Anders Ovdahl. Foto: ÅKE NILSSON / STRÖMSTADS TIDNINGAnders Ovdahl. Foto: ÅKE NILSSON / STRÖMSTADS TIDNING
Anders Ovdahl. Foto: ÅKE NILSSON / STRÖMSTADS TIDNING
Blåvitts ordförande Frank Andersson har meddelat att han inte ställer upp för omval vid nästa årsmöte. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNBlåvitts ordförande Frank Andersson har meddelat att han inte ställer upp för omval vid nästa årsmöte. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Blåvitts ordförande Frank Andersson har meddelat att han inte ställer upp för omval vid nästa årsmöte. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Joakim Brinkenberg, ordförande i IFK Göteborgs valberedning. Foto: ROBIN ARONJoakim Brinkenberg, ordförande i IFK Göteborgs valberedning. Foto: ROBIN ARON
Joakim Brinkenberg, ordförande i IFK Göteborgs valberedning. Foto: ROBIN ARON
Foto: BILDBYRÅNFoto: BILDBYRÅN
 Foto: BILDBYRÅN

Doldisen kan få nyckelroll – i IFK

Publicerad

Frank Andersson lämnar posten som ordförande i IFK Göteborg på nästa årsmöte.

Nu kan GT berätta att en doldis är på väg in i Blåvitts styrelserum. Anders Ovdahl, 55, har fått en förfrågan om att ingå i styrelsen, enligt vad GT erfar.

– Jag tycker att Blåvitt är en fantastisk förening, säger Ovdahl.

– Om vi har varit i kontakt med honom så skulle ingen av oss säga det, säger valberedningens ordförande Joakim Brinkenberg. 

Frank Andersson framför Blåvitt-fansens banderoll under en allsvensk match på Gamla Ullevi.Foto: HECTOR JUNELIND

I början av september deklarerade Blåvitts ordförande Frank Andersson att han inte kommer att ställa upp för omval vid nästa årsmöte. IFK-basen har varit ifrågasatt, det har funnits påstådda motsättningar med sportchefen Mats Gren och på Gamla Ullevi har avgångskraven duggat tätt på läktaren.

GT har tidigare berättat att Mats Engström, styrelseledamot i klubben och tungviktare i näringslivet, kan bli Blåvitts nästa ordförande.

– Jag respekterar vad valberedningen kommer fram till. Sedan får vi se vad det blir, sa Engström i början av september.

Mats Engström kan bli ny ordförande i IFK Göteborg.Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

LÄS ÄVEN: Han kan bli ny ordförande i Blåvitt 

Anders Ovdahl har stöttat Mats Gren

Engström, som är regionchef för Nordea, är enligt GT:s uppgifter förespråkad av många i föreningen och uppskattad internt. Han valdes in i styrelsen 2015 och valdes om till en andra period vid årets årsmöte i mars.

Men samtidigt som Mats Engström skulle kunna bli ny ordförande i IFK Göteborg kan ett helt nytt namn ta plats i Blåvitts styrelse. 

Anders Ovdahl, som är vd för Convesta Svenska AB, har enligt GT:s uppgifter blivit tillfrågad om att ingå i styrelsen. Han har tidigare stöttat Mats Gren när denne satt på dubbla stolar som både sportchef och klubbdirektör i IFK Göteborg.

Anders Ovdahl har stöttat Blåvitts sportchef Mats Gren (bilden) med olika projekt sedan en tid tillbaka.Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

"Kan lita på att jag ställer upp"

Anders Ovdahl har sålt det mesta av sina verksamheter och enligt vad GT erfar kan han väljas in i IFK Göteborgs styrelse på nästa årsmöte. Han har tidigare blivit ombedd att engagera sig mer men har hittills valt att tacka nej till en officiell roll i klubben. 

GT har varit i kontakt med Ovdahl, som dementerar uppgifterna om att han ska ha fått en förfrågan, men han öppnar för att lägga ännu mer tid och kraft på IFK Göteborg. 

– Jag skulle kunna tänka mig att ta tag i mer saker och få till en förändring. Detta har jag också diskuterat med Mats Gren och vi verkar vara mycket överens om vad som ska till för att få en ändring på alla plan. Vi får se vad som händer framöver – men jag har sagt att de kan lita på att jag ställer upp om de vill ha min hjälp, säger han och fortsätter:

– Och det har jag förstått att de är intresserade av, så jag försöker dra mitt strå till stacken gällande mina kontakter inom näringslivet för att få till en bättre ekonomi i föreningen.

Joakim Brinkenberg, ordförande i IFK Göteborgs valberedning.Foto: Per Friske / Bildbyrån

Förslag presenteras i januari 

Joakim Brinkenberg är valberedningens ordförande. Han vill inte kommentera uppgifterna om Anders Ovdahl. 

– Om, jag säger verkligen om, vi har varit i kontakt med honom så skulle ingen av oss säga det. Vi pratar med väldigt många under hela året och så intensifieras det arbetet nu. 

Valberedningen siktar på att kunna presentera sina förslag i mitten på januari. 

– Vi är inne i en utvärderings- och analysfas. Vi pratar med styrelsemedlemmar och resonerar en del själva. Det är väldigt stort intresse kring de här frågorna. 

Valberedningen tycker att det är olyckligt att det har varit så stor omsättning på ordförandeposten i IFK Göteborg. Målsättningen är att hitta en hållbar lösning över tid. 

– Kontinuitet är jätteviktigt. Det är inget önskescenario att det har blivit som det blivit de senaste åren, säger Brinkenberg.

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag