Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Domarna ska inte lämna spelplanen”

Foto: SportExpressen Play
Foto: SportExpressen Play

Ena domaren lämnade planen efter Warbergs mål i slutforceringen.

Nu berättar Svenska Innebandyförbundets domarkoordinator Mattias Linell att det var ett felaktigt agerande. 

– Domare som dömer på den här nivån ska självklart kunna reglerna, säger Linell.


Se den uppmärksammade situationen i tv-spelaren.

41 sekunder återstod av Lund-Warberg, Lund i ledning med 6-4, när Warbergs lagkapten Camilla Halldén styrde in ett långskott med överkroppen.

Efter en kortare diskussion mellan domarparet Patrik Cullander och Niklas Tollefors lämnade den förstnämnde plötsligt planen.

Han kom tillbaka flera minuter senare efter att tittat i regelboken och då dömdes målet bort.

– Domaren upplever att jag gör en medveten styrning för att få in bollen och då är det inte mål enligt regelboken. Men de visste inte vad som gällde. De behövde regelboken för att det skulle bli helt rätt, sa Camilla Halldén i SportExpressen Plays sändning.

Warbergs tränare Kent Göransson: 

– Jag tänkte: ”Vad fan, ska han gå ut och kolla reprisen? Att man inte medvetet får styra in bollen med kroppen vet väl alla.” Men det var det de skulle kolla. Det var ingen katastrof av domarna, men det får inte ta fem minuter att veta om det är mål eller inte. De borde kunna regelboken och en sådan simpel regel. Hade de blåst av direkt och sagt att det inte var mål hade man fått köpa beslutet.

Domarbasen: ”Domare ska inte lämna planen”

SportExpressen har under torsdagen varit i mejlkontakt med Svenska Innebandyförbundets domarkoordinator Mattias Linell - som ger följande svar kring den uppmärksammade incidenten.

Får en domare lämna planen för att kolla regelboken? Rent krasst, om han gick in i omklädningsrummet, skulle domaren i fråga kunnat kolla reprisen från sändningen vilket väl inte är tillåtet?

– Det finns inget regelverk som styr vad en domare får göra i en sådan här situation, men domarna ska inte lämna spelplanen, utan fatta sina beslut där och då utifrån vad de uppfattat.

Kent Göransson tyckte det var märkligt att domarna inte kunde regeln i detta fall. Ska man inte kunna kräva att domarna kan regelboken?

– Att som domare göra en felaktig bedömning av en situation är mänskligt och sådana misstag kommer alltid att hända, men domare som dömer på den här nivån ska självklart kunna reglerna som ligger till grund för den bedömning som ska göras.

Finns det några diskussioner om att införa VAR eller annan form av videogranskning inom innebandyn?

– Nej, i nuläget förs inga sådana diskussioner, avslutar Mattias Linell.

SportExpressen Play sänder alla matcher från SSL fram till 2025.