna att man tillhör något är viktigt för barnen och något som påverkar motivationen. Man får inte uppleva de där roliga sakerna tillsammans med någon, säger Johan Fallby och fortsätter: 

– Ett annat bekymmer är bristen på feedback. Hur utvecklas jag? Man får inget kvitto på det och det är också ett osäkerhetsmoment. Jag är faktiskt lite orolig för idrotten. 

Johan Fallby, idrottspsykologisk rådgivare.
Foto: ANNCI GUSTAVSSON

”Gäller att hålla ut”

Johan Fallby tycker att det är viktigt att föräldrarna tar ett ännu större ansvar nu och försöker aktivera barnen utomhus. Ta med en boll ut och spela, gå långa promenader, ta initiativ och planera in lite träning före middagen. 

– Och tränare och ledare behöver bibehålla kontakten med ungdomarna. Kör något taktikmöte och några roliga utmaningar som man kan filma och skicka i någon chattgrupp. ”Titta, nu har jag gjort den här övningen.” Då känner man att man tillhör något. 

Han uppmanar också barnen att träffa sina vänner så länge rekommendationerna följs. 

– Om man är sugen, strunta inte i att ringa en kompis. Ta med er hockeyklubborna och skjut lite skott även om det inte finns någon julcup att åka till. Det gäller att hålla ut ett tag till och vara förnuftig, men tänk vilken glädje det blir sen när man kan ses och idrotta tillsammans igen, säger Johan Fallby. 

Det här gäller i Göteborgs kommun

■ All verksamhet för alla åldrar är inställd i alla inomhusanläggningar som drivs eller hyrs ut av idrotts- och föreningsförvaltningen och Got Event. Det gäller minst till och med 24 januari. Elitverksamhet är undantagen. 


■ Från och med 28 december är det återigen okej att bedriva organiserad föreningsverksamhet på kommunens utomhusanläggningar. Det gäller dock inte privatbokningar. 


■ För att uppmana till spontanidrott kommer kommunen att tända belysningen på tolv bollplaner i stan. Är planerna inte bokade är det fritt fram att köra i små grupper. Belysningen släcks någon gång mellan 21.30 och 22.30. 

Planerna det gäller: Backavallen, Blidvädersplan, Färjenäsplan, Flatåsplan, Gamlestadsvallen, Gunnaredsplan, Gröna vallen, Härlanda Park matchplan, Karl Johans torg, Majvallen, Sälöfjordsvallen och Överåsvallen.

Detta har hänt

■ Fredagen den 18 december presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) att all statlig och kommunal verksamhet som inte anses vara nödvändig skulle stängas omedelbart.


■ Det innebär att exempelvis idrottshallar och simhallar fick slå igen.

Tidigare har barn födda 2005 eller senare undantagits från rekommendationer som rör idrott, men inte längre.


■ Träning på utomhusanläggningar kan dock fortsätta trots skärpta rekommendationer, enligt FHM.


■ Det går även bra att fortsätta att träna i löpspår, skidspår, på utegym eller andra allmänna platser, uppmanar Riksidrottsförbundet.


Källor: FHM, Riksidrottsförbundet


TT

TV: ”Svårt att nå längre med andra åtgärder”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken