Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domaren Nils hotad – och spottad i ansiktet

Nils Hjerpe Svensson spottades i ansiktet när han dömdes sin första division 6-match.Foto: Privat
Division 6-spelaren vägrade acceptera utvisningen.Foto: BJÖRN LINDGREN/TT

Nils Hjerpe Svenssons första match som huvuddomare i division 6 hade kunnat bli hans sista.

Tonåringen utsattes för hot riktade mot både honom själv och hans familj – och han spottades i ansiktet av en spelare som vägrade acceptera ett domslut.

– Jag fick fokusera väldigt hårt på varför jag började döma och var jag vill komma med det för att orka fortsätta efter det, säger Nils.

När Nils Hjerpe Svenssons första match som huvuddomare i division 6 var över så satt 19-åringen i omklädningsrummet och övervägde att aldrig mer döma en fotbollsmatch, vilket Falköpings Tidning var först med att uppmärksamma.

I slutminuterna hade den unga domaren från Falköping inte bara fått utstå glåpord och hot – han hade också spottats i ansiktet av en av spelarna på planen.

– Allt började med en hands-situation på mittplanen när det var fem, tio minuter kvar av matchen. Killen som låg bakom avblåsningen började med att kalla mig "jävla domarjävel". Då bad jag honom komma till mig och delade ut ett gult kort, berättar Nils.

"Skulle ge sig på mig"

Spelaren vägrade acceptera domslutet.

– Han fortsatte snacka. Han sa att han skulle ge sig på mig, min mamma och min familj. Då gav jag honom så klart rött kort direkt.

Men spelaren vägrade lämna planen.

– Han fortsatte skrika. När han var färdig med det så spottade han mig i ansiktet och gick därifrån.

19-åringen bet ihop och avslutade matchen.

– Man får ju försöka hålla en professionell nivå. Hålla de egna känslorna utanför.

Ville inte döma mer

Den unga fotbollsdomarens känslor efter slutsignal var mörka.

– Jag försökte ignorera allt och sätta mig i omklädningsrummet. Jag kände mig bara trött på allt och just då så ville jag inte döma mer, säger Nils och fortsätter:

–  Jag fick fokusera väldigt hårt på varför jag började döma och var jag vill komma med det för att orka fortsätta efter det.

Tack vare ambition och ett stort stöd från Västergötlands Fotbollsförbund så var Nils tillbaka på fotbollsplanen redan efter ett par veckor.

– Förbundet ringde mig flera gånger, vi hade nog nästan daglig kontakt. De stöttade mig jättebra och det var skönt att veta att de ville ha mig kvar.

Stängdes av ett år

Att vara föremål för skällsord är vardagsmat för en fotbollsdomare – men den här division 6-spelarens uppträdande var någonting helt annat. Spelaren anmäldes och stängdes av från spel i nästan ett års tid. En viktig signal, tycker Nils.

– Det kändes jättebra. Förbundet bevisade att man inte tycker att den sortens uppträdande är okej.

Nu har Nils Hjerpe Svensson lagt den obehagliga matchen, som utspelade sig i augusti i fjol, bakom sig.

– Nu är målsättningen att komma så högt jag bara kan med min domarkarriär. Man kan inte låta en sån här händelse stå i vägen för ens drömmar. Jag hoppas att andra unga domare som råkar ut för sådant här får samma stöttning som jag fick. Att den här historien kan inspirera någon.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.