Fredrik Pettersson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFredrik Pettersson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fredrik Pettersson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: (C) JOHAN VALKONEN / (C) JOHAN VALKONEN/STELLA PICTUR STELLA PICTURESFoto: (C) JOHAN VALKONEN / (C) JOHAN VALKONEN/STELLA PICTUR STELLA PICTURES
 Foto: (C) JOHAN VALKONEN / (C) JOHAN VALKONEN/STELLA PICTUR STELLA PICTURES

”Drömmen är att vinna guld med Frölunda”

Publicerad

Frölundas supportrar har länge drömt om en återkomst för Fredrik Pettersson, 30.

Men publikfavoriten skrev nyligen på ett långtidskontrakt i Schweiz.

Nu berättar OS-forwarden om beslutet att stanna utomlands, framtidsplanerna och att spela med Joel Lundqvist i Pyeongchang.

– Jag vill fortfarande avsluta min karriär i Frölunda, säger han.

Under flera års tid har Fredrik Pettersson setts som en drömvärvning för Frölunda.

Och med ett utgående kontrakt i schweiziska ZSC Lions fanns det många supportrar som hade uppe hoppet om en återkomst för poängstarke forwarden redan inför nästa säsong.

Men det kommer att dröja. För ett par veckor sedan stod det klart att forwarden som öst in hela 48 poäng på 43 matcher i NLA, förlängt sitt kontrakt med ytterligare tre säsonger.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag 

 

”Inte redo att komma hem än”

I en intervju med GT berättar han om beslutet:

– Jag känner fortfarande att jag trivs bra utomlands.. Jag har varit borta ganska länge, jag tror det är sjunde eller åttonde säsongen utomlands. Men jag känner helt enkelt att jag inte är redo att komma hem än. Jag är 30 år och känner mig fräsch, har inte missat speciellt mycket matcher senaste åren heller. Det är lite annorlunda att vara utomlands, lite mer av ett äventyr. Man upptäcker många olika saker och träffar nya människor. Göteborg och Frölunda, dit kommer jag förr eller senare, förklarar han.

Fredrik Pettersson blev målskytt när han mötte Frölunda med sitt ZSC Lions i CHL i höstas.Foto: /IBL / /IBL

Forwarden som har Frölunda som moderklubb hann sätta stora avtryck under sina fyra säsonger i A-laget innan han lämnade för KHL 2012.

”Kan förstå att folk är besvikna”

Han har länge också varit tydlig med att målbilden är att avsluta karriären i Göteborg. En målbild som inte har förändrats, trots långtidskontraktet.

– Jag kan förstå att folk är besvikna och vill att jag ska komma hem redan nu. Men det kommer att finnas tid för det. Jag har sagt det tidigare och det står jag fast vid. Jag vill avsluta min karriär i Frölunda och i Göteborg. Jag har inte vunnit med Frölunda, det hade varit en dröm för mig, säger han.

Det bästa avslutet?

– Det absolut bästa, det vill jag vara med om. Ser man på Frölunda så har de gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren och dessutom gått väldigt bra. Hela klubben har tagit enorma steg och det är kul att se hur de utvecklar unga spelare. Det är bara att titta på de som gått i draften de senaste åren. Någonstans är Frölunda den enda klubben för mig, så klart att jag känner mig stolt över arbetet de har gjort, säger han.

Fredrik Pettersson står fast vid att han kommer att avsluta karriären i Frölunda.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

OS-drömmen: ”Är det största”

30-åringen är nu en av flera Frölundabekantingar som gör sig redo för OS i Pyeongchang. Och han sticker inte under stol med att turneringen kommer bli karriärens höjdpunkt så här långt.

– Det är det största, helt klart. Sen vad minnet kommer att bli därifrån beror på prestationen och hur bra det går. Mitt starkaste minne annars var när vi vann VM-guld (2013). Den känslan vill jag uppleva igen, slår han fast.

 

LÄS MER: OS-beskedet avslöjas (?) av tv-profilens bild

 

Pettersson har genom karriären samlat på sig mängder av landslagserfarenhet. Förutom guldet 2013 har han också varit med i ytterligare två världsmästerskap och har totalt över 100 A-landskamper på meritlistan.

– Jag tar med mig mycket, jag har många bra minnen från landslaget.  Och det är många spelare som man känner och spelat med tidigare. Det är någonstans där det börjar, att det är så skoj. Det är alltid kul att få representera Tre Kronor, speciellt nu när det är OS. Det är många av oss som inte hade fått chansen om alla varit tillgängliga, säger han. 

Spelar med Joel Lundqvist: ”Tryggt”

Forwarden kommer också att få spela med kända ansikten i turneringen. Under träningarna inför mästerskapen har han parats ihop med två andra Frölundabekantingar, Joel Lundqvist och Dick Axelsson.

– Joel har jag spelat med i många turneringar. Han är en stabil center som är jäkligt bra i fasta situationer, bra tekare. Det är alltid tryggt att spela ihop med Joel, säger han och fortsätter:

– ”Dicken” är jäkligt bra med pucken. Förhoppningsvis kan vi få bra kemi då han slår mycket passningar och jag kan använda mitt skott. Han är jäkligt frejdig, oberäknelig. Det är skönt att spela med sådana spelare, de skapar öppna ytor, säger han.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag